Η πρώτη ελληνική πρόκριση σε ημιτελικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης του Καζάν είναι γεγονός και φέρει τη «σφραγίδα» του Στέφανου Δημητριάδη.

Ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση στα προκριματικά των 200μ. πεταλούδα, κατετάγη τρίτος στη σειρά του με 1:56.23, μπροστά από τον Νοτιοαφρικανό Ολυμπιονίκη του Λονδίνου Τσαντ Λε Κλος, και κατετάγη 10ος στο σύνολο, παίρνοντας το εισιτήριο για τους απογευματινούς (19:04) ημιτελικούς.

Η επίδοση του Δημητριάδη αποτελεί παράλληλα και πανελλήνιο ρεκόρ, καταρρίπτοντας το 1:56.47 που κρατούσε ο Γιάννης Δρυμωνάκος από τις 27 Μαρτίου 2007, στο Παγκόσμιο της Μελβούρνης.

Αυτή θα είναι η δεύτερη συμμετοχή του 26χρονου Έλληνα πρωταθλητή σε ημιτελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και πλέον ελπίζει σε κάτι καλύτερο από τη 15η θέση που είχε πάρει το 2011 στη Σανγκάη.

Μακράν πρώτος των προκριματικών ήταν ο Ούγγρος Λάζλο Τσεχ με 1:53.71, ακολουθούμενος από τον Δανό πρωταθλητή Ευρώπης Βίκτορ Μπρόμερ (1:54.47). Οι υπόλοιποι αθλητές βρέθηκαν αρκετά πιο πίσω και όλα δείχνουν μεγάλη μάχη για την πρόκριση στον αυριανό τελικό.