O Γιόζεφ Μπλάτερ, μετά την FIFA αποχωρεί και από την ΔΟΕ, επτά μήνες πριν αντικατασταθεί στην προεδρία της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.

Ο Μπλάτερ, θα μπορούσε να επανεκλεγεί για ακόμα οκτώ χρόνια, μαζί με δώδεκα ακόμα μέλη στην εν εξελίξει σύνοδο της ΔΟΕ στη Μαλαισία, αλλά θα έπρεπε να παραιτηθεί, όταν θα έφευγε από την FIFA στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο 79χρονος Ελβετός, είχε εκλεγεί για πέμπτη φορά πρόεδρος της FIFA στη Ζυρίχη στις 29 Μάη, ανακοίνωσε όμως τέσσερις ημέρες αργότερα την παραίτησή του, στον απόηχο της χειρότερης κρίσης στην ιστορία της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Δύο μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της FIFA, προκλήθηκε αναταραχή, όταν σε περισσότερα από δώδεκα αθλητικά στελέχη μάρκετινγκ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες για δωροδοκία, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτης.

Ο Μπλάτερ δεν έχει κατηγορηθεί για κανένα αδίκημα, έχει δεχθεί έντονη κριτική κατά την διάρκειας της θητείας του, που ξεκίνησε το 1998 και θα ολοκληρωθεί επίσημα στις 26 Φλεβάρη. Μέλος της ΔΟΕ είναι από το 1999.

«Ο κύριος Μπλάτερ μου έστειλε μία επιστολή στις 23 Ιουλίου και με ενημέρωσε ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να επιδιώξει μία ανανέωση της θητείας του για ακόμα οκτώ χρόνια, αφού σε επτά μήνες θα φύγει από την θέση του στην FIFA, όταν στις 26 Φεβρουαρίου εκλεγεί νέος πρόεδρος», είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.