Το ελληνικό μπάσκετ είναι εδώ! Η Εθνική Εφήβων έπειτα από εκπληκτική ανατροπή και συγκλονιστική εξέλιξη του αγώνα, κατάφερε να επιστρέψει από το -14 και να επικρατήσει της Τουρκίας με 64-61 στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, στο κατάμεστο κλειστό του Βόλου.

Η γαλανόλευκη που «κυνηγούσε» στο σκορ σχεδόν σε όλο το ματς, προσπέρασε στο 36′ με τρίποντο του Μιλεντίγεβιτς (57-54) και έκτοτε είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να στεφθεί ξανά πρωταθλήτρια, έπειτα από 7 χρόνια!

Στο τέλος, η αναμέτρηση κρίθηκε στην τακτική των φάουλ και των βολών, όπου η Εθνική έδειξε πιο ψύχραιμη για να σηκώσει το τρόπαιο που είχε κατέκτησε και το 2008 στον Πύργο, κερδίζοντας τότε τη Λιθουανία στον τελικό.

Η εξέλιξη του αγώνα…

Στο πρώτο δεκάλεπτο, οι Τούρκοι παίζοντας πιεστική άμυνα, έκλεισαν τους διαδρόμους για την Εθνική και στην επίθεση χτύπησαν με έξυπνες επιλογές κοντά και μακριά από το καλάθι για να προηγηθούν ακόμα και με +10 (9-19 9’).

Το ίδιο σκηνικό παρέμεινε και στο δεύτερο δεκάλεπτο, όπου οι Τούρκοι κυριάρχησαν λόγω της καλής άμυνάς τους και έδειχναν να ελέγχουν τον ρυθμό (14-25 12′).

Ένα μικρό ξέσπασμα της Εθνικής με πόντους από τον Δίπλαρο και τον Χαραλαμπόπουλο επανέφερε τη διαφορά σε μικρότερες τιμές (19-25).

Ωστόσο, τα πολλά χαμένα ριμπάουντ, τα χαμηλά ποσοστά στην ελληνική επίθεση και η καλή κυκλοφορία της μπάλας από τους Τούρκους, έδωσαν ξανά τον πλήρη έλεγχο στον αντίπαλο (21-31 18’), 25-37 20’).

Η Εθνική είχε δύο πρόσωπα στο τρίτο δεκάλεπτο. Οι γρήγορες και ορθολογικές επιλογές στην επίθεση δημιούργησαν ένα σερί 10-0 για τη «γαλανόλευκη» μετατρέποντας το 25-39 (22′) σε 35-39 (25′).

Η διαφορά έπεσε και στο -3 (38-41 26′), αλλά το «come back» της ΕΘνικής δεν είχε διάρκεια, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι που πίεσαν στην άμυνα (12 κλεψίματα σε 30′) να απαντήσουν με ένα δικό τους σερί 7-0 (38-48).

Στο ίδιο διάστημα, οι Ελληνες διεθνείς έχασαν την ταχύτητα στην επίθεση και τα ελεύθερα σουτ κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι για να γίνουν ξανά «αφεντικά» του αγώνα.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, μίλησε η ελληνική ψυχή! Τα απανωτά τρίποντα από Σκουλίδα, τον Χαραλαμπόπουλο και τον Μιλεντίγεβιτς έφεραν το ματς στην κόψη του ξυραφιού, μάλιστα το τελευταίο έμελλε να είναι αυτό που έδωσε το προβάδισμα (57-54) για πρώτη φορά στην ελληνική ομάδα στο 36′.

Το γήπεδο πήρε «φωτιά» και η Εθνική δεν μπορούσε πια να χάσει. Η Τουρκία ήταν μπροστά για 36 λεπτά, αλλά η ψυχολογία την είχε εγκαταλείψει. Οι διεθνείς από τη στιγμή που μπήκαν σε θέση οδηγού στο σκορ ήξεραν ότι δεν μπορούν να χάσουν και πάλεψαν με νύχια και με δόντια για να φτάσουν τελικά, έστω και με την… ψυχή στο στόμα στη μεγάλη νίκη και την κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση.

Τα δεκάλεπτα: 12-19, 25-37, 41-48, 64-61.

Το κείμενο ανανεώνεται…

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1. ΕΛΛΑΔΑ –ΧΡΥΣΟ
2. Τουρκία –ΑΣΗΜΕΝΙΟ
3. Λιθουανία –ΧΑΛΚΙΝΟ