Σε επίπεδο πρωταθλητισμού η απόδοση ενός ποδοσφαιριστή συνιστά μια ιδιαιτέρως περίπλοκη διαδικασία. Παράμετροι όπως η προσαρμογή, που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, τη γενικότερη κουλτούρα και την καθημερινότητα σε μια ξένη χώρα, εφόσον πρόκειται για μη γηγενή αθλητή, η χημεία με τον νέο προπονητή και τους νέους συμπαίκτες και (πολύ καθοριστικό) η κατάσταση της υγείας του δημιουργούν μια πολύ λεπτή γραμμή που χωρίζει την επιτυχία, τα γκολ, τη δόξα και το χειροκρότημα από τους χαρακτηρισμούς «τυχοδιώκτης», «αποτυχημένος», ακόμη και «παλτό», που αποδίδονται συχνά στην ανυπόμονη ποδοσφαιρικά Ελλάδα. «Το Βήμα» έψαξε τους λεγόμενους ποδοσφαιρικούς μετεωρίτες, οι οποίοι προσγειώθηκαν στη χώρα μας προκαλώντας θόρυβο, αλλά η λάμψη τους χάθηκε μέσα σε λίγους μήνες.
Κλασικό παράδειγμα αποτελεί για τον Ολυμπιακό ο παραγουανός επιθετικός Χόρχε Μπενίτες, ο οποίος αποκτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από την Γκουαρανί έναντι 3 εκατ. ευρώ, ωστόσο η κατάληξή του ήταν να δοθεί δανεικός προ ημερών στην Κρους Ασούλ του Μεξικού προβάλλοντας μάλιστα και μια πτυχή των ελληνικών γηπέδων: «Δεν αισθάνομαι πίεση, πάντα προσπαθώ να διασκεδάσω αυτό που κάνω. Η πίεση δεν με τρομάζει, την έζησα στην Ελλάδα. Εκεί σου πετούν αντικείμενα από την εξέδρα και περνούν από δίπλα σου». Ουσιαστικά, ο Μπενίτες δεν θα μπορούσε να φορτωθεί όλη την ευθύνη για τη μέτρια παρουσία του κατά τη σεζόν 2014-15, καθώς ο ίδιος ο Μίτσελ επέμενε για την απόκτησή του, δείχνοντας όμως προτίμηση προς τον δανεικό από τη Φούλαμ Κώστα Μήτρογλου.
Ακόμη πιο σύντομο ήταν το ερυθρόλευκο πέρασμα για τον αργεντινό χαφ Νικολάς Μαρτίνες, ο οποίος πραγματοποίησε εξαιρετική χρονιά με τη φανέλα του Παναιτωλικού (3 γκολ και 10 ασίστ σε 32 συμμετοχές), αλλά δεν πρόλαβε να δώσει ούτε ένα επίσημο ματς στον Ολυμπιακό, αφού κόπηκε από τον Μάρκο Σίλβα στην προετοιμασία! Μια ακόμη κραυγαλέα περίπτωση ποδοσφαιρικού μετεωρίτη είναι και ο ολλανδός επιθετικός Ιμπραήμ Αφελάι, ο οποίος πήγε με απίστευτες περγαμηνές στον Ολυμπιακό (Αϊντχόφεν, Μπαρτσελόνα, Σάλκε), αλλά έφυγε για τη Στόουκ Σίτι ως αποτυχημένος. Σε 19 αγώνες σκόραρε 4 γκολ, αλλά τσακώθηκε με τον Μίτσελ και εν συνεχεία και με τον Βίτορ Περέιρα. Η περίπτωση, πάντως, του Νιγηριανού Μάικλ Ολαϊτάν είναι εντελώς διαφορετική, καθώς ο 22χρονος επιθετικός αντιμετωπίζει πρόβλημα με την καρδιά του. Δεν είναι τυχαίο ότι τον προπερασμένο Μάρτιο κατέρρευσε σε ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, κάνοντας τους Ερυθρολεύκους να ανησυχήσουν κι άλλες φορές.

ΠΑΟΚ
Φωτοβολίδες στη Θεσσαλονίκη
Οπου υπάρχει οικονομική ευρωστία παρατηρούνται και ανάλογα φαινόμενα. Η παρουσία του διεθνούς μέσου από το Εκουαδόρ Κρίστιαν Νομπόα στον ΠΑΟΚ θυμίζει φωτοβολίδα κρότου-λάμψης! Η μεταγραφή του από την Ντιναμό Μόσχας τον περασμένο Ιανουάριο προκάλεσε κρότο, καθώς η φήμη που μετέφερε από τις προηγούμενες ομάδες δημιουργούσε υψηλές προσδοκίες. Η λάμψη του όμως απεδείχθη περιορισμένη, καθώς τον παρέσυρε –όπως συνέβη με τους περισσότερους συμπαίκτες του –το γενικότερο ναυάγιο του ΠΑΟΚ. Ο ίδιος δεν κατάφερε ποτέ να συνεργαστεί επαρκώς με τον Αγγελο Αναστασιάδη και τον Γιώργο Γεωργιάδη και στο τέλος κατηγορήθηκε αναπόφευκτα για έλλειψη διάθεσης. Το μόνο θετικό για τον ΠΑΟΚ είναι ότι κατάφερε να τον πουλήσει αντί 1,5 εκατ. ευρώ στη Ροστόφ, εκεί όπου ο Νομπόα θα επιχειρήσει να εξαργυρώσει τις πολύ καλές εμφανίσεις του στο πρόσφατο Κόπα Αμέρικα, έχοντας έναν προπονητή που τον είχε βοηθήσει αρκετά στη Ρουμπίν Καζάν, τον Κούρμπαν Μπερντίγεφ.
Η πλήρης απαξίωση μιας ομάδας η οποία στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος έδειχνε ικανή να διεκδικήσει τον τίτλο, αλλά όταν άρχισε να το πιστεύει κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, δεν βοήθησε ούτε τον Ραζβάν Ρατς. Ο έμπειρος ρουμάνος διεθνής αριστερός μπακ αγωνίστηκε σε 30 αγώνες του Δικεφάλου σημειώνοντας τρία γκολ και μοιράζοντας πέντε ασίστ, ωστόσο ο νέος προπονητής Ιγκόρ Τούντορ δεν τον υπολογίζει. Το οξύμωρο είναι ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε προχωρήσει σε επέκταση της συνεργασίας με τον Ρατς ως το 2017! Ο κροάτης τεχνικός έκοψε και τον βέλγο μεσοεπιθετικό Μάρτεεν Μάρτενς, που είχε αφιχθεί μετά βαΐων και κλάδων στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο ΠΑΟΚ είχε πληρώσει μισό εκατομμύριο ευρώ στην Αλκμααρ για την αποδέσμευσή του, αλλά ο ποδοσφαιριστής δεν έπεισε, δόθηκε δανεικός στη Σερκλ Μπριζ, επέστρεψε ξανά και πήρε την οδηγία να ψάξει ομάδα.


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΑΕΚ
Η κρίση τούς «έσωσε» από ακριβά λάθη

Την τελευταία τριετία, επί των ημερών του Γιάννη Αναστασίου – σε συνεργασία αρχικά με τον Νίκο Νταμπίζα και εν συνεχεία με το δίδυμο Τάκη ΦύσσαΛεωνίδα Βόκολου – ο Παναθηναϊκός λόγω του περιορισμένου ετήσιου προϋπολογισμού έχει εκπονήσει ένα ορθολογικό πλάνο, με αποτέλεσμα λίγες μεταγραφές να αποδειχθούν αυτό που λέμε «παλτά». Μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να είναι ο 22χρονος ολλανδός μέσος Ουασίμ Μπούι, ο οποίος μετά την Μπρέσια και το Αμβούργο, παραχωρήθηκε δανεικός στον Παναθηναϊκό από τη Γιουβέντους για να δώσει λύση στα χαφ το καλοκαίρι του 2014. Το αποτέλεσμα; 13 νερόβραστες συμμετοχές στη Σούπερ Λίγκα, 3 στο Κύπελλο και 5 στο Γιουρόπα Λιγκ! Αντίστοιχη περίπτωση, δανεικού ποδοσφαιριστή αυτή τη φορά από τη Ρόμα, είναι και εκείνη του 19χρονου Σουηδού με καταγωγή από το Κόσοβο Βαλμίρ Μπερίσα το περασμένο καλοκαίρι. Μερίδα του Τύπου τον παρουσίαζε ως τον νέο… Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, αλλά φυσικά ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας. Το μεγαλύτερο διάστημα το πέρασε με την ομάδα των Νέων καταγράφοντας μόνο μία συμμετοχή με την πρώτη ομάδα. Αδοξο τέλος είχε και ο συμπατριώτης του Εμίρ Μπαϊράμι, ο οποίος λόγω σοβαρού προβλήματος στη μέση έπαιξε μόλις σε 19 αγώνες σε διάστημα δύο ετών!
Οσο για την ΑΕΚ, λόγω της συμμετοχής της στη Β’ Εθνική πέρυσι και στη Γ’ Εθνική πριν από δύο χρόνια, οι μεταγραφές της είχαν το μικρότερο οικονομικό κόστος. Αυτό δεν σημαίνει ότι, τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών, δεν υπήρξαν ποδοσφαιριστές που δεν «βγήκαν», όπως ο 23χρονος επιθετικός Μάρκος Ντούνης του Πανιωνίου, τον οποίο δεν πίστεψε ποτέ ο Τραϊανός Δέλλας, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί σε 15 ματς της Football League και σε άλλα έξι για το Κύπελλο Ελλάδος. Αντιθέτως, οι συμπαίκτες του στον Πανιώνιο, που ακολούθησαν την ίδια διαδρομή το περασμένο καλοκαίρι, Βασίλης Λαμπρόπουλος και (ειδικά) Χρήστος Αραβίδης, καθιερώθηκαν στην Ενωση συνυπογράφοντας την επιστροφή στη Σούπερ Λίγκα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ