Στα γήπεδα του ποδοσφαίρου η Αγγλία αναστενάζει… Είναι άλλωστε θέμα παράδοσης που ακολουθείται ευλαβικά. Η αρχή γίνει σήμερα με το καθιερωμένο Τσάριτι Σιλντ, στο οποίο η πρωταθλήτρια Τσέλσι αντιμετωπίζει την κυπελλούχο Αρσεναλ και από την επόμενη εβδομάδα οι μηχανές αρχίζουν να δουλεύουν στο φουλ, καθώς είναι προγραμματισμένη η σέντρα στην Πρέμιερ Λιγκ.
Στο Γουέμπλεϊ, η συνάντηση της Τσέλσι με την Αρσεναλ είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό παιχνίδι. Είναι η μάχη των πάγκων ανάμεσα στον Ζοζέ Μουρίνιο και στον Αρσέν Βενγκέρ, δύο προπονητών που μόνο καλές σχέσεις δεν έχουν.
Εχθροί από παλιά


Εδώ και δέκα χρόνια… τρώγονται μεταξύ τους και αν δεν έχουν αιτία, προσπαθούν να την ανακαλύψουν. Η αρχή έγινε το 2005, όταν ο πορτογάλος τεχνικός είχε χαρακτηρίσει «ηδονοβλεψία» τον Βενγκέρ, ο οποίος είχε ασκήσει κριτική για να μεγάλα ποσά που δαπανούσε η Τσέλσι για μεταγραφές. Ο αλσατός τεχνικός απείλησε με μήνυση, αλλά τελικά απάντησε χαρακτηρίζοντας τον Μουρίνιο εκτός πραγματικότητας και αποκαλώντας τον σχεδόν… βλάκα!
Δύο χρόνια αργότερα, ο Βενγκέρ προσπάθησε να αμφισβητήσει την προπονητική αξία του Μουρίνιο λέγοντας: «Πολλοί προπονητές έχουν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά δεν θεωρούνται σπουδαίοι».
Τον Μάρτιο του 2014 ο πορτογάλος τεχνικός «χτύπησε» ανελέητα τον Βενγκέρ σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα. Ο 66χρονος τεχνικός συμπλήρωνε 1.000 ματς στον πάγκο της Αρσεναλ αλλά δεν το χάρηκε καθόλου, καθώς η Τσέλσι νίκησε 6-0!
Ο Μουρίνιο δεν έχασε την ευκαιρία και αποκάλεσε τον Βενγκέρ σπεσιαλίστα της αποτυχίας! «Είναι ειδικός στην αποτυχία, εγώ όχι» είπε τότε ο Πορτογάλος «Για την ακρίβεια, είναι ο κορυφαίος του είδους, καθώς εδώ και οκτώ χρόνια δεν έχει κατακτήσει τίποτα. Αν εγώ ήμουν οκτώ χρόνια χωρίς τίτλο με την Τσέλσι θα έφευγα και δεν θα επέστρεφα ποτέ στο Λονδίνο».
Το τελευταίο επεισόδιο ανάμεσα στους δύο τεχνικούς ήταν τον περασμένο Οκτώβριο: Μουρίνιο και Βενγκέρ σχεδόν πιάστηκαν στα χέρια! Ο Κέιχιλ έκανε ένα δυνατό μαρκάρισμα στον Σάντσες και ο Βενγκέρ θεώρησε ότι ο παίκτης της Τσέλσι έπρεπε να αποβληθεί. Αρχισε να διαμαρτύρεται στον τέταρτο διαιτητή, αλλά τότε μπήκε στη μέση ο Μουρίνιο που θέλησε να στηρίξει την απόφαση του Μάρτιν Ατκινσον. Ο Αλσατός τον έσπρωξε με δύναμη, ενώ ο Μουρίνιο αντέδρασε κατεβάζοντάς του τα χέρια.
Το νέο ραντεβού των δύο προπονητών είναι, λοιπόν, σήμερα στο Γουέμπλεϊ, στην έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου στην Αγγλία. Οι… αψιμαχίες πάντως ήδη άρχισαν! Ο Μουρίνιο είπε πρόσφατα ότι η Αρσεναλ προσπαθεί να μιμηθεί την Τσέλσι στην προσπάθειά της να κατακτήσει έναν τίτλο, ενώ ο Βενγκέρ απάντησε πως η πορεία της ομάδας του δεν εξαρτάται από το ποσό που θα δαπανήσει για μεταγραφές.
Εφεραν τερματοφύλακες


Οι μεγάλοι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ κινήθηκαν και πάλι δραστήρια, δαπανώντας αρκετά χρήματα στη μεταγραφική περίοδο, η οποία λήγει σε έναν μήνα! Την παράσταση, πάντως, έκλεψαν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ.
Ο Μουρίνιο αντίθετα δεν «έσπρωξε» σημαντικά ποσά. Τα περισσότερα (έως τώρα) χρήματα δόθηκαν για τερματοφύλακα, τον Αμίρ Μπέγκοβιτς της Στόουκ (10 εκατ. ευρώ). Κι ακόμα, ο Μουρίνιο έφερε στο Στάμφορντ Μπριτζ με τη μορφή δανεισμού από τη Μονακό τον Ραδαμέλ Φαλκάο, ο οποίος πάντως πέρυσι με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδειξε ότι ακόμα δεν έχει συνέλθει από τον τραυματισμό του.
Τερματοφύλακα επέλεξε να φέρει στο Εμιρέιτς και ο Αρσέν Βενγκέρ! Μάλιστα, πρόκειται για τον Πετρ Τσεχ που έμεινε ελεύθερος από την Τσέλσι. Πάντως, ο Βενγκέρ θέλει έναν ακόμα επιθετικό.


ΑΚΡΙΒΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ έσπασαν τον… κουμπαρά

Η Μάντσεστερ Σίτι έσπασε και πάλι τον κουμπαρά και έδωσε 69 εκατ. ευρώ στη Λίβερπουλ για τον 20χρονο εξτρέμ Ραχίμ Στέρλινγκ. Σημαντική και η ενίσχυση στη μεσαία γραμμή, με την απόκτηση του μέσου Φάμπιαν Ντελφ από την Αστον Βίλα (11,5 εκατ.).
Δύο από τις πλέον δραστήριες ομάδες στο κομμάτι των μεταγραφών ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ. Ο Λουίς φαν Γκάαλ έχει ήδη ξοδέψει αρκετά χρήματα για να φέρει στο Ολντ Τράφορντ σπουδαίους παίκτες: ο 21χρονος μεσοεπιθετικός Μέμφις Ντεπάι από την Αϊντχόβεν κόστισε 27,5 εκατ. ευρώ, ο Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ από τη Μπάγερν 18 εκατ., άλλα τόσα ο 25χρονος αμυντικός Ματέο Νταρμιάν από την Τορίνο, ενώ 34 εκατ. ευρώ πήρε η Σαουθάμπτον για τον 25χρονο μέσο Μόργκαν Σνεϊντερλέν.
Ο Φαν Γκάαλ δεν φαίνεται να έχει ακόμα τελειώσει με τις μεταγραφές και μάλιστα προανήγγειλε δυνατό όνομα που μπορεί να είναι επιθετικός. Τελευταίο απόκτημα ο αργεντινός διεθνής τερματοφύλακας Σέρχιο Ρομέρο.
Η Λίβερπουλ έδωσε τα περισσότερα χρήματα για επιθετικούς. Ο 24χρονος Βέλγος Κριστιάν Μπεντεκέ (από Αστον Βίλα) κόστισε 47 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 40 εκατ. πήρε η Χόφενχαϊμ για τον 23χρονο μεσοεπιθετικό Ρομπέρτο Φιρμίνο. Σταθερή αξία παραμένει ο 29χρονος μέσος Τζέιμς Μίλνερ που ήρθε στο Ανφιλντ καθώς έμεινε ελεύθερος από τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ η έκπληξη στα ματς προετοιμασίας είναι ο 22χρονος επιθετικός Ντάνι Ινγκς που έμεινε ελεύθερος από την Μπέρνλι. Ο (κόουτς) Μπρένταν Ρότζερς έδωσε επίσης 17 εκατ. στη Σαουθάμπτον για τον 24χρονο δεξιό οπισθοφύλακα Νάθαν Κλάιν, ενώ ως ελεύθερος από την Μπόλτον αποκτήθηκε και ο 27χρονος τερματοφύλακας Ανταμ Μπόγκνταν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ