Τις βάσεις για δύο ελληνικές προκρίσεις έβαλαν Ατρόμητος και ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό του Europa League. Οι Περιστεριώτες έπειτα από ένα μεστό παιχνίδι στη Στοκχόλμη κατάφεραν να νικήσουν με 3-1 την ΑΪΚ και να ανατρέψουν τα δεδομένα του φαβορί και του αουτσάιντερ.

Στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ξεπεράσει τον… καύσωνα, το αριθμητικό ντεζαβαντάζ (αποβολή Βίτορ στο 2′), την κάκιστη διαιτησία εναντίον του και την αστοχία του σε πολλές ευκαιρίες και τελικά να νικήσει τη Σπαρτάκ Τρνάβα 1-0 με γκολ του Λούκας στο 83′.

Με αυτά τα αποτελέσματα, τόσο ο Ατρόμητος, όσο και ο «Δικέφαλος» χάρισαν πολύτιμους βαθμούς στην Ελλάδα και μπορούν να ελπίζουν στη δική τους συνέχεια στη διοργάνωση.

Η εξέλιξη των δύο αγώνων…

ΑΪΚ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 1-3

79 ΓΚΟΛ 1-3: Ο Μαρσελίνιο έκανε… γιογιό τους αμυντικούς της ΑΪΚ, πήρε την δεύτερη κίτρινη και αποβολή του Σούντμπεργκ και ο Ουμπίντες εκτέλεσε εύστοχα από το πέραλτι για το 1-3.

69′ ΓΚΟΛ 1-2: Νέο πέναλτι για την ΑΪΚ για χέρι του Κιβρακίδη μέσα στην περιοχή της ελληνικής ομάδας. Ο Γκοϊτόμ εκτελεί από την άσπρη βούλα και μειώνει σε 1-2.

48′ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΝΑΛΤΙ: Ο Γκορμπούνοφ πέφτει στη δεξιά γωνία του και αποκρούει την εκτέλεση του Πάβεϊ, κάνοντας τον προκλητικό διαιτητή να… καταπιεί τη σφυρίχτρα του.

47′ ΠΕΝΑΛΤΙ για την ΑΪΚ: Εκτέλεση κόρνερ από τα αριστερά για την ΑΪΚ, όταν ο Γκουρμπούνοφ βγήκε με γροθιές για να διώξει, αλλά αντί για πέναλτι έχει δεχτεί επιθετικό φάουλ. Ο Γερμανός ρέφερι σφύριξε ανάποδα και μοίρασε τρεις κίτρινες σε παίκτες των Περιστεριωτών.

15′ ΓΚΟΛ 0-2: Απίστευτη εξέλιξη με τον Ατρόμητο να βγαίνει στην αντεπίθεση με τον Μαρσελίνιο, ο οποίος… χόρεψε τον αντίπαλό του και με διαγώνιο συρτό σουτ μέσα από την περιοχή της ΑΪΚ, γράφει το 0-2!

3′ ΓΚΟΛ 0-1: Καταπληκτική κούρσα του Μαρσελίνιο από αριστερά, σέντρα στην περιοχή της ΑΪΚ και ο Ναπολεόνι με κεφαλιά ψαράκι κάνει το 0-1!

ΑΪΚ: Άλεξ, Σάντμπεργκ, Γιόχανσον, Πάβεϊ, Μπλόμπεργκ, Ετούχου, Οφόρι, Ισιζάκι, Μπανγκουρά, Μπρούσταντ.

Ατρόμητος: Γκορμπούνοφ, Μπίτολο, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Κιβρακίδης, Πίτου Γκαρσία, Γοδόι, Ουσέρο, Μαρσελίνιο, Ούμπιντες, Ναπολεόνι.

ΠΑΟΚ – ΣΠΑΡΤΑΚ ΤΡ. 1-0

82′ ΓΚΟΛ 1-0: Κλέψιμο του Σαββίδη στο κέντρο, ωραία πάσα στον Μυστακίδη, ο νεαρός με τη μία στον κενό χώρο για τον Λούκας και ο Ισπανός «σπάει» τη γκαντεμιά του, σκοράροντας για το 1-0 του ΠΑΟΚ.

68΄Σιγά – σιγά θα μιλάμε για… σφαγή του ΠΑΟΚ στην Τούμπα από τον Νορβηγό διαιτητή και τους βοηθούς του. Αυτή τη φορά, αρνείται πεντακάθαρη αποβολή του Σλοβάκου αμυντικού Τοθ, ο οποίος έχοντας κίτρινη κάρτα από το πρώτο ημίχρονο, έκοψε μια βαθιά μπαλιά με το χέρι και ενώ ο Λούκας θα αποκτούσε πλεονέκτημα για τετ-α-τετ!

63′ Κάτσε, Κίτσιου και Πέλκας «έκρυψαν» τη μπάλα, ο πρώτος βρέθηκε σε θέση τετ-α-τετ, πλάσαρε στην κίνηση, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία της Σπαρτάκ. Αλλη μια μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ να ανοίξει το σκορ, έστω και αν παίζει με 10 παίκτες από το 2′.

60′ Ο Λούκας έκλεψε, έβγαλε τον Μακ σε τετ-α-τετ, ο Σλοβάκος καθυστέρησε να εκτελέσει και έχασε τη μπάλα.

45’+ Ο Σκόνδρας μετά από κόντρες μέσα στην περιοχή σε θέση σέντερ φορ, ο Σούταρε, η μπάλα κόντραρε, νέα χαμένη ευκαιρία στην εκπνοή του Α’ ημιχρόνου.

45’+ Διπλή ευκαιρία του ΠΑΟΚ με τον Λούκας, ο οποίος πήρε τη βαθιά μπαλιά του Τζαβέλλα, σαν σφαίρα βγήκε στην κόντρα, πέρασε τον τελευταίο αμυντικό, τον έκοψε ο τερματοφύλακας, ο Ισπανός έκλεψε τη μπάλα στο ύψος του πέναλτι, γύρισε με φάτσα στο τέρμα, σούταρε, η μπάλα κόντραρε, κόρνερ!

44′ Τεράστια ευκαιρία από το πουθενά για την Σπαρτάκ, όταν ο Βόιτους με… στραβοκλωτσιά έβγαλε τετ-α-τετ τον Μίκινιτς και αυτός από κοντά πλασάρει άουτ!

27′ Ο βοηθός και γενικότερα η διαιτησία είναι σαν να κάνουν πλάκα στην Τούμπα, καθώς αυτή τη φορά κόβεται ο Λούκας με ανύπαρκτο οφ σάιντ και ενώ ο Ισπανός είχε δεχτεί κάθετη πάσα του Πέλκα και έφευγε μόνος του με τον πορτιέρο των Σλοβάκων.

23′ Νέο τραγικό λάθος της διαιτησίας που ενώ ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ της αποβολής του Βίτορ από το 2′, βλέπει αρχικά τον διαιτητή να μην σφυρίζει πέναλτι υπέρ του Λούκας στο 7′ και τώρα ο Μακ να κόβεται με ανύπαρκτο οφ σάιντ και ενώ ο εξτρέμ του ΠΑΟΚ έφευγε μόνος με τον τερματοφύλακα της Σπαρτάκ.

7′ Σέντρα του Λούκας από τα δεξκιά, ο Γκρέσακ σταματάει τη μπάλα με το χέρι μέσα στην περιοχή των Σλοβάκων, αλλά εδώ ο διαιτητής κλείνει τα μάτια και δεν δίνει κλασική περίπτωση πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ.

5′ Αλλαγή για τον ΠΑΟΚ, με τον Σκόνδρα να παίρνει τη θέση του Κουλούρη.

2′ ΑΠΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ: Τεράστιο λάθος του Βίτορ που έκανε λάθος κοντρόλ έξω από την περιοχή του ΠΑΟΚ και για να μη βγει τετ-α-τετ ο Μίκοβιτς, ανέτρεψε τον αντίπαλο με αποτέλεσμα να δεχτεί δίκαια την κόκκινη κάρτα. Με δέκα παίκτες ο ΠΑΟΚ από το 2′!

ΠΑΟΚ: Όλσεν, Κίτσιου, Βίτορ, Ρικάρντο Κόστα, Τζαβέλλας, Μακ, Τζιόλης, Κάτσε, Πέλκας, Λούκας, Κουλούρης

Σπαρτάκ: Κάμεναρ, Γιάνετσκα, Τοθ, Γκρέσακ, Μίκοβιτς, Κασάδο, Νίκολιτς, Σάμπο, Χαλίλοβιτς, Βόιτους, Μίκινιτς

Συνοπτικά το πρόγραμμα των αγώνων:

ΤΕΤΑΡΤΗ
Γιάμπλονετς (Τσεχία)-Κοπεγχάγη (Δανία) 0-1

ΠΕΜΠΤΗ
ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ)-Σπαρτάκ Τρνάβα (Σλοβακία)
ΑΪΚ Στοκχόλμης (Σουηδία)-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)
Καϊράτ Αλμάτι (Καζακστάν)-Αμπερντίν (Σκοτία)
Έλφσμποργκ (Σουηδία)-Οντς (Νορβηγία)
Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία)-Χάποελ Κιριάτ Σμόνα (Ισραήλ)
Απόλλων Λεμεσού (Κύπρος)-Καμπάλα (Αζερμπαϊτζάν)
Στουρμ Γκρατς (Αυστρία)-Ρούμπιν Καζάν (Ρωσία)
Άλταχ (Αυστρία)-Βιτόρια (Πορτογαλία)
Κράσνονταρ (Ρωσία)-Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία)
Ζυρίχη (Ελβετία)-Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία)
Τουν (Ελβετία)-Βαντούζ (Λιχτενστάιν)
Ζίλινα (Σλοβακία)-Βόρσκλα Πόλταβα (Ουκρανία)
Αλκμάαρ (Ολλανδία)-Μπασακσεχίρ (Τουρκία)
Τάργκου Μούρες (Ρουμανία)-Σεντ Ετιέν (Γαλλία)
Ντεμπρετσένι (Ουγγαρία)-Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)
Κουκέσι (Αλβανία)-Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)
Ραμποτνίτσκι (ΠΓΔΜ)-Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)
Μπρόντμπι (Δανία)-Ομόνοια (Κύπρος)
Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)-Ζελέζνιτσαρ (Βοσνία)
Σαρλερουά (Βέλγιο)-Ζόρια Λουχάνσκ (Ουκρανία)
Μπορντό (Γαλλία) – ΑΕΚ Λάρνακας (Κύπρος)
Γουέστ Χαμ (Αγγλία)-Άστρα (Ρουμανία)
Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία)-Ιντερ Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)
Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία)-Στρομσγκόντσετ (Νορβηγία)
Μπελενένσες (Πορτογαλία)-Γκέτεμποργκ (Σουηδία)
Σαμπντόρια (Ιταλία)-Βοϊβοντίνα (Σερβία)
Σαουθάμπτον (Αγγλία)-Φίτεσε (Ολλανδία)
Βόλφσμπεργκερ (Αυστρία)-Ντόρτμουντ (Γερμανία)

*Οι ρεβάνς θα γίνουν στις 6 Αυγούστου