Μπορεί ο πολυδιαφημισμένος και χρυσοπληρωμένος γκανέζος αμυντικός μέσος Μάικλ Εσιέν να αποκτήθηκε εφέτος το καλοκαίρι για να ανεβάσει επίπεδο τον Παναθηναϊκό, αλλά ο Μάρκους Μπεργκ παραμένει η πιο σταθερή αξία στο «πράσινο» ρόστερ. Ο σέντερ φορ των 45 γκολ σε 73 συμμετοχές με το Τριφύλλι δείχνει ζεστός από πολύ νωρίς. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στα φιλικά προετοιμασίας πετυχαίνοντας τέσσερα τέρματα και ευελπιστεί σε μια καλύτερη (από πέρυσι) σεζόν τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

«Την υγεία μας να έχουμε πάνω απ’ όλα…»
λέει στο «Βήμα» με ένα πικρό χαμόγελο ο σουηδός επιθετικός, θέλοντας προφανώς να αφήσει πίσω του μια για πάντα την «καταραμένη» περασμένη αγωνιστική περίοδο κατά την οποία ταλαιπωρήθηκε αρκετά: αρχικά με έναν σοβαρό τραυματισμό στην κλείδα και εν συνεχεία με διαδοχικές ιώσεις που τον άφησαν για ένα μεγάλο διάστημα εκτός γηπέδων. Το εξαιρετικό γκολ που πέτυχε την περασμένη Τετάρτη απέναντι στην Ουντινέζε, στην πρόβα τζενεράλε πριν από το μεθαυριανό πρώτο κρίσιμο ευρωπαϊκό ματς για τον γ’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Κλαμπ Μπριζ, δεν το ευχαριστήθηκε όσο θα ήθελε λόγω της ήττας (1-2) από τον ιταλικό σύλλογο. Τέτοιος τύπος είναι ο κάθε άλλο παρά ψυχρός Σουηδός. Τρελαίνεται όταν χάνει, εξοργίζεται όταν αδικείται, νευριάζει όταν η ομάδα του δεν παίζει καλά. Είναι απαιτητικός με τους συμπαίκτες του και ακόμη περισσότερο με τον εαυτό του. Γι’ αυτό άπαντες αναγνωρίζουν ότι βάζει το σύνολο πάνω από το «εγώ»…
Περπατώντας με σκυμμένο το κεφάλι στην οδό Τσόχα λίγη ώρα μετά τη λήξη του φιλικού με τους Μπιανκονέρι, ο Μπεργκ πολιορκείται από οπαδούς του Παναθηναϊκού για μια χειραψία, ένα αυτόγραφο, μια selfie. Μοιάζει κουρασμένος αλλά δεν χαλάει χατίρι σε κανέναν. Ποζάρει χαμογελαστός και συνομιλεί με τον κόσμο. Ενα νεαρό ζευγάρι που μόλις έφευγε από γειτονικό εστιατόριο ζητεί ευγενικά να φωτογραφηθεί μαζί του. Ο σύζυγος τον συγχαίρει για το γκολ που πέτυχε αλλά ο Σουηδός απαντά: «Ευχαριστώ πολύ. Δυστυχώς όμως δεν νικήσαμε».
Φαίνεται προβληματισμένος. Τον ρωτάμε αν έμεινε ικανοποιημένος από την απόδοση του Παναθηναϊκού και αν ανησυχεί εν όψει Μπριζ, και δεν προσπαθεί να… ντριμπλάρει απαντώντας διπλωματικά, όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των ποδοσφαιριστών: «Δείξαμε καλά στοιχεία, δουλέψαμε σκληρά, είχαμε τις στιγμές μας αλλά χάσαμε, κι αυτό ποτέ δεν είναι καλό. Πρέπει να τελειώνουμε με καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες που δημιουργούμε αλλά και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί αμυντικά, όλη η ομάδα συνολικά». Είχαν προηγηθεί αρκετά λάθη στην ανασταλτική λειτουργία (ατομικά και ομαδικά) που είχαν ως αποτέλεσμα δύο γκολ από την Ουντινέζε και τουλάχιστον τρεις ακόμη κλασικές ευκαιρίες. Ο Μπεργκ είναι κατηγορηματικός: «Σε αυτό το επίπεδο που παίζουμε δεν επιτρέπονται τέτοια λάθη. Πρέπει να μάθουμε κάτι από αυτό, γιατί βλέπουμε τι συμβαίνει κάθε φορά που υποπίπτουμε σε κάποιο σοβαρό σφάλμα. Δεν γίνεται να το επαναλαμβάνουμε σε κάθε παιχνίδι. Το πληρώνουμε και δεχόμαστε γκολ. Ελπίζω να μάθουμε κάτι. Βέβαια αυτό το λέμε εδώ και δύο χρόνια».
Οπως εξηγεί, «πάντοτε τα φιλικά είναι διαφορετικές περιστάσεις από τους επίσημους αγώνες. Κι αυτό διότι το σημαντικότερο όλων είναι να πάρεις ρυθμό και να παραμείνεις υγιής και σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Υπάρχει λοιπόν προσήλωση στον στόχο, γιατί αυτή είναι η δουλειά μας, αλλά δεν πηγαίνεις σε όλες τις φάσεις για να… σκοτωθείς και με τη συγκέντρωση να βρίσκεται στο 200%. Αυτό είναι κάτι που ελπίζω ότι θα «ξυπνήσει» σε όλους μας στο παιχνίδι με την Μπριζ και θα δώσουμε τα πάντα μέσα στο γήπεδο για να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Τα μυστικά της πρόκρισης
Συγκέντρωση και καλή αμυντική λειτουργία

Σύμφωνα με τον 29χρονο σουηδό φορ, δύο είναι τα «κλειδιά» που θα δώσουν στους Πράσινους τη δυνατότητα να… ξεκλειδώσουν την πρόκριση: «Σίγουρα η συγκέντρωση που θα έχουμε σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα. Σε αυτό το επίπεδο αρκεί μια μικρή αδράνεια για να τιμωρηθείς. Ωστόσο νομίζω ότι η καλή αμυντική λειτουργία είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε. Θέλουμε να είμαστε επιθετικοί και να σκοράρουμε, όπως προσπαθούμε πάντοτε, αλλά πιστεύω ότι το να κρατήσουμε το μηδέν στην άμυνα στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα μας θα είναι εξαιρετικά σημαντικό».
Ο Μπεργκ θεωρεί πως δεδομένης της επιθετικής φύσης που έχει στο παιχνίδι του το Τριφύλλι, εφόσον κρατήσει ανέπαφη την εστία του, θα έχει τις ευκαιρίες για να σκοράρει. Γι’ αυτό και επιμένει στη λέξη «συγκέντρωση»: «Εννοείται ότι θα βγούμε στο γήπεδο για να νικήσουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας και πάντοτε αγωνιζόμαστε για τη νίκη. Δεν μπορεί μια ομάδα να παίζει για το 0-0. Ξέρουμε όμως ότι στη διάρκεια του αγώνα θα έχουμε τις ευκαιρίες μας για να σκοράρουμε. Και εκεί θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι για να τις τελειώσουμε σωστά. Δεν πρέπει να χαραμίσουμε τις ευκαιρίες που θα έχουμε».
Οσο για την εικόνα που έχει σχηματίσει για τη δευτεραθλήτρια Βελγίου Μπριζ, δεν θέλησε να αποκαλύψει πολλά και αρκέστηκε να σχολιάσει: «Είναι μια καλή και δυνατή ομάδα. Δεν μπορώ να μιλήσω για τις πιθανότητες που υπάρχουν και ποιος είναι το φαβορί αλλά θεωρώ ότι θα γίνουν δύο καλά και ισορροπημένα παιχνίδια. Ας κερδίσει ο καλύτερος κι ας είμαστε εμείς αυτοί».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ