Στα ισπανικά σχολεία μαζί με όλα τα υπόλοιπα μαθήματα, οι νεαροί ποδοσφαιριστές κάνουν διατριβή και στον πρωταθλητισμό! Κι όπως φαίνεται παρακολουθούν με ιδιαίτερη επιμέλεια αυτά τα μαθήματα, καθώς οι επιδόσεις των μικρών εθνικών ομάδων της Ισπανίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αγγίζουν το άριστα.
Πριν από λίγες ημέρες στα γήπεδα της Λάρισας, της Βέροιας και της Κατερίνης οι νεαροί Ισπανοί έκαναν ακόμη μία επίδειξη των ικανοτήτων τους, κατακτώντας για πολλοστή φορά (την όγδοη) τον τίτλο στην κατηγορία κάτω των 19 χρόνων!
Οι καλύτεροι της Ευρώπης


Η Ισπανία έχει συνολικά 23 τίτλους στην Ευρώπη σε διοργανώσεις κάθε ηλικίας. Από κάτω των 17 χρόνων μέχρι τη μεγάλη Εθνική που διέπρεψε τα τελευταία χρόνια, με άσους όπως οι Ινιέστα, Τσάβι, Κασίγιας, Πικέ, Πουγιόλ,Μπουσκέτς, Τόρες κ.ά.
Οι υπόλοιπες χώρες απλώς παρακολουθούν. Η Γερμανία και η Γαλλία, που είναι στη δεύτερη θέση του σχετικού πίνακα, έχουν από ένδεκα! Δεν έχουν άδικο, επομένως, να υπερηφανεύονται οι Ισπανοί.
Μετράμε λοιπόν: Οκτώ τίτλους στην κατηγορία κάτω των 17 χρόνων, ισάριθμους στην κατηγορία κάτω των 19 και τέσσερις στην κατηγορία κάτω των 21. Αυτή είναι η μοναδική κατηγορία στην οποία η Ισπανία δεν είναι στην κορυφή. Εδώ την ξεπερνά η Ιταλία.


Στην ομάδα που αγωνίστηκε στη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στη χώρα μας, η Ισπανία διέθετε και πάλι ποδοσφαιριστές που είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν λαμπρή καριέρα. Ο Μάρκο Ασένσιο (δύο γκολ, δύο ασίστ) είναι ένας καταπληκτικός οργανωτής, ο Μπόρχα Μαγιοράλ εξαιρετικός επιθετικός (πρώτος σκόρερ του τουρνουά με τρία γκολ), ενώ σπουδαία δουλειά στη μεσαία γραμμή έκανε και ο Ντάνι Σεμπάλος. Οι δύο πρώτοι ανήκουν στη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ ο Σεμπάλος στην Μπέτις.
Στον τελικό με τη Ρωσία (2-0) η Ισπανία είχε 21 τελικές προσπάθειες και ο προπονητής, Λουίς ντε λα Φουέντε, αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες των ισπανικών συλλόγων:

«Ο τίτλος αυτός μάς δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουμε πιστοί στη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζουμε το ποδόσφαιρο. Αποδεικνύεται επίσης το πόσο καλή δουλειά γίνεται στα σωματεία όλης της χώρας. Το ισπανικό ποδόσφαιρο συνεχίζει να παράγει ταλέντα και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Αρκετοί από τους παίκτες αυτής της ομάδας θα είναι πρωταγωνιστές σε επαγγελματικούς συλλόγους αλλά και στην εθνική ομάδα τα επόμενα χρόνια»
τόνισε ο ισπανός ομοσπονδιακός τεχνικός.
Νεαροί αλλά και έμπειροι


Τα παραδείγματα ποδοσφαιριστών που κατάφεραν να διακριθούν στις μικρές εθνικές και στη συνέχεια να πρωταγωνιστήσουν και με την ανδρική ομάδα είναι πολλά. Δύο παίκτες που έχουν κατακτήσει σχεδόν τα πάντα σε ό,τι αφορά τις διοργανώσεις της UEFA, ο Χάβι Μαρτίνεθ (πρώην παίκτης της Μπιλμπάο και τώρα της Μπάγερν) και ο Χουάν Μάτα (από Βαλένθια σε Τσέλσι και τώρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), έχουν αναδειχθεί πρωταθλητές Ευρώπης με την ομάδες κάτω των 19 και κάτω των 21 ετών, ενώ το 2012 κατέκτησαν το πρωτάθλημα Ευρώπης και με τη μεγάλη Εθνική Ισπανίας.

Συμμετοχές
Οι ελληνικές παρουσίες

Στην Κατερίνη, η Ισπανία επέστρεψε στην κορυφή ύστερα από δύο χρόνια. Στο διάστημα αυτό είχαν κυριαρχήσει Σερβία και Γερμανία. Στην Κ-17 η Ισπανία μπορεί να έχει οκτώ τίτλους, αλλά δεν έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης τα τελευταία επτά χρόνια. Στις 22 Μαΐου η ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο ήταν η Γαλλία (4-1 τη Γερμανία στον τελικό), ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν κυριαρχήσει από δύο φορές Αγγλία και Ολλανδία και από μία η Γερμανία και η Ρωσία.
Στην Κ-21 η διοργάνωση είναι κάθε δύο χρόνια. Στις 30 Ιουνίου στην Πράγα η Σουηδία νίκησε στα πέναλτι την Πορτογαλία (4-3) και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Ισπανία είχε κατακτήσει τον τίτλο στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις.
Τρεις συμμετοχές σε τελικούς έχει και η Ελλάδα. Και τις τρεις φορές ηττήθηκε από την Ισπανία και μάλιστα με το ίδιο σκορ (1-0).
Το 1998 στον τελικό των Κ-21 αγωνίστηκαν μεταξύ άλλων οι Καραγκούνης, Λάκης, Δέλλας, Μπασινάς, Ελευθερόπουλος, Στολτίδης, Λυμπερόπουλος, Αντζας.
Στην ομάδα Κ-19 του 2007 στην Αυστρία συμμετείχαν σπουδαία ταλέντα, όπως οι Νίνης (κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης), Δημούτσος, Μήτρογλου, Παπασταθόπουλος.
Τέλος, βασικά στελέχη της ομάδας Κ-19 του 2012 στην Εσθονία ήταν οι Καπίνο, Μαυρίας, Σταφυλίδης, Γιαννιώτας. Ολα αυτά τα παιδιά βρήκαν τον δρόμο τους και τώρα αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ