Ωρα για καλοκαιρινές αποδράσεις… Οχι βέβαια για διακοπές, αλλά για σκληρή δουλειά, τη σημαντικότερη της χρονιάς. Οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας ετοιμάζονται, άλλες νωρίς, όπως ο ΠΑΟΚ ή ο Παναθηναϊκός, άλλες αργότερα, να αρχίσουν την προετοιμασία εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Η Ολλανδία έχει τον πρώτο λόγο στην προτίμηση των ομάδων, ενώ φυσικά δεν λείπει και η χώρα μας, με κάποιες ομάδες να ψηφίζουν Καρπενήσι.
Ετοιμασία για την Ευρώπη


Βασικό ρόλο, σε ό,τι αφορά τις ομάδες που θα αγωνιστούν στην Ευρώπη, παίζει και το πότε θα αρχίσουν οι υποχρεώσεις τους. Ο ΠΑΟΚ, για παράδειγμα, ταξίδεψε την Πέμπτη στην Ολλανδία, καθώς η ομάδα θα δώσει το πρώτο παιχνίδι στις 16 Ιουλίου, στο πλαίσιο της 2ης προκριματικής φάσης του Γιουρόπα Λιγκ. Ο ΠΑΟΚ θα κάνει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στο Αρνεμ όπου θα δώσει και τρία φιλικά παιχνίδια. Ωρα για προετοιμασία και στον Παναθηναϊκό. Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομαδα και η δουλειά έχει ήδη αρχίσει. Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας διεξάγεται στο Οστερμπεκ κοντά στο Αρνεμ, και θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουλίου. Τις ημέρες αυτές ο Γιάννης Αναστασίου θα πάρει μια πρώτη γεύση από την κατάσταση των παικτών του, καθώς έχουν προγραμματιστεί τρία φιλικά. Το πρώτο με την τοπική Αρνεμ (5/7) και θα ακολουθήσουν δύο δυνατοί αγώνες με Μπριζ (7/7) και Αγιαξ (10/7). Οι Πράσινοι αγωνίζονται στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο Ολυμπιακός είναι πιο χαλαρός, καθώς οι πρώτες αγωνιστικές του υποχρεώσεις είναι στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος (22-23/8). Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας θα γίνει και πάλι στο Ζέεφελντ, ενώ στις 20/7 θα ταξιδέψει στην Τουρκία για τουρνουά με Φενέρμπαχτσε, Ατλέτικο Μαδρίτης και Μαρσέιγ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας στο Ερμελο όπου –επί του παρόντος –έχει προγραμματιστεί και φιλικό με την Τβέντε (29/7). Στο Ερμελο η ομάδα είχε πάει και πριν από τέσσερα χρόνια, όταν προπονητής της ήταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε.
Ανεση χρόνου έχει και ο Αστέρας Τρίπολης. Η δεύτερη θέση στα πλέι οφ τον οδήγησε απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και έτσι η δυνατότητα για ξεκούραση είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι πέρυσι, όταν είχε την περιπέτεια των ευρωπαϊκών ραντεβού, από τον δεύτερο προκριματικό γύρο. Η προετοιμασία αρχίζει στις 6 Ιουλίου και το βασικό στάδιο θα πραγματοποιηθεί στο Αρνεμ (12-24/7). Στη συνέχεια, είναι προγραμματισμένο ένα ταξίδι στην Ιταλία για δύο φιλικά παιχνίδια και θα ακολουθήσουν άλλα τρία στην Τρίπολη. Επιθυμία των ανθρώπων του Αστέρα είναι να δώσουν ένα φιλικό με τη Βιγιαρεάλ, με την οποία έχουν συνεργασία.
Η ΑΕΚ στην Πολωνία


Η ΑΕΚ επιστρέφει στη Σούπερ Λίγκα και αποχαιρετά το Πήλιο στο οποίο έκανε τα τελευταία δύο χρόνια προετοιμασία. Η ΑΕΚ θα προετοιμαστεί στην Πολωνία, στην περιοχή Οπαλένιτσα, η οποία ήταν η βάση της Εθνικής Πορτογαλίας στο Euro 2012. Το βασικό στάδιο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 20 Ιουλίου-6 Αυγούστου.
Αρχισε η προετοιμασία του Ατρόμητου. Από τις 8/7 η ομάδα θα είναι στο Πήλιο για το βασικό στάδιο (όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές) όπου θα παραμείνει ως τις 23/7. Εχει προγραμματιστεί, μάλιστα, να δοθούν και δύο φιλικά ματς. Ο Πανιώνιος θα προετοιμαστεί στο Καϊμακτσαλάν, αλλά το δεύτερο στάδιο θα γίνει στην Τουρκία (30 Ιουλίου-8 Αυγούστου), όπου θα δώσει και αγωνιστικά τεστ για να τσεκαριστεί η ετοιμότητα των ποδοσφαιριστών. Στο Πράβετς της Βουλγαρίας (60 χλμ. από τη Σόφια) θα γίνει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας για δύο ομάδες. Την Ξάνθη και τον Πλατανιά.

Καρπενήσι και Πηγάδια
Επιμένουν… ελληνικά

Τρεις ομάδες ετοιμάζονται για το Καρπενήσι. Ο Παναιτωλικός θα είναι εκεί στις 13/7 και έχει προγραμματίσει και φιλικά με ΠΑΣ Γιάννινα (18/7) και Ηρακλή (26/7). Τον Αύγουστο η ομάδα του Αγρινίου θα δώσει άλλα δύο φιλικά, με Κέρκυρα (2/8, στο Αγρίνιο) και ΠΑΣ (9/8, στα Γιάννινα). Στο Καρπενήσι θα προετοιμαστούν επίσης ο Ηρακλής (20 Ιουλίου-1η Αυγούστου) και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα των Ιωαννίνων μάλιστα έχει ήδη σχεδιάσει μια σειρά φιλικών με Παναιτωλικό, Κέρκυρα (από δύο φορές) και Ηρακλή.
Η πρώτη συγκέντρωση της Ξάνθης γίνεται σήμερα στα Πηγάδια. Σε ό,τι αφορά τον Πλατανιά, η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.
Προετοιμασία στην Ιταλία θα κάνει η Καλλονή. Στο διάστημα 19-31/7 η ομάδα θα είναι στο Κόγκολο της κωμόπολης Πέιο στην επαρχία Τρεντίνο (Β. Ιταλία). Μάλιστα, ως σήμερα, έχει κλειστεί και ένα δυνατό φιλικό παιχνίδι κόντρα στη Σαμπντόρια (23/7).
Ο Πανθρακικός ξεκίνησε την προετοιμασία την Πέμπτη. Από τις 6 ως τις 18/7 η ομάδα θα προπονείται στην Κομοτηνή και στις 20/7 θα αναχωρήσει για τον Βώλακα Δράμας, όπου θα παραμείνει ως την 1η Αυγούστου. Εκεί θα δώσει και τρία φιλικά παιχνίδια. Τέλος, στα Τρία-Πέντε Πηγάδια –όπως και την περυσινή χρονιά –θα γίνει η προετοιμασία της Κέρκυρας. Η πρώτη προπόνηση έγινε την Τετάρτη και για δέκα ημέρες η ομάδα θα παραμείνει στο νησί των Φαιάκων. Στη συνέχεια, από 14-25/7, θα πάει στα Τρία-Πέντε Πηγάδια, όπου θα δώσει και ένα φιλικό παιχνίδι, πιθανότατα με τη Βέροια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ