Το μεταγραφικό σίριαλ που προκάλεσε πανευρωπαϊκό ντόρο είχε ονοματεπώνυμο και ήταν ελληνικό. Ο Κώστας Σλούκας, που για τα επόμενα τρία χρόνια θα φορά τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε, έγινε trend στο twitter της Ελλάδας και της Τουρκίας, απασχόλησε τα ΜΜΕ της Ισπανίας και της Τουρκίας και εκτός των άλλων «υποχρέωσε» τον τεράστιο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να ταξιδέψει στην Αθήνα προκειμένου να τον πείσει να υπογράψει στην ομάδα του.
Είναι προφανές ότι ο κορυφαίος προπονητής του ευρωπαϊκού μπάσκετ (με 8 τρόπαια Ευρωλίγκας αραδιασμένα στα ράφια του σπιτιού του) βλέπει στο πρόσωπο του διεθνούς γκαρντ τον παίκτη που μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη σε μια ομάδα που διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να μπει στην ελίτ της Ευρωλίγκας αλλά της λείπει το ταλέντο, το «τσαγανό» και η νοοτροπία του νικητή!
Το χρήμα ρέει άφθονο στη Φενέρμπαχτσε. Οι οπαδοί της γεμίζουν μια Ελλάδα. Το γήπεδό της και οι εγκαταστάσεις της είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει μεταξύ όλων των ομάδων της Ευρώπης. Το κλαμπ προσφέρει κάθε πολυτέλεια και φροντίδα στα μέλη του προκειμένου να μπορούν απρόσκοπτα να προσηλώνονται στη δουλειά τους και από το 2013 τα ηνία της ομάδας έχουν δοθεί στον κατά γενική ομολογία καλύτερο προπονητή της Ευρώπης, στον οποίο μάλιστα προσφάτως δόθηκε νέο, ηγεμονικό, συμβόλαιο.
Πραγματικά στο κλαμπ Φενέρμπαχτσε δεν λείπει τίποτα. Στην ομάδα όμως, που έκανε την υπέρβαση και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο φάιναλ φορ, λείπουν όσα μπορεί να προσφέρει ο Κώστας Σλούκας, τον οποίο ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ήθελε να αποκτήσει –στον Παναθηναϊκό –αλλά χάρη στις σχέσεις συνεργασίας που έξυπνα ποιόν είχε φροντίσει να συνάψει ο Ολυμπιακός με την ομάδα του Μαντουλίδη, το τότε «ακατέργαστο διαμάντι» εντάχθηκε στους Ερυθρολεύκους.
Επτά χρόνια αργότερα ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς παίρνει τον 25χρονο πια Σλούκα υπό την καθοδήγησή του ακριβώς στην ηλικία που πήρε στη «δούλεψή» του τον Δημήτρη Διαμαντίδη, για τον οποίο είχε το 2004 ανάλογη επιθυμία για να τον αποκτήσει στον Παναθηναϊκό. Συγκρίσεις είναι παράλογο να γίνουν, όμως ο «Μήτσος» του ελληνικού μπάσκετ δεν διέθετε τότε ούτε τις περγαμηνές, ούτε τις εμπειρίες του επονομαζόμενου και «Σλούκι Λουκ» έλληνα άσου.
Μιλάμε για δύο αριστερόχειρες Βορειοελλαδίτες στην ίδια ηλικία, αλλά από εκεί και πέρα ο Διαμαντίδης προερχόταν από τον Ηρακλή και είχε λευκό βιογραφικό, ενώ ο Σλούκας στα 25 του γνωρίζει άριστα πώς είναι να αγωνίζεσαι με το «πρέπει» που συνοδεύει μια μεγάλη ομάδα, έχει κατακτήσει με σημαντική μάλιστα συνεισφορά δύο Ευρωλίγκες και δύο πρωταθλήματα, ενώ αγωνιζόμενος κάτω από τη βαριά, είναι αλήθεια, σκιά του Βασίλη Σπανούλη κατόρθωσε να είναι factor στο παιχνίδι του Ολυμπιακού!
Στα χρόνια του στους Ερυθρολεύκους και έχοντας κάνει έναν χρόνο «αγροτικό» στον Αρη (2010-11), ο Σλούκας δούλεψε το κορμί του, βελτιώθηκε σημαντικά στην άμυνα (ειδικά εφέτος με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο), ανέβασε τα ποσοστά ευστοχίας του και εξέλιξε γενικώς το παιχνίδι του. Ολα αυτά εκτίμησε ο Ομπράντοβιτς και εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν τα εκτίμησε εγκαίρως τον έντυσε στα κυανοκίτρινα της Φενέρ.
Οι Ερυθρόλευκοι από πέρυσι ανανέωσαν και επέκτειναν το συμβόλαιό τους με τον Γιώργο Πρίντεζη, τον Βαγγέλη Μαντζάρη και μεσούσης της περιόδου τον Ματ Λοτζέσκι. Αντιθέτως δεν συνέβη το ίδιο με τον Σλούκα, γιατί ο Ολυμπιακός έκρινε τον Αύγουστο του 2014 υπερβολικές τις απαιτήσεις του (700.000 ετησίως για 3ετές συμβόλαιο), όπως και τον Φεβρουάριο όταν ζήτησε 1,5 εκατ. για διετές. Μάλιστα, τότε οι αδελφοί Αγγελόπουλοι λέγεται πως πρότειναν 1+1 με αποδοχές 450.000 και 500.000 ανά έτος, με τον Ολυμπιακό να έχει την οψιόν για το καλοκαίρι του 2016!
Η νέα προσπάθεια δεν προχώρησε περισσότερο, γιατί όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ζήτησε να σταματήσουν οι συζητήσεις προκειμένου άπαντες στην ομάδα να προσηλωθούν στους στόχους της αφού πλέον η σεζόν έμπαινε στην τελική ευθεία.
Η δυστοκία να επέλθει συμφωνία, το impact του Σπανούλη, η φιλοδοξία του 25χρονου και η προσφορά της Φενέρμπαχτσε έκαναν τον έλληνα γκαρντ να γίνει ο Σπανούλης του 2015. Οπως ο «Kill Bill» αποφάσισε το 2010 να κατηφορίσει από το ΟΑΚΑ στο ΣΕΦ για να γίνει ο πρωταγωνιστής που είχε την αυτοπεποίθηση πως μπορούσε να γίνει, δίχως να έχει δίπλα του τον χαρισματικό Δημήτρη Διαμαντίδη, έτσι και ο Σλούκας αποφάσισε να δοκιμάσει το ίδιο βγαίνοντας από τη… σκιά του Βασίλη Σπανούλη.
Την όποια αμφιβολία είχε για να πάρει την απόφασή του φαίνεται πως τη διέγραψε μεμιάς η συνομιλία του με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Ο Σέρβος του μίλησε με τον πιο απλό τρόπο και του εξήγησε όχι μόνο τον ρόλο που θα έχει στην ομάδα αλλά και τον ακριβή σχεδιασμό της. Τι παίκτες σκοπεύει να πάρει, ποιους δεν θα κρατήσει στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως για ποιον λόγο θα κάνει τις αλλαγές που αποφάσισε.
Ούτως ή άλλως η συζήτηση με τον Σέρβο είναι τιμητική για κάθε παίκτη, όταν μάλιστα σου δίνει όλες τις πληροφορίες για τα σχέδιά του, αντιλαμβάνεσαι πως έχει την πρόθεση να σου δώσει τα «κλειδιά» της ομάδας. Ο Σλούκας ήταν κάτι που ονειρευόταν και ήθελε να το αναλάβει άμεσα. Μένει να το αποδείξει. Οχι με τη φανέλα του Ολυμπιακού πια, αλλά με της Φενέρμπαχτσε!


Το CV του Κώστα Σλούκα

Ημερομηνία γέννησης: 15/1/1990

Τόπος γέννησης:
Θέρμη

Υψος:
1,90μ.

Ομάδες:
Μαντουλίδης, Ολυμπιακός, Αρης, Ολυμπιακός, Φενέρμπαχτσε

Τίτλοι:
2 πρωταθλήματα Ευρωλίγκας (2012, 2013), 2 πρωταθλήματα Ελλάδος (2012, 2015), 1 κύπελλο Ελλάδος (2011), χρυσό μετάλλιο Ευρωμπάσκετ Νέων (2009), χρυσό μετάλλιο Ευρωμπάσκετ Εφήβων (2008), αργυρό μετάλλιο Ευρωμπάσκετ Νέων (2010), αργυρό μετάλλιο Παγκόσμιο Νέων (2009), αργυρό μετάλλιο Ευρωμπάσκετ Εφήβων (2007)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ