Το 2015 είναι το δίχως άλλο ένα έτος συγκυριακό για το ποδόσφαιρο. Αν και γενικότερα συνιστά εξόχως υποκειμενική (ως και άδικη για τον καθέναν εκ των σπουδαίων ξεχωριστά) προσέγγιση το να χαρακτηρίζεται ένας παίκτης ο καλύτερος όλων των εποχών (είτε στη θέση του είτε γενικότερα), αυτό δεν σημαίνει ότι τέτοιες απόψεις απαγορεύεται να υπάρχουν και να μεταφέρονται. Για κάποιους (πάρα πολλούς μάλιστα) ο εφετινός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ισούται με την πρώτη αναμέτρηση του κορυφαίου ποδοσφαιριστή με τον αντίστοιχο τερματοφύλακα που υπήρξαν ποτέ στο άθλημα. Κι όμως, είναι αλήθεια… Ο 37χρονος Μπουφόν και ο 28χρονος Μέσι ουδέποτε έχουν βρεθεί αντιμέτωποι σε ποδοσφαιρικό γήπεδο!
Δεν είναι και τόσο φοβερό βέβαια αν αναλογιστεί κανείς ότι η Γιουβέντους και η Μπαρτσελόνα δεν βρέθηκαν ποτέ στο παρελθόν αντιμέτωπες σε οποιονδήποτε τελικό ευρωπαϊκού θεσμού (συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του Κυπέλλου Εκθέσεων!), παρ’ όλο που μαζί μετρούν 234 χρόνια ύπαρξης και 116 έτη παράλληλης πορείας.
Πρωτοφανής εμπειρία


Συγκυριακά, λοιπόν, η πρώτη φορά τους σε τόσο μεγάλο ματς θα αποτελέσει πρωτοφανή εμπειρία τόσο για τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν όσο και για τον Λιονέλ Μέσι, δηλαδή σε ατομικό επίπεδο τον άνθρωπο που καθένας εκ των δύο θα ήθελε να αποφύγει! Ο ιταλός γκολκίπερ δεν έχει αντιμετωπίσει στην καριέρα του ποδοσφαιριστή με τέτοια ικανότητα στο σκοράρισμα, όπως αντιστοίχως ο αργεντινός σουπερστάρ ουδέποτε είχε απέναντί του έναν τερματοφύλακα με τέτοια οξυδέρκεια και τη σπάνια ικανότητα να διαβάζει το πού θα πάει η μπάλα από το άγγιγμα του αντίπαλου παπουτσιού. Οσο κι αν υπάρχουν φορές που με τον Μέσι είναι απλά αδύνατον να καταλάβεις τι προτίθεται να επιχειρήσει.
Σε αυτές τις περιπτώσεις το πλεονέκτημα αναγνωρίζεται σε εκείνον που έχει την μπάλα! Στον Αργεντινό εν προκειμένω. «Αυτός είναι που θα σουτάρει, άρα η πρώτη σκέψη θα είναι δική του. Ελπίζω να μην του επιτρέψουμε να το κάνει χωρίς να υπάρχουν πόδια μπροστά του πολλές φορές» δηλώνει ο Μπουφόν, ο οποίος μόλις μερικούς μήνες πριν (συγκεκριμένα στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η Γιούβε έδειχνε τη συνήθη των τελευταίων ετών αδυναμία στο Τσάμπιονς Λιγκ) είχε δηλώσει ότι «αυτό που μας λείπει για να κατακτήσουμε το Τσάμπιονς Λιγκ είναι ένας ποδοσφαιριστής όπως ο Μέσι ή ο Ρονάλντο».
Μεγάλη μπουκιά φάε…


… μεγάλο λόγο μην πεις! Από τότε που ο Μπουφόν εξέφρασε μέσω της προαναφερθείσης δήλωσης την απαισιοδοξία του για την έκβαση της ευρωπαϊκής πορείας των Μπιανκονέρι, έχουν περάσει πέντε μήνες. Ο Ιταλός μόνο ως προφητικός δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφού η Γιούβε δίχως Μέσι ή Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε στον τελικό. «Οφείλω μια συγγνώμη σε όλους τους συμπαίκτες μου, λίγο περισσότερο όμως στον Πίρλο και στον Τέβεζ, στους δικούς μας ηγέτες» τα μάζεψε ο διεθνής γκολκίπερ. Πλέον καλείται να βρει τρόπους για να αποτρέψει τα σχέδια των τριών δαιμόνων της Μπάρτσα, Μέσι, Σουάρεζ και Νεϊμάρ.
Τα αισθήματα είναι αμοιβαία πάντως. Ερωτηθείς για τον τερματοφύλακα που πάντοτε ήθελε να νικήσει, ο Μέσι κατέδειξε τον Μπουφόν, κι ας μην τον έχει αντιμετωπίσει ποτέ! «Πάντοτε τον θαύμαζα, είναι ο κορυφαίος στον κόσμο. Ελπίζω να τον βρω σε κακό βράδυ, αν και αμφιβάλλω ότι του έχουν τύχει τέτοια περισσότερες από 3-4 φορές στην καριέρα του» ήταν οι φιλοφρονήσεις του Αργεντινού, ο οποίος έκανε τον Μάνουελ Νόιερ να εκτεθεί για όσα έλεγε πριν από την τέλεση των ημιτελικών με την Μπάγερν Μονάχου. Ο Μπουφόν είναι μια άλλη ιστορία…
Πώς έφτασαν ως εδώ


Η Γηραιά Κυρία του ιταλικού ποδοσφαίρου παιδεύτηκε ως και την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων για να προκριθεί εις βάρος του Ολυμπιακού. Στους νοκ άουτ αγώνες ωστόσο αποδείχθηκε συνεπής με τη μεγάλη πρόκληση. Απέκλεισε την Ντόρτμουντ με θρίαμβο μέσα στο «Ζιγκνάλ Ιντούνα Παρκ» (επικράτησε με 3-0), ξεπέρασε τη σκληροτράχηλη Μονακό στο ένα γκολ, ενώ επέδειξε χαρακτήρα («θυμήθηκε τη φανέλα της» έγραψε χαρακτηριστικά ο ιταλικός Τύπος) και μέταλλο μεγάλης ομάδας κόντρα στην απερχόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης.
Η Γιουβέντους επιστρέφει σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ δώδεκα χρόνια μετά την τελευταία απόπειρά της να πατήσει την κορυφή της Ευρώπης και παρά το γεγονός ότι μετράει μόλις δύο κατακτήσεις σε επτά τελικούς και φιλοδοξεί ότι θα προσθέσει την τρίτη κούπα στην τροπαιοθήκη της μετά την αιματοβαμμένη (λόγω Χέιζελ) του 1985 και εκείνη του 1996. Σίγουρα θέλει. Μπορεί όμως απέναντι σε αυτή την απαστράπτουσα (ως και διαστημική κατά περιπτώσεις) Μπαρτσελόνα;
«Φουριόζα» και άψογη


Αντιθέτως, η Μπάρτσα έφτασε «φουριόζα» ως τον τελικό του Βερολίνου (Σάββατο 6/6). Γνώρισε μια ήττα στη φάση των ομίλων, όταν ακόμη ψαχνόταν ως σύνολο και ο κ. Λουίς Ενρίκε προσπαθούσε να εδραιωθεί στον πάγκο της καταλανικής ομάδας επιχειρώντας να επιβάλει τη δική του (εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη του κ. Πεπ Γουαρδιόλα) αγωνιστική και τακτική φιλοσοφία.
Στα παιχνίδια νοκ άουτ ήταν άψογη. Ξεπέρασε τις πρωταθλήτριες Αγγλίας (Μάντσεστερ Σίτι) και Γαλλίας (Παρί Σεν Ζερμέν) με τέσσερις νίκες και εμφατικές εμφανίσεις, «κατάπιε» την (λειψή είναι αλήθεια καθώς είχε τεράστιες απουσίες) Μπάγερν Μονάχου στον πρώτο ημιτελικό (3-0) και έκανε συντήρηση δυνάμεων στο δεύτερο. Αυτή η Μπαρτσελόνα τα θέλει όλα, διαθέτει μια τριάδα που πετάει «φωτιές», είναι το φαβορί στον τελικό και έχει τα φόντα για να το επιβεβαιώσει και μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ