Η πραγματικότητα από την υπερβολή είναι δυο έννοιες που απέχουν έτη φωτός, αλλά στην Ελλάδα οι αποστάσεις εκμηδενίζονται και στην περίπτωση της μπασκετικής ΑΕΚ, οι ηχηρές μεταγραφές, ένα νικηφόρο σερί και η παρουσία στιβαρής διοίκησης συνετέλεσαν ώστε να γεννηθεί η πεποίθηση πως η Βασίλισσα επέστρεψε! Μόνο που αυτή είναι η μισή αλήθεια, την οποία συνήθως υπηρετούν τα μίντια και μια σημαντική μερίδα οπαδών, που αρέσκονται να ακροβατούν μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, λες και οι τίτλοι γιορτάζονται αναδρομικά.
Δύσκολη αποστολή


Η άλλη μισή αφορά τη δύσκολη αποστολή που ανέλαβε ο προπονητής κ. Ντράγκαν Σάκοτα, ο οποίος έχει οραματιστεί προφανώς να ξανακάνει την ΑΕΚ Βασίλισσα, αλλά ακολουθεί και τη ρεαλιστική προσέγγιση, που λέει ότι θα χρειαστεί χρόνος ώσπου η ευχάριστη εξέλιξη της φετινής Α1 να φτάσει στο επίπεδο να διεκδικεί το στέμμα. Τότε θα μιλάμε για πραγματική Βασίλισσα, που θα έχει αποδείξει ότι μπορεί να σφετεριστεί τον θρόνο, στον οποίο εναλλάσσονται τα τελευταία 15 χρόνια ο Παναθηναϊκός (κυρίως) και ο Ολυμπιακός.
Με την υποστήριξη του γαλαντόμου ιδιοκτήτη κ. Μάκη Αγγελόπουλου, ο κ. Σάκοτα ανέλαβε την ΑΕΚ στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας με συγκάτοικο τον Πανελευσινιακό και ουραγό τον Πανιώνιο (αμφότεροι τελικά υποβιβάστηκαν) θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο της αντεπίθεσης, το οποίο στηρίχτηκε εν πολλοίς στην απόκτηση σημαντικών παικτών (Ινγκλις, Ντελινινκάιτις, Μενσά-Μπονσού, Χέρστον και δευτερευόντως του Ουίλμπεκιν) που βοήθησαν την ΑΕΚ όχι μόνο να συνέλθει, αλλά με σερί νίκες να γίνει ξανά ανταγωνιστική. Η Ενωση δεν ήταν έτοιμη να τα βάλει με τους «αιώνιους», αλλά μετά τις διαδοχικές ήττες από ΠΑΟ και ΟΣΦΠ στα μέσα Φεβρουαρίου, απάντησε με έξι σερί νικηφόρα αποτελέσματα, που δημιούργησαν προσδοκίες ακόμη και για την πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος.
Οι ομάδες, όμως, δεν χτίζονται με τον τρόπο που δημιουργήθηκε η εφετινή ΑΕΚ, με μπαλώματα μεσούσης της σεζόν και πλέον ο κ. Σάκοτα καλείται να διαμορφώσει και να διαχειριστεί ένα ολοκαίνουργιο ρόστερ, που ο ίδιος θα επιλέξει, θέτοντας τις αρχές του από την προετοιμασία και όχι ερχόμενος ως Μεσσίας για να αντικαταστήσει τον ελπιδοφόρο, αλλά άπειρο κ. Βαγγέλη Ζιάγκο, όπως συνέβη μετά τις πέντε πρώτες αγωνιστικές. Ο έμπειρος τεχνικός, μάλιστα, έχει δώσει έμφαση όχι μόνο στην πρώτη ομάδα, αλλά στις μικρότερες ηλικίες και δεν είναι τυχαίο ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί ειδικό καμπ, στο οποίο θα συμμετάσχουν έλληνες και ξένοι ταλαντούχοι παίκτες, και οι καλύτεροι θα επανδρώσουν τη λεγόμενη Β’ ΑΕΚ, μια ομάδα με παίκτες κάτω των 22 ετών, στα πρότυπα της αμερικανικής D-League.
Υπομονετικά βήματα


Η άποψη, σύμφωνα με την οποία ο αποκλεισμός (με 2-1 στις νίκες) της ΑΕΚ από τον Αρη στην προημιτελική φάση των πλέι οφ, άρα η αποτυχημένη απόπειρα της Ενωσης να μπει στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος, μπορεί να ευεργετήσει παρά να ζημιώσει τους Κίτρινους, φαίνεται μάλλον λογική. Και αυτό γιατί μια ομάδα που δεν περπατούσε, αλλά πετούσε, με ανεμόπτερο και όχι με μπόινγκ (όπως κάποιοι νόμιζαν), προσγειώθηκε στην πραγματικότητα βιώνοντας την ανάγκη να ακολουθήσει με υπομονή τα βήματα που θα την ξαναφέρουν στην κορυφή της Ελλάδας και γιατί όχι της Ευρώπης.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τις πληροφορίες του «Βήματος», για να εκπληρώσει το όνειρο της επιτυχίας, δεν προτίθεται να προβεί σε μεταγραφές αεροδρομίου, ούτε να εκτινάξει τον ετήσιο προϋπολογισμό της σκορπίζοντας εκατομμύρια ευρώ. Το μπάτζετ της ΑΕΚ δύσκολα θα ξεπερνά το φετινό και το πιο πιθανό είναι να μην αποκτηθούν παίκτες με υψηλότερο μηνιάτικο (27.000 – 30.000 ευρώ) από τους πρωτοκλασάτους φετινούς. Με μόνο δύο συμβόλαια σε ισχύ, εκείνα του Ντούσαν Σάκοτα και του πολύ βελτιωμένου Ζήση Σαρικόπουλου, και σχεδόν έτοιμη τη νέα συμφωνία με τον Μαλίκ Χέρστον, η Ενωση θα αρχίσει να χτίζει τον κορμό που θα τη βοηθήσει να πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια.
Επίθεση καθιέρωσης με έδρα το ΟΑΚΑ
Με έδρα το ΟΑΚΑ και όχι το κλειστό του Γαλατσίου –το οποίο, παρεμπιπτόντως, βρίσκεται σε κακή κατάσταση και χρειάζεται πολλά χρήματα και πολύμηνες εργασίες για να ξαναθυμίσει γήπεδο μπάσκετ –ο Δικέφαλος θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό ρόστερ που θα μπορεί να αντέξει σε δύο διοργανώσεις: στο ελληνικό πρωτάθλημα, που συνεχίζει να αποτελεί μονοπώλιο του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, και στο Eurocup, που πιθανότατα θα αποτελέσει την ευρωπαϊκή πρόκληση της ΑΕΚ, η οποία έχει την πεποίθηση ότι, παρά την πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα, ο πόλεμος Μπερτομέου – FIBA και οι προϋποθέσεις που πληροί (γήπεδο 5.000 θέσεων, εγγυημένο μπάτζετ, ιστορία, brand name, πωλήσεις εισιτηρίων) θα της εξασφαλίσουν τη «wild card» για να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η ΑΕΚ, λοιπόν, θέτει το στοίχημα της καθιέρωσης σε όλα τα επίπεδα. Πιθανώς χωρίς τα βαρύγδουπα ονόματα που τη συνδέουν με το χρυσό παρελθόν της (Ζήσης, Μπουρούσης) αλλά με παίκτες διψασμένους από την ελληνική αγορά και ξένους που θα δείξουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού σε σχέση με τους προκατόχους τους. Σε τελική ανάλυση, επιχειρείται να χτιστεί μια ομάδα που δεν θα χάνει στα Τρίκαλα, όπως η εφετινή, που δεν θα τρομάζει στο ματς-τελικό για την είσοδο στην τετράδα με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, που θα έχει τη δύναμη να περνά από τις φλόγες του Αλεξάνδρειου στα πλέι οφ και να κοιτάζει τους δύο μεγάλους στα μάτια. Αυτή η ΑΕΚ θα νομιμοποιείται να αυτοαναγορεύεται Βασίλισσα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ