Το όνομα του επόμενου προέδρου της FIFA θα γίνει γνωστό αργά το απόγευμα της Παρασκευής στη Ζυρίχη, με την επιλογή των εκλεκτόρων να γίνεται ανάμεσα στον νυν πρόεδρο, Σεπ Μπλάτερ και τον Ιορδανό πρίγκιπα, Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν. Οι εργασίες του 65ου συνεδρίου της FIFA ξεκίνησαν το πρωί και ο Μπλάτερ, αφού δύο διαδηλωτές «εισέβαλαν» στο χώρο του συνεδρίου και φώναξαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης, πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο:

«Εχουμε δείξει σε όλο τον κόσμο πως ξέρουμε να διοικούμε τη FIFA και όλοι μαζί θα παλέψουμε κατά της διαφθοράς. Μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο, αλλά σήμερα όλοι μαζί πρέπει να αποφασίσουμε το κοινό μέτωπο για την επίλυση όλων των προβλημάτων. Το σημαντικό είναι να προχωρήσουμε μπροστά και έχοντας πάντα στο μυαλό μας τη διαφάνεια.

Η FIFA πρέπει να πολεμήσει τη διαφθορά, τα στημένα παιχνίδια, το ρατσισμό και όλες τις διακρίσεις, που μας πληγώνουν όλους. Ας δείξουμε στον κόσμο πως ξέρουμε να στεκόμαστε όρθιοι και όλοι μαζί να λύσουμε τα προβλήματα μας.

Ας αποκαστήσουμε τις ζημιές, αρχίζουμε αμέσως να αποκαθιστούμε τις ζημιές. Οι ένοχοι, εάν αποδειχθούν ένοχοι, είναι πρόσωπα, όχι το σύνολο του οργανισμού. Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας έριξαν μία σκιά.

Ας προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε αυτήν την σκιά, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να κυλιέται στη λάσπη η υπόληψη της FIFA. Ας συνασπισθούμε για να προχωρήσουμε. Το καράβι δεν κλυδωνίζεται πια, και πλέει ήρεμα», τόνισε ο Ελβετός παράγοντας, ο οποίος παραμένει στο επίκεντρο της κριτικής των διεθνών ΜΜΕ για τα σκάνδαλα διαφθοράς.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Μπλάτερ τόνισε πως τα προβλήματα για την FIFA, ξεκίνησαν όταν αποφασίστηκε ν’ ανατεθεί η διοργάνωση των επόμενων Μουντιάλ σε Ρωσία (2018) και Κατάρ (2022), αφήνοντας αιχμές πως έτσι ξεκίνησε ο «πόλεμος», αφού Αγγλία και ΗΠΑ ήθελαν αυτές τις διοργανώσεις, κατά της FIFA και του ιδίου: «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο, αλλά από εκεί ξεκίνησαν όλα. Στις 2 Δεκεμβρίου του 2010 εδώ στη Ζυρίχη επιλέξαμε τη Ρωσία και το Κατάρ. Αν δεν το κάναμε δεν θα είχαμε, πιστεύω, σήμερα αυτά τα προβλήματα και μάλιστα δύο μέρες πριν τις εκλογές».

Εξαλλος ο Κάμερον με Μπλάτερ, η Μέρκελ αρκέστηκε στη διαφάνεια

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ θα πρέπει να παραιτηθεί μετά τις κατηγορίες για διαφθορά που συγκλονίζουν τη διεθνή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι είναι «αδιανόητο» να υπάρχουν «κατηγορίες για διαφθορά σ’ αυτό το επίπεδο και σ’ αυτή την κλίμακα μέσα σ’ αυτή την οργάνωση και να ισχυρίζεται κανείς πως το πρόσωπο που ηγείται αυτή τη στιγμή είναι το κατάλληλο για να την κάνει να προχωρήσει».

«Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Κάμερον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. «Όσο το συντομότερο, τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τον Μπλάτερ, ο οποίος ενδέχεται να εκλεγεί απόψε για μια πέμπτη θητεία ως πρόεδρος της FIFA, αλλά δήλωσε: «Για εμένα είναι σημαντικό να υπάρξει ένα τέλος στη διαφθορά, να υπάρξει και πάλι διαφάνεια».

«Η βρώμικη πλευρά του ποδοσφαίρου, όπως το έθεσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, είναι ανάγκη να καθαρίσει», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Μποϊκοτάζ της FIFA πρότεινε η αγγλική ομοσπονδία

Μόνο τυχαίες λοιπόν δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και οι δηλώσεις του προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας, Γκρεγκ Ντάικ, ο οποίος παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος με τα γεγονότα που έχουν συμβεί σχετικά με τη FIFA και τις συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της και είναι έτοιμος να πάρει τα μέτρα του.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «Sky Sports», επεσήμανε πως στην περίπτωση που έρθει η επανεκλογή του Μπλάτερ για τον προεδρικό θώκο της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, θα ξεκινήσει κύκλο συζητήσεων με τις χώρες της UEFA, προτείνοντας το μποϊκοτάζ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία!

«Δεν θα υπήρχε λόγος να αποχωρήσει η Αγγλία, εάν όλοι οι άλλοι παρέμεναν. Δεν θα είχε κάποια επίδραση. Απλά θα το ξέχναγαν. Αλλά εάν μπορούσε να αποχωρήσει η UEFA, τότε ίσως να είχε έναν αντίκτυπο. Εάν ο Μπλάτερ επανεκλεγεί, τότε θα πρέπει να συζητηθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ισχυρός άνδρας της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Απειλή για βόμβα διέκοψε τις αρχαιρεσίες των εκλογών της FIFA

Εκκενώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο χώρος του 65ου συνεδρίου της FIFA στη Ζυρίχη, εκεί όπου πρόκειται να διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου πρόεδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Η ελβετική αστυνομία ερεύνησε την απειλή για βόμβα στο κογκρέσο, έπειτα από τηλεφώνημα που έγινε σε γραφείο εφημερίδας που εδρεύει στη Ζυρίχη. Το απόγευμα οι αρχές άναψαν το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της διαδικασίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχει υπάρξει απειλή για βόμβα εναντίον του κογκρέσου της FIFA, οι αστυνομικοί ερευνούν το θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της ελβετικής πόλης.

Επισήμως, η FIFA υποστήριξε πως βρισκόταν σε προγραμματισμένη μεσημεριανή διακοπή για φαγητό, όμως ενδεικτικό της αναταραχής ήταν πως οι εκπρόσωποι του Τύπου δεν είχαν καμία ενημέρωση και κλήθηκαν να αποχωρήσουν για να… καθαριστεί η αίθουσα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρες της ασφάλειας, έκαναν φύλλο και φτερό κάθε αντικείμενο που βρισκόταν στην άδεια αίθουσα.

Λίγο αργότερα, η ελβετική αστυνομία ανακοίνωσε πως δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί ολόκληρο το κτήριο, όμως αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για «αποκλεισμό» του κτιρίου, καθώς για περίπου δύο ώρες απαγορεύθηκε είσοδος και έξοδος από αυτό.

«Διεξήχθη μια έρευνα. Οι χώροι έχουν ελεγχθεί από τις αρχές» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βαλκ, στο κογκρέσο, όταν άρχισε εκ νέου τις εργασίες του.

Η διαδικασία των εκλογών

Στους διαδρόμους του Hallestadion που φιλοξενεί τις εργασίες του συνεδρίου τα προγνωστικά και οι υπολογισμοί ψήφων δίνουν και παίρνουν. Η διαδικασία γίνεται με μυστική ψηφοφορία και για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ο υποψήφιος θα πρέπει να συλλέξει τα δύο τρίτα των ψήφων (140).

Κάθε μία από τις 209 (!) ομοσπονδίες της FIFA έχουν μία ψήφο. H UEFA, δηλαδή η Ευρώπη (54 μέλη), αντιτίθεται στον Μπλάτερ. Με κάποιες εξαιρέσεις, όπως της Ρωσίας. Η Μόσχα υποστηρίζει τον Μπλάτερ και θεωρεί ότι η αμερικανική δικαστική έρευνα είναι μία συνωμοσία για να εμποδιστεί η διεξαγωγή του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ, δυσαρεστημένες για την ανάθεση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, θα ψηφίσουν Αλι. Ετσι, το ποδόσφαιρο θα δηλητηριάσει λίγο περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και την Ουάσινγκτον. Το ίδιο και ο Καναδάς. Οι πρόεδροι της αμερικανικής και της καναδικής ομοσπονδίας το ανακοίνωσαν με μηνύματά τους στο Twitter.

Η Αφρική (54 ψήφοι) παραμένει πιστή στον Μπλάτερ, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για το πρώτο Μουντιάλ στην ιστορία που οργανώθηκε στην αφρικανική ήπειρο το 2010.

Η Ιορδανία, πατρίδα του πρίγκιπα Αλι , υπάγεται στην Ασία (46 ψήφοι). Ομως η ασιατική συνομοσπονδία δεν τον επανεξέλεξε αντιπρόεδρο της FIFA για την προσεχή θητεία που αρχίζει αύριο και, κατά συνέπεια, εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει να εγκαταλείψει την διεθνή ομοσπονδία. Το αφεντικό του ασιατικού ποδοσφαίρου, ο σέιχ Σαλμάν μπιν Εμπραχίμ αλ Χαλίφα (Μπαχρέιν) είναι πιστός οπαδός του «Σεπ».

Η Concacaf (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική) με 35 ψήφους, βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς με τον πρόεδρό της, τον Τζέφρι Γουέμπ, να περιλαμβάνεται στους συλληφθέντες στη Ζυρίχη. Οι υπόλοιπες ήπειροι, η Ωκεανία (11 ψήφοι) και η Νότια Αμερική (10) μετρούν λιγότερο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυσθεί από hashtag όπως #BlatterOut ή #FifaMafia. Ο διεθνής Τύπος ηγήθηκε χθες της κατακραυγής κατά του Σεπ Μπλάτερ με τίτλους όπως «(Μπλάτερ) Φεύγα» (Bild), «FifaNostra» (Liberation) , «Το Σκάνδαλο που ξεχείλισε το Ποτήρι», «Σαπίλα» (Equipe).

Οι μεγάλοι σπόνσορες του Μουντιάλ, πολυεθνικές όπως η Nike, η Adidas, η Coca Cola ζήτησαν επιτακτικά κάθαρση από την FIFA, ενώ η VISA απείλησε ότι θα επανεξετάσει τη συνεργασία της, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές.

Το Κατάρ υπερασπίζεται την υποψηφιότητά του

Στο μεταξύ, το Κατάρ υπερασπίστηκε την επιτυχή υποψηφιότητά του για την ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς στη FIFA, και τόνισε ότι θα συμμορφωθεί με περαιτέρω έρευνες για την ανάθεση του τουρνουά, εάν αυτό ζητηθεί από τις αρχές της χώρας. Η οργανωτική επιτροπή για το Μουντιάλ του 2022 τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι το Κατάρ διεξήγαγε την εκστρατεία του για την ανάληψη της διοργάνωσης με ακεραιότητα και με τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα.

«Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι έχουμε πλήρως συμμορφωθεί με κάθε έρευνα που έχει αρχίσει αναφορικά με τη διαδικασία υποψηφιοτήτων για τα Παγκόσμια Κύπελλα 2018-22 και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, εάν αυτό μας ζητηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.