Ουδέποτε κατά το παρελθόν υπήρξαν οικειοθελείς αποχωρήσεις από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Ακόμη και ομάδες που ήταν καταδικασμένες με υποβιβασμό σχεδόν από το ξεκίνημα της περιόδου έδιναν τη μάχη τους μέχρι τέλους, κι ας μην είχε αγωνιστικό νόημα, αφού ήταν άνιση και χαμένη. Οι εποχές άλλαξαν ωστόσο, όπως και οι οικονομικές συνθήκες. Η κακοδιαχείριση, η σπατάλη, η έλλειψη επενδυτικού πλάνου και η λογική της αρπαχτής που έγινε μόδα την τελευταία 15ετία στο ελληνικό ποδόσφαιρο έφεραν αρκετούς συλλόγους σε δεινή θέση ελέω και της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα. Ιστορικοί σύλλογοι σε όλες τις κατηγορίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, άλλοι περιμένουν το… μοιραίο, άλλοι δίνουν αγώνα για την οικονομική εξυγίανσή τους και άλλοι το πήραν ήδη απόφαση…
Στα μισά της τρέχουσας σεζόν η Νίκη Βόλου, που περίμενε 48 χρόνια για να επιστρέψει στη Σούπερ Λίγκα, αποχώρησε από τη μεγάλη κατηγορία λόγω αδυναμίας του μεγαλομετόχου κ. Ανδρέα Πάτση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της ΠΑΕ που άγγιζαν τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ λίγους μήνες αργότερα τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο ΟΦΗ έχοντας στις πλάτες του ένα δυσβάσταχτο χρέος που λέγεται ότι ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ. Αμφότερες οι ιστορικές ομάδες, βάσει ΚΑΠ, υποβιβάζονται στην πάλαι ποτέ Β’ Εθνική (πλέον Φούτμπολ Λιγκ), ωστόσο έχουν πάρει ήδη τον δρόμο τους για την αμέσως επόμενη χαμηλότερη εθνική κατηγορία (Γ’ Εθνική) καθώς είναι ειλημμένη η απόφαση για αδυναμία συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα και κήρυξη πτώχευσης των ΠΑΕ προκειμένου να εκκινήσουν από το μηδέν, «καθαρές» και δίχως χρέη, εκμεταλλευόμενες τη δυνατότητα που τους δίνει ο σχετικός νόμος αλλά και το (ευνοϊκό) κενό που υπάρχει στο ποδοσφαιρικό σύστημα.
Δεν πρόκειται άλλωστε για τις πρώτες ιστορικές ομάδες που αποφασίζουν να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο μονοπάτι.
Η ΑΕΚ έκανε την αρχή και ετοιμάζεται να επιστρέψει. Την άνοιξη του 2013 ελήφθη η απόφαση για κάθοδο στη Γ’ Εθνική και πτώχευση (μετά τον αγωνιστικό υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία) προκειμένου να «σβηστεί» ένα δυσθεώρητο χρέος που ξεπερνούσε τα 70 εκατ. ευρώ. Υπό την ηγεσία του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη και με σύνθημα το «ερχόμαστε», ο εφιάλτης δύο ετών τελειώνει σε λίγες εβδομάδες καθώς η Ενωση έχει ήδη κερδίσει την άνοδό της στη Σούπερ Λίγκα, εκεί όπου ανήκει ιστορικά.
Εξίσου δυναμικά επιστρέφει στη μεγάλη κατηγορία και ο Ηρακλής έπειτα από μια δύσκολη τετραετία που τον βρήκε ως και τη Δ’ Εθνική. Ο Γηραιός πάντως ακολούθησε τελείως διαφορετικό δρόμο: το 2011, αν και σώθηκε αγωνιστικά, υποβιβάστηκε τετράκις (!) διότι δεν πήρε άδεια συμμετοχής από την ΕΠΟ, κατέθεσε πλαστή φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια, ενώ δεν κατέθεσε και φάκελο συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Κάπως έτσι έφτασε στην τέταρτη κατηγορία, όπου όμως δεν έμεινε για πολύ καθώς στα μισά της σεζόν (2011-12) συγχωνεύτηκε με την ΑΕ Ποντίων Κατερίνης, η οποία συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Τρία χρόνια μετά η ομάδα της Θεσσαλονίκης υπό τη διοικητική ηγεσία του ομογενούς επιχειρηματία κ. Σπύρου Παπαθανασάκη ετοιμάζεται για το comeback στη μεγάλη κατηγορία.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με άλλους ιστορικούς συλλόγους που βρέθηκαν από τα ψηλά στα χαμηλά. Ο Αρης, μολονότι πριν από έναν χρόνο επέλεξε τον δρόμο της ΑΕΚ, κινδυνεύει να «κολλήσει» στη Γ’ Εθνική καθώς η έλλειψη επενδυτικού πλάνου, ο κακός αγωνιστικός σχεδιασμός και κυρίως η εσωστρέφεια που επικρατεί στον σύλλογο δεν δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για πορεία πρωταθλητισμού και πλέον ελπίζει στις… καραμπόλες που θα γίνουν από την αδυναμία ομάδων να συμμετάσχουν στη Β’ Εθνική.
Αντιθέτως, ο Πανσερραϊκός, που το καλοκαίρι του 2013 επέλεξε τη Γ’ Εθνική για να καθαρίσει ένα χρέος που ξεπερνούσε τα 2 εκατ. ευρώ, εφέτος προβιβάστηκε στη Β’ Εθνική, από όπου πλέον κάνει όνειρα επανόδου στα μεγάλα σαλόνια. Ανάλογη είναι η πορεία και της μοναδικής επαρχιακής ομάδας που κατέκτησε ποτέ το ελληνικό πρωτάθλημα. Η Λάρισα ή ΑΕΛ, όπως αρέσκονται να την αποκαλούν οι ντόπιοι, αφού ταλαιπωρήθηκε οικονομικά και διοικητικά, δείχνει να βρίσκεται σε πορεία ανόδου. Πέρυσι έκανε restart από τη Γ’ Εθνική, ενώ εφέτος κατόρθωσε να εισέλθει στα πλέι οφ ανόδου δείχνοντας πρόοδο. Και οι θρυλικοί Μαυραετοί της Δόξας Δράμας προτίμησαν τη νέα αρχή στη Γ’ Εθνική από το να φυτοζωούν πνιγμένοι στα χρέη. Για κακή τους τύχη όμως έπεσαν σε έναν όμιλο που θύμιζε τις παλιές καλές ημέρες της Α’ Εθνικής καθώς είχαν για αντίπαλο τον Αρη και τον Πανσερραϊκό.
Ο κατάλογος πάντως αναμένεται να εμπλουτιστεί και με άλλες ομάδες που παίρνουν σειρά. Ηδη ο Πιερικός και ο Πανηλειακός έχουν αποχωρήσει από τα πρωταθλήματα, ενώ ανάλογες σκέψεις υπάρχουν και στον Εργοτέλη. Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και «καθαρίζει» αμαρτίες του παρελθόντος τούς χωράει όλους…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ