Τα επίθετα που έχουν προσδώσει κατά καιρούς στον Βασίλη Σπανούλη τα ΜΜΕ –όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή –είναι ατελείωτα. Τα περισσότερα συγκλίνουν σε κάτι που μοιάζει περισσότερο μηχανικό παρομοιάζοντας τον αρχηγό του Ολυμπιακού με ρομπότ, εξολοθρευτή, μια ανθρώπινη μηχανή που διαλύει συνήθως κάθε αντίπαλο αμυντικό σύστημα. Oλα αυτά μπορεί να ακούγονται εντυπωσιακά, να αποτελούν τιμή για έναν εκ των κορυφαίων παικτών της Ευρώπης διαχρονικά, αλλά δεν θα πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή κανενός ότι και ο Βασίλης δεν παύει να είναι άνθρωπος.
Σάρκα και μέταλλο


Φτιαγμένος από σάρκα και όχι μέταλλο και κυρίως με συναισθήματα και βασικά ανθρώπινες αντιδράσεις. Λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα των αφτιών του προς τους φίλους του Παναθηναϊκού (η πλειονότητα των οποίων τον βρίζει χυδαία εδώ και μια πενταετία με αχαρακτήριστες κουβέντες για την οικογένειά του), ο αρχηγός του Ολυμπιακού αντέδρασε και πάλι στη Μαδρίτη. Το ανοιχτό μέτωπο με τον μόνιμο καβγατζή Ρούντι Φερνάντεθ στη Ρεάλ κρατάει χρόνια καθώς ο τελευταίος επιδίδεται αρκετά συχνά σε αντιαθλητικά φάουλ πάνω στους πιο επικίνδυνους παίκτες του αντιπάλου της ομάδας του. Hταν άλλωστε ο μόνος που ήξερε πώς να αντιμετωπίσει στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ το σκληρό παιχνίδι που επιστράτευσε η Φενέρ προκειμένου να μαζέψει την εις βάρος της διαφορά από τους Μαδριλένους. Ο Ρούντι προκάλεσε ένα-δύο επεισόδια, οι Τούρκοι χρεώθηκαν με τεχνικές ποινές και όλα πήγαν ρολόι στον δρόμο προς τον τελικό, με την ομάδα της Μαδρίτης να φτάνει διά περιπάτου.
Τον Σπανούλη ο Ρούντι Φερνάντεθ τον είχε βάλει στο κάδρο πριν από χρόνια καθώς ανάλογες φάσεις του επεφύλασσε και με την Εθνική Ισπανίας αλλά και με τη Ρεάλ, έχοντας κάνει δύο πολύ σκληρά φάουλ πάνω του και στον χαμένο τελικό του 2012 στο Λονδίνο αλλά και στην κερδισμένη σειρά των περσινών προημιτελικών στον δρόμο προς το Φάιναλ Φορ του Μιλάνου. Μάλιστα στο Λονδίνο, όπου ο άσος της Ρεάλ έπεσε επίτηδες πολύ δυνατά πάνω του στα 33» πριν από το φινάλε, προκάλεσε τον θυμό του Βασίλη που όταν έδωσε το χέρι αργότερα σε όλους τους παίκτες της Ρεάλ απέφυγε τον Ρούντι. Αυτή τη φορά ο Φερνάντεζ επέλεξε (φανερά προκλητικά) να αφήσει την μπάλα στα χέρια του Σπανούλη μετά το καλάθι του συμπαίκτη του, του Σέρχι Ροντρίγκεθ, με το οποίο είχε σφραγιστεί η μεγάλη νίκη της Ρεάλ. Ο Βασίλης δεν έμεινε απαθής και προσπάθησε να πετύχει τον αντίπαλό του με την μπάλα πετώντας την προς το μέρος του (λίγο έλειψε να την πληρώσει ο Πρίντεζης!), ενώ λίγο αργότερα επιχείρησε να τον κλωτσήσει για να τον εκνευρίσει. Στο επεισόδιο χώθηκε και ο Γιόνας Μασιούλις ως μαϊντανός που απάντησε με δική του κλωτσιά και αργότερα δείχνοντας τα γεννητικά του όργανα στον Σλούκα. Ο Σπανούλης κινήθηκε και προς το δικό του μέρος και τον αποκάλεσε «Πουθενά» του παγκόσμιου μπάσκετ.
Η πίεση και η κούραση


Η πίεση που δέχεται από όλες τις αντίπαλες άμυνες ο αρχηγός του Ολυμπιακού εδώ και χρόνια, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μεγαλώνει, τον κάνουν πιο ευερέθιστο στις προκλήσεις. Οχι μόνο τις αγωνιστικές, οι οποίες έτσι κι αλλιώς τον εξίταραν ανέκαθεν, αλλά και του κοινού και των αντιπάλων παικτών. Η συσσώρευση κούρασης, σωματικής και πνευματικής, κάνει πιο ευάλωτο πλέον τον V-Span σε τέτοια περιστατικά, τα οποία παλαιότερα ενδεχομένως θα ξεπερνούσε με μεγαλύτερη ευκολία και χωρίς καν να τους δώσει σημασία.
Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ίσως ο μοναδικός παίκτης στο ευρωπαϊκό μπάσκετ που μπορεί να διαχειριστεί με τέτοια νηφαλιότητα μια κάκιστη εμφάνισή του και την κατάλληλη στιγμή να γυρίσει τον διακόπτη λες και δεν συμβαίνει τίποτε. Το είδαμε πρόσφατα και κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, όπου μετά το 0/11 σουτ ακολούθησε το σερί 4/4 που έκρινε τον αγώνα. Δεν μπορεί όμως πλέον να κάνει το ίδιο και με τις αντιδράσεις του και να μείνει ατάραχος ή να μην απαντήσει σε κάποιες προκλήσεις. Αυτό δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του.
Δύσκολες σχέσεις
Η κόντρα με Ομπράντοβιτς και Ιτούδη

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς περίμενε το τηλέφωνο του Βασίλη (παίκτη του τότε στον Παναθηναϊκό) το καλοκαίρι του 2010 για την τελική του απόφαση και δεν του συγχώρεσε ότι δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί του. Από τότε δεν ανταλλάσσουν ούτε ματιά, κάτι που επαναλήφθηκε και στο Φάιναλ Φορ της Μαδρίτης. Κόντρα είχε και με τον συνεργάτη του «Ζοτς» Δημήτρη Ιτούδη και μάλιστα σε μια συνέντευξη Τύπου ύστερα από έναν αγώνα με τον Πανιώνιο και ενώ είχε προηγηθεί συνέντευξη Ομπράντοβιτς που μαζί με τον Ιτούδη είχαν πει ότι ο Σπανούλης δεν κράτησε τον λόγο του, ο αρχηγός του Ολυμπιακού ξέσπασε:

«Δύο χρόνια που είμαι σε αυτή την ομάδα δεν θέλησα ποτέ να προκαλέσω. Ετσι λένε ο χαρακτήρας μου και οι αρχές μου. Βλέπω όμως ότι οι προπονητές του Παναθηναϊκού ξεπερνάνε τα όρια και θα πω δυο κουβέντες και αυτές θα είναι οι τελευταίες. Ξέρει καλά ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς γιατί έφυγα από τον Παναθηναϊκό. Οσο για τον Δημήτρη Ιτούδη, με ξέρει καλά και ξέρει και τις αρχές που έχω από την οικογένειά μου. Εγώ δεν σκαρφαλώνω στις πλάτες άλλων, έχω μάθει στη ζωή μου ό,τι κερδίζω να το κερδίζω μόνος μου. Δεν θα αναφερθώ ξανά στο θέμα και σταματάω εδώ και τελειώνω»
τόνισε με φανερές τις αιχμές και προς τον Δημήτρη Ιτούδη, με τον οποίο πάντως οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν στην πορεία και μάλιστα χαιρετήθηκαν και στη Μαδρίτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ