Τα τοτέμ εκλείπουν χρόνο με τον χρόνο από το ποδόσφαιρο. Ο Φραντσέσκο Τότι είναι ένας από τους τελευταίους που κρατούν ψηλά τη σημαία. Οδεύει προς τη συμπλήρωση του 39ου έτους της ηλικίας του, παραμένει σημείο αναφοράς για την ιταλική Ρόμα και δεν κολακεύεται από τις σειρήνες των ΗΠΑ, τις πολλές και άκρως δελεαστικές. Εκεί όπου θα συνεχίσει την καριέρα του ο εμβληματικός αρχηγός της Λίβερπουλ Στίβεν Τζέραρντ, αρνούμενος να παραμείνει πιστός στη μία και μοναδική αγάπη του. Το αμερικανικό ποδοσφαιρικό όνειρο δεν αφορά τόσο την απαστράπτουσα μορφή που (δεν) έχει ως πρωτάθλημα αλλά τα μεγάλα ποσά που προσφέρει και ασφαλώς την εμπειρία μιας άλλης καθημερινότητας.
Νέοι στόχοι για τον Ισπανό


«Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη». Ο Φρανκ Σινάτρα κατάφερε να κλείσει μέσα σε ένα τραγούδι έναν μύθο που όλοι ονειρεύονται να ζήσουν. Μας έκανε να σκεπτόμαστε ότι είναι μαγικό ακόμη και το να περπατάς στις γειτονιές της China Town, σε δρόμους κακόφημους, φαντασίας και περιπέτειας. Ο ισπανός σκόρερ (59 τέρματα σε 97 εμφανίσεις με την εθνική ομάδα της χώρας) Νταβίντ Βίγια ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που στελέχωσε το ρόστερ της νεοσύστατης New York FC, ομάδας που πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στο αμερικανικό πρωτάθλημα (MLS) την τρέχουσα σεζόν.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας μου προσπαθούσα να εκπληρώνω νέους στόχους και η απόφασή μου να έρθω εδώ αποδεικνύει τον επόμενο που έχω θέσει. Θέλω να βοηθήσω στην εξέλιξη του MLS και παράλληλα με τα γκολ και τις εμφανίσεις μου να προσπαθήσω να κάνω τη Νιου Γιορκ Σίτι την κορυφαία ομάδα του πρωταθλήματος»
είπε τότε ο Βίγια, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα βρέθηκε να αγωνίζεται ως δανεικός στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Το αμερικανικό όνειρο δεν πήγε καλά για εκείνον, τουλάχιστον σε πρώτη φάση…
Ο Μπέκαμ, ο Τζέραρντ, το Λος Αντζελες


Στις 11 Ιανουαρίου 2007 ο παλαίμαχος πλέον Ντέιβιντ Μπέκαμ υπέγραψε στους Los Angeles Galaxy, την ομάδα όπου θα συνεχίσει την καριέρα του ο Στίβεν Τζέραρντ, ο οποίος την 1η Ιουλίου 2015 θα γίνει ο δεύτερος (άλλοτε) αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας που θα έχει γίνει και τυπικά μέλος της συγκεκριμένης ομάδας.
Μιλώντας για την απόφαση που πήρε και έχει ανακοινώσει εδώ και αρκετό καιρό, ο «Stevie G» στάθηκε στην επιρροή που είχε από τον Μπέκαμ προκειμένου να φτάσει στην απόφαση να αποχωριστεί τη μία και μοναδική φανέλα που έχει φορέσει ως σήμερα στην καριέρα του, όταν προέκυψε η πρόταση από το MLS.

«Ο Μπέκαμ μου είπε από την πρώτη στιγμή να πάω στις ΗΠΑ και να μην το σκεφθώ δεύτερη φορά. «Πήγαινε και θα το λατρέψεις, σ’ το εγγυώμαι» μου είχε πει στο τηλέφωνο και βασίστηκα πολύ στα λόγια του για την απόφαση που πήρα. Ηξερα ότι είναι ο άνθρωπος που θα μου έδινε την καλύτερη συμβουλή και πραγματικά ήταν σημαντικό που μίλησα μαζί του γιατί με βοήθησε να αποφασίσω. «Θα είναι τέλειο και για σένα και για την οικογένειά σου» μου είπε ο Ντέιβιντ και με έπεισε»
ανέφερε σχετικά ο Τζέραρντ. Δεν πηγαίνει άλλωστε σε κάποια ομαδούλα ή σε άσχημη περιοχή. Μιλάμε για την Καλιφόρνια…
Ποδοσφαιρικά πρόκειται για την κορυφαία ομάδα στη σύγχρονη ιστορία του αμερικανικού πρωταθλήματος, το οποίο ονομάζεται MLS (Major League Soccer) από το 1996, καθώς έχει κατακτήσει τον τίτλο τα τρία από τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ εφέτος αναδείχθηκε πρωταθλήτρια χάρη σε γκολ του διεθνούς Ιρλανδού Ρόμπι Κιν στην παράταση του τελικού (MLS Cup 2014, όπως ονομάζεται). Ο πρώην παίκτης των Τότεναμ, Ιντερ, Λίβερπουλ κ.ά. είναι ο αρχηγός και αρχισκόρερ της ομάδας τα τελευταία χρόνια με 55 γκολ σε 88 εμφανίσεις. Ηταν καθοριστικός για τους Galaxy και εφέτος με 19 τέρματα και 14 ασίστ σε 29 αγώνες.
ΜΠΕΚΕΝΜΠΑΟΥΕΡ, ΚΡΟΪΦ, ΜΑΤΕΟΥΣ, ΡΑΟΥΛ
Οι πιονιέροι που πέρασαν τον Ατλαντικό

Στην τεράστια καριέρα του ο μεγάλος Πελέ έπαιξε επίσης (όπως πιθανότατα θα συμβεί και με τον Τζέραρντ) σε μόλις δύο ομάδες: στην αγαπημένη του Σάντος από το 1956 ως το 1974 και στους New York Cosmos από το 1975 ως το 1977, όταν και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του. Αγωνιζόμενος στις ΗΠΑ πέτυχε 31 γκολ σε 56 αγώνες και κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1977, ενώ το 1976 ανακηρύχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος. Μαζί με τον Πελέ στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα του 1977 και ο ζωντανός θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου Φραντς Μπέκενμπαουερ. Πήγε στους New York Cosmos το 1977 (ψηφίστηκε κορυφαίος του πρωταθλήματος), έφυγε το 1980 για το Αμβούργο και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για να κλείσει την καριέρα του το 1983 (κατακτώντας συνολικά τρία πρωταθλήματα, 1977, 1978 και 1980).
Πλέον οι New York Cosmos ανήκουν στη North American Soccer League, δηλαδή στη Β’ κατηγορία των ΗΠΑ (οι λίγκες εκεί είναι κλειστές, δεν υπάρχουν άνοδοι και υποβιβασμοί), ενώ το νέο μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο ισπανός αρχισκόρερ Ραούλ, ο οποίος υπέγραψε στις 30 του περασμένου Οκτώβρη και αποτελεί πλέον το μεγάλο ίνδαλμα της δεύτερης μεγάλης ομάδας στη Νέα Υόρκη.
Στις ΗΠΑ έχουν αγωνιστεί και άλλοι τεράστιοι του ποδοσφαίρου όπως ο Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος τη σεζόν 1979-1980 ήταν μέλος των Los Angeles Aztecs σκοράροντας 14 γκολ σε 27 ματς (ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος), ενώ τη σεζόν 1980-1981 έπαιξε με τη φανέλα των Washington Diplomats (12 γκολ σε 32 ματς). Πέρασαν από εκεί επίσης και άλλα ιερά τέρατα όπως ο Τζορτζ Μπεστ, ο Εουσέμπιο, ο Γκερντ Μίλερ, ο Βαλντέραμα, ο Στόιτσκοφ, ο Ματέους και ένα σωρό άλλοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ