Την ώρα που η πιθανότητα του αθλητικού «Grexit» εκμηδενίστηκε, η UEFA όχι απλά αποδέχτηκε το νέο αθλητικό νόμο, αλλά με επιστολή της προς την ελληνική Πολιτεία, δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει και να σταθεί στο πλάι του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή!

Η επιστολή που φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, καθιστά σαφές πως η UEFA εγκρίνει τις αλλαγές που έγιναν και φαίνεται πως οι σχέσεις με την ελληνική Πολιτεία μπαίνουν σε νέα βάση.

Μάλιστα, από την πλευρά της η UEFA κάνει γνωστό πως είναι έτοιμη για οποιαδήποτε περαιτέρω αναθεώρηση της αθλητικής νομοθεσίας στη χώρα μας, ζητώντας ένας εκπρόσωπος της ΕΠΟ και της FIFA να λάβουν μέρος στις διαβουλεύσεις.

Το κλίμα λοιπόν, άλλαξε για τα καλά και από εκεί που οι ελληνικές ομάδες, αλλά και η Εθνική «απειλούνταν», πλέον δεν υφίσταται κανένα ενδεχόμενο ποινών.

Η UEFA απέστειλε επιστολή σχετικά με το μεταφρασμένο κείμενο του αθλητικού νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα επισημαίνονται τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι λάβαμε την επιστολή σας με ημερομηνία 12 Μαΐου στην οποία μας ενημερώσατε ότι ‘τα επείγοντα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις’ έχουν εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Παρακαλούμε να έχετε υπ’ όψιν ότι η UEFA είναι έτοιμη να βοηθήσει με σεβασμό σε οποιαδήποτε περαιτέρω αναθεώρηση της ελληνικής αθλητικής νομοθεσίας.

Ωστόσο, θα θέλαμε να επιμείνουμε ότι ένας εκπρόσωπος της FIFA και ένας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έχουν επίσης προσκληθεί να παραβρεθούν σε κάθε σχετική συνάντηση. Υποθέτοντας πως αυτό είναι αποδεκτό από εσάς, θα είμαστε ευτυχείς να ορίσουμε ένα μέρος της νομικής υπηρεσίας μας να δουλέψει μαζί με εσ\άς πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Ικανοποίηση Κοντονή για την επιστολή της UEFA

Την ικανοποίησή του μετά την απάντηση της UEFA σχετικά με το νέο Νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής.

Στην επιστολή της UEFA η οποία φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα, Τζιάνι Ινφαντίνο, ξεκαθαρίζεται πως δεν υφίσταται θέμα GREXIT για το ελληνικό ποδόσφαιρο και ως εκ τούτου παίρνει οριστικά τέλος όλη η «παραφιλολογία» που είχε αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από το θέμα αυτό.

Μάλιστα, τονίζεται με έμφαση πως όταν κατατεθεί και το νέο μεγάλο νομοσχέδιο για όλο τον Αθλητισμό της χώρας μας, «…η UEFA είναι έτοιμη να βοηθήσει με σεβασμό σε οποιαδήποτε περαιτέρω αναθεώρηση της ελληνικής αθλητικής νομοθεσίας».

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχουμε αναλάβει για την εξυγίανση του ελληνικού αθλητισμού και, ειδικά, σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, είναι γνωστό ότι εξ΄ αρχής επιλέξαμε να έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο με τις διεθνείς ομοσπονδίες και, ιδίως, με την UEFA, τόσο με απευθείας συναντήσεις όσο και με τακτική μεταξύ μας αλληλογραφία.

Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, μετά από την πρόσφατη υπερψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου, είχα αποστείλει στην UEFA και την από 12.5.2015 επιστολή μου, με την οποία αφενός την ενημέρωνα για την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων και, αφετέρου, της απηύθυνα πρόσκληση για συμμετοχή εκπροσώπου της στις συζητήσεις που πρόκειται να γίνουν ενόψει του νέου Αθλητικού Νομοσχεδίου», αναφέρει η ανακοίνωση του κ Κοντονή.

Και συνεχίζει: «Σήμερα το μεσημέρι λάβαμε απαντητική επιστολή της UEFA, η οποία κοινοποιείται τόσο στη FIFA όσο και στην ΕΠΟ. Στην επιστολή αυτή, αντίθετα με τα κάθε είδους ευφάνταστα σενάρια και προβλέψεις που κυκλοφορούσαν στα ΜΜΕ από την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου μέχρι σήμερα, όχι μόνο ουδεμία επιφύλαξη, αντίθεση, τελεσίγραφο, προειδοποίηση κλπ δεν διαλαμβάνεται, αλλά, αντίθετα, διατυπώνεται με ευγένεια και καθαρότητα η βούληση της UEFA να συμβάλει, και μάλιστα με εκπρόσωπό της, όπως ακριβώς της ζητήσαμε, στη διαδικασία εκπόνησης του νέου αθλητικού νόμου, εκφράζοντας ταυτόχρονα μόνο την επιθυμία της να προσκαλούνται στις σχετικές συναντήσεις και εκπρόσωποι της FIFA και της ΕΠΟ, κάτι που ασφαλώς πρόκειται να συμβεί.

Κατόπιν της σημερινής αυτής εξέλιξης, παρότι, όπως είναι αυτονόητο, θα υπάρξει απευθείας σχετική επικοινωνία μου με την UEFA, θέλω να την ευχαριστήσω και δημοσίως για τη συνεχιζόμενη ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση της και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό της και τον Γενικό Γραμματέα της, αλλά και όσα στελέχη συνεργάστηκαν μαζί μας σε εποικοδομητικό πνεύμα».