Ισως τελικά να αποτελεί αποπροσανατολισμό το να ισχυρίζεται ο οποιοσδήποτε με θέρμη ότι η Ελλάδα ενός ποδοσφαιρικού Grexit θα είχε να χάσει τόσο πολλά… Αλήθεια, για ποιο ποδόσφαιρο μιλάμε; Αυτό που δεκαετίες τώρα μαστίζεται από ανίερες συνεργασίες; Το ποδόσφαιρο που ανατινάζει φούρνους διαιτητών και μιλάει σε πακιστανικά τηλέφωνα; Αυτό που απειλεί δημοσιογράφους και περιφέρει παίκτες από εδώ και από εκεί για χάρη «δορυφορικών» σχέσεων; Το ποδόσφαιρο των άδειων από φίλαθλο πνεύμα γηπέδων που εκτρέφει τη βία; Εκείνο που έχει χάσει όλες τις αντιστάσεις του και αποτελεί εύφορη γη για τη δημιουργία και βασιλεία εγκληματικών οργανώσεων; «Το Βήμα της Κυριακής» επιχειρεί να ρίξει από το τραπέζι της συζήτησης κάμποση από τη σκόνη που έχε μαζευτεί.
Γελιούνται όλοι όσοι πιστεύουν ότι ο χώρος του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι αγγελικά πλασμένος στα ενδότερά του ή ότι η δυσοσμία που αποπνέει προέρχεται αποκλειστικά από διαπλεκόμενους παράγοντες που δεκαετίες τώρα έχουν αναπτύξει στην καμπούρα του άνομες δράσεις. Το δηλητήριο έχει μολύνει χώρους που ελάχιστοι φαντάζονται και ακόμη λιγότεροι τολμούν να τους καταδείξουν. Τα όσα ο Νίκος Γεωργέας κατέθεσε στον ειδικό ανακριτή φέρνουν στη σκέψη εκείνων που γνωρίζουν εκ των έσω γεγονότα που συμβαίνουν συχνά αλλά παραμένουν κρυφά. Καταστάσεις οι οποίες διογκώθηκαν όταν στη ζωή του ποδοσφαίρου εισήλθε με νόμιμη μορφή ο στοιχηματισμός, όχι βέβαια ότι δεν υπήρχαν την εποχή του παράνομου τζόγου.
«Το Βήμα» επιχείρησε να φέρει στο φως μαρτυρίες παικτών που έχουν βιώσει περίεργες ιστορίες, ωστόσο προσέκρουσε σε τείχος. Υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω που μπορούν να σε καθοδηγήσουν μέσα στους σκοτεινούς διαδρόμους του παραποδοσφαίρου, ουδείς όμως επιθυμεί να το πράξει επώνυμα. «Εχω δει μπροστά στα μάτια μου συμπαίκτη μου να στοιχηματίζει στο ημίχρονο αγώνα» μας είπε παίκτης που διέγραψε μακρόχρονη καριέρα στα ελληνικά γήπεδα. Ενας άλλος, πάλι σε off the record συζήτηση, μας μετέφερε υποψίες και ενδείξεις που είχε για περίεργη αγωνιστική συμπεριφορά επαγγελματιών κατά τη διάρκεια παιχνιδιών της μεγάλης κατηγορίας, τόσο συμπαικτών όσο και αντιπάλων. «Ενα απλό παράδειγμα… Βλέπεις κάποια συνεχόμενα κόρνερ που με ευκολία δίνονται από ποδοσφαιριστές και με όλα αυτά που ακούς τριγύρω σου μπαίνεις σε σκέψεις» μας είπε χαρακτηριστικά.
Πταίσματα είναι αυτά… Ιστορίες για παράγοντες που σε μικρές και μεγάλες κατηγορίες έχουν συνεννοήσεις με ποδοσφαιριστές με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένου σκορ ή αποτελέσματος κυκλοφορούν πολλές. Με το ασυγκράτητο «μοίρασμα» που γίνεται δε μέσω των social media, αυτές πλέον τις βρίσκεις μπροστά σου σχεδόν σε καθημερινές διαδικτυακές συζητήσεις. Είναι απλώς φήμες ή κρύβουν μεγάλες δόσεις αλήθειας;
Η καχυποψία θεριεύει όταν οι ιστορίες που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα ή από υπολογιστή σε υπολογιστή εμπλέκουν ανθρώπους οι οποίοι έχουν χάσει προ πολλού την έξωθεν καλή μαρτυρία του. Οταν ακούγεται ότι ο βάσει ανακριτικής απόφασης αποκλεισθείς από τις ποδοσφαιρικές ασχολίες Γιάννης Κομπότης είναι χρηματοδότης και της Λαμίας (πέραν του Λεβαδειακού) ή ότι πίσω από τους ανθρώπους που σήμερα τρέχουν τον Ηρακλή κρύβεται η οικογένεια Ψωμιάδη, είναι λογικό να προκαλείται και το ερώτημα πόσα αλήθεια ξέρουμε για τις ομάδες και τους πραγματικούς διαχειριστές τους.
Η «δορυφορική» εξάρτηση πολλών εξ αυτών είναι μία άλλη πονεμένη ιστορία και συνδέεται άρρηκτα με αυτή του δανεισμού ποδοσφαιριστών από εδώ και από εκεί. Κάποιες ΠΑΕ λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία τα οποία στο τέλος καταλήγουν σε ίδια δεξαμενή. Καριέρες ποδοσφαιριστών αποφασίζονται δίχως σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι να έχουν άποψη για το πού θα παίξουν. Θα εξαρτηθεί από το ποια ομάδα μεταξύ εκείνων που εξυπηρετούν το σύστημα έχει την περισσότερη ανάγκη. Είναι μάλιστα αξιοπρόσεκτο γεγονός το πώς σύνολα τα οποία δεν βλέπονται στο μεγαλύτερο διάστημα ενός πρωταθλήματος μετατρέπονται αίφνης σε ομάδες ανώτερου επιπέδου κατακτώντας νίκες που εν τέλει τους οδηγούν στην επίτευξη στόχων που αρχικώς έμοιαζαν ουτοπικοί!
Ολα αυτά μαζί (και άλλα τόσα που παραμένουν κρυφά και κρύβουν ακόμη πιο σκοτεινές πτυχές) περιγράφουν μια κατάσταση που είναι ανεξέλεγκτη. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δεν είναι μια καθαρή υπόθεση, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ