Πιστός στην παράδοση των ανατροπών στα Final 4 από το 2012, ο Ολυμπιακός πήρε πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του φάιναλ φορ της Μαδρίτης, όπου θα διεκδικήσει το τέταρτο τρόπαιο της ιστορίας του.

Οι «ερυθρόλευκοι», όπως το 2013, «σκότωσαν» και πάλι την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αυτή τη φορά στα ημιτελικά με 70-68, ανατρέποντας το -9 που βρίσκονταν στο 36ο λεπτό του αγώνα.

Έτσι, την Κυριακή (21:00) ο Βασίλης Σπανούλης που «ξύπνησε» στο τέλος, ο Γιώργος Πρίντεζης που ήταν πρώτος σκόρερ με 14 πόντους και τα άλλα ηρωικά παιδιά του Γιάννη Σφαιρόπουλου θα αντιμετωπίσουν το νικητή του ζευγαριού Ρεάλ Μαδρίτης-Φενερμπαχτσέ Ούλκερ (22:00) για τον τρίτο τίτλο τους την τελευταία τετραετία.

Τον Ντάρντεν ξεκίνησε στο «3» ο Σφαιρόπουλος (στη θέση του ταλαιπωρημένου λόγω γαστρεντερίτιδας Λοτζέσκι) αναλαμβάνοντας τη δύσκολη αποστολή να μαρκάρει τον σούπερ σταρ της ΤΣΣΚΑ, Αντρέι Κιριλένκο.

Ο Αμερικανός του Ολυμπιακού χρεώθηκε αμέσως με 2 φάουλ, αφήνοντας τον τεχνικό της ομάδας του Πειραιά με… μοναδική επιλογή τον νεαρό και πρωτοεμφανιζόμενο σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας, Γιάννη Παπαπέτρου.

Μια εξέλιξη που δύσκολα θα μπορούσε να έχει προβλέψει ο Ελληνας προπονητής της ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, ότι δηλαδή ο… πιτσιρικάς όχι μόνο θα αγωνιζόταν 10 λεπτά στο α΄ μέρος, αλλά θα σημείωνε και 9 πόντους σ’ αυτό το διάστημα. Εκείνος ήταν που ισοφάρισε σε 9-9 και που μείωσε με τρίποντο σε 15-12 (είχε 1/5 ο Ολυμπιακός έως τότε), όταν οι Ρώσοι ξέφυγαν με +6 (15-9).

Ο Λοτζέσκι μπήκε σ’ εκείνο το σημείο να δώσει… ανάσες στον «πιτσιρικά» και ο Λαφαγιέτ ισοφάρισε σε 15-15, για το 20-17 της πρώτης περιόδου (Ντε Κολό, Βορόντσεβιτς από 5). Τι κι αν η ΤΣΣΚΑ είχε 8/10 βολές και ο Ολυμπιακός… μηδέν; Στο 14ο λεπτό εκτέλεσε τις πρώτες βολές ο Ολυμπιακός! Τι κι αν οι διαιτητές έδειχναν ιδιαίτερη ευαισθησία στα φάουλ της ομάδας του Πειραιά;

Ο Ολυμπιακός κατάφερνε με την άμυνά του να μην αφήνει την ΤΣΣΚΑ να τρέξει και κρατούσε το παιχνίδι στα δικά του μέτρα. Με καλάθι, κλέψιμο και ριμπάουντ σε διαδοχικές φάσεις, ο Παπαπέτρου κέρδισε και πάλι το χειροκρότημα της κερκίδας (24-22) και ο Ολυμπιακός προσπέρασε με 27-28 δια χειρός Σπανούλη και 29-30 από τον Πρίντεζη (11π.).

Με τρίποντο του τελευταίου ήταν που ισοφάρισε η ελληνική ομάδα, 33-33 και το κάρφωμα του Χάντερ διαμόρφωσε το 33-35, για να ολοκληρωθεί το 20αλεπτο με 36-35 υπέρ της ΤΣΣΚΑ που είχε 7 πόντους από Ντε Κολό και Τζάκσον αλλά και 14/18 βολές έναντι 2/2 του Ολυμπιακού.

Ο Γάλλος διεθνής γκαρντ, των Ρώσων, Νάντο Ντε Κολό με 7 σερί πόντους έδωσε προβάδισμα 8 πόντων, 47-39, για πρώτη φορά στην ομάδα του. Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου απάντησαν με επιμέρους σκορ 8-2 (49-47 με Σλούκα, Πρίντεζη και Αγραβάνη), αλλά ο Τεόντοσιτς με δίποντο έκανε το 51-47, σκορ 3ης περιόδου.

Με έξι πόντους του Τεόντοσιτς στο 4ο δεκάλεπτο, οι Ρώσοι ξέφυγαν με +8, 57-49 και μετά το 57-51 με 2/3 βολές του Πέτγουεϊ, ο Σφαιρόπουλος έριξε ξανά στο παρκέ τον Πρίντεζη που μετρούσε ήδη 14 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Με 5.42 εναπομείναντα χρόνο, όμως η ΤΣΣΚΑ παρέμενε στο +8, 59-51, από τον Καούν. Από το -9, 63-54, επέστρεψαν με σερί 10-0 και προηγήθηκαν 63-64, 1.58 πριν τη λήξη… με 2 τρίποντα του Σπανούλη -τα πρώτα του- και 4 πόντους του Σλούκα. Κι ο Τεόντοσιτς να έχει αστοχήσει δύο φορές (1 σε τρίποντο και 1 σε δίποντο).

Αστοχος για τρεις κι ο Ντε Κολό… όχι όμως ο Σπανούλης, 63-66, με δίποντο αυτή τη φορά. Ο Χάινς ευστόχησε σε μία βολή, 64-66 από φάουλ του Σλούκα. Αστοχος σε τρίποντο ο Πρίντεζης και στην επόμενη επίθεση οι Ρώσοι αν και άστοχοι πήραν 2 επιθετικά ριμπάουντ. Μετά το τάιμ άουτ, ο Ουίμς ισοφάρισε 66-66 και απέμεναν 31:1’’.

Κι ο Σπανούλης με… κρύο αίμα και το 3ο εύστοχο τρίποντο σε 8 προσπάθειές του 66-69. Ο Ντε Κολό με 2/2 βολές για το 68-69, ο Σλούκας ευστόχησε σε μία βολή, 68-70 κι ο Κιριλένκο δεν πρόλαβε… σε σουτ… απελπισίας… κι ο Ολυμπιακός περιμένει μία εκ των Ρεάλ Μαδρίτης, Φενερμπαχτσέ Ούλκερ στον τελικό.

Διαιτητές: Μπελόσεβιτς (Σερβία), Ρίζικ (Ουκρανία), Ιερεθουέλο (Ισπανία)

Τα δεκάλεπτα: 20-17, 36-35, 51-47, 68-70

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Δημήτρης Ιτούδης): Ντε Κολ’ό 18 (2), Τεόντοσιτς 8 (1), Νίκολς, Τζάκσον 9, Μαρκοϊσβίλι, Ουίμς 9, Βοροντσέβιτς 5, Καούν 11, Κριάπα 2, Χάινς 2, Κιριλένκο 5.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 5 (1), Χάντερ 2, Ντάνστον 5, Σπανούλης 13 (3), Παπαπέτρου 9 (1), Σλούκας 10, Πρίντεζης 14 (2), Αγραβάνης 2, Μάντζαρης 5 (1), Λαφαγιέτ 3 (1), Ντάρντεν, Λοτζέσκι 2.

Σφαιρόπουλος: Κλειδί για τη νίκη η άμυνα

Live Blog Live ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ολυμπιακός (α’ ημιτελικός Ευρωλίγκα)

Η καλή άμυνα της ομάδας του στο τελευταίο 5λεπτο, σύμφωνα με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, ήταν και ο λόγος της νίκης του Ολυμπιακού, όπως δήλωσε ο τεχνικός του Ολυμπιακού μετά τη λήξη του αγώνα, που βρήκε του «ερυθρόλευκους» ξανά στον τελικό του Final 4 και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να αρκείται με τον «μικρό» τελικό.

«Όσα παιχνίδια φέτος έχουμε πάει σε χαμηλό σκορ κερδίσαμε. Αυτό κάναμε και σήμερα, παίξαμε καλή άμυνα στα τελευταία πέντε λεπτά και αυτό ήταν το κλειδί για να πάρουμε τη νίκη», είπε αναλυτικά.

Σπανούλης: «Με την ψυχή μας καταφέραμε να το γυρίσουμε»

Θέμα ψυχής ήταν η μεγάλη ανατροπή του Ολυμπιακού, σύμφωνα με όσα είπε ο αρχηγός του Βασίλης Σπανούλης. Ο «Kill Bill» εμφανίστηκε προσγειωμένος στις δηλώσεις του μετά τη μεγάλη νίκη των «ερυθρόλευκων», αφού κατέστησε σαφές πως ο αθλητισμός έχει χαρές και λύπες.

Αναλυτικά:

«Και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, η ζωή και ο αθλητισμός έχει χαρές και λύπες. Εμείς στην Ελλάδα θέλουμε μόνο να νικάμε, αλλά πρέπει να μάθουμε και να χάνουμε καμιά φορά. Σήμερα με την ψυχή μας καταφέραμε να το γυρίσουμε και το πάθος μας ήταν εκείνο που μας βοήθησε για να νικήσουμε».

Βαγγέλης Μάντζαρης: «Το πιστεύαμε μέχρι να ακουστεί η κόρνα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η εικόνα μας ήταν καλή. Τα μεγάλα ματς και τους τίτλους τους παίρνεις από την άμυνα. Θέλαμε πιο πολύ το ματς και η άμυνα που παίξαμε ήταν εκπληκτική. Δεν το κάνουμε επίτηδες μη νομίζετε. Δεν υπάρχει σχέδιο (σ.σ. γέλια). Θα είναι ένας σπουδαίος τελικός και οι άλλες δύο ομάδες είναι σπουδαίες, εμείς πάμε να νικήσουμε και πιστεύουμε στην ομάδα μας».

Κώστας Σλούκας: «Η αλήθεια είναι πως δεν άρχισα καλά το παιχνίδι, αλλά ο κόουτς με εμπιστεύτηκε. Μου μίλησε σε ένα τάιμ άουτ, με ηρέμησε και μου ζήτησε να μπω και να αλλάξω τον ρυθμό, αυτό που κάνω συνήθως. Η άμυνα που παίξαμε ήταν το κλειδί, οι αλλαγές που κάναμε βοήθησαν τα μέγιστα. Όταν έφτασε το ματς στην κρίσιμη καμπή, ανέλαβε ο Σπανούλης, κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Είμαι τυχερός που έχω έναν τέτοιο συμπαίκτη».

Μπρεντ Πέτγουεϊ: «Προσπαθήσαμε σε κάθε λεπτό του ματς, ακόμη και όταν βρεθήκαμε εννέα πόντους πίσω στο σκορ. Έχουμε μάθει να μην τα παρατάμε. Όταν όμως τα πράγματα ζόρισαν, ήρθε ο Σπανούλης και… μπαμ, μπαμ, μπαμ, έβαλε τρία στη σειρά και αυτό ήταν!» τόνισε ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ, με τον Μάντζαρη να προσθέτει:«Με την άμυνα στο τελευταίο δεκάλεπτο δείξαμε καρδιά και κάναμε την ανατροπή. Δεν σταματήσαμε να το πιστεύουμε. Ποτέ δεν το κάνουμε. Για τον τελικό; Τίποτα, πάμε να το πάρουμε».

Οθέλο Χάντερ: «Είναι ανεπανάληπτη επιτυχία. Είναι ο καλύτερος παίκτης που έχει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ελέγξαμε τα ριμπάουντ, ήμασταν καλοί στην άμυνα και δεν φοβηθήκαμε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού».

Δημήτρης Αγραβάνης: «Αξίζουν σε όλα τα παιδιά συγχαρητήρια. Δώσαμε τα πάντα στο παρκέ, δώσαμε όση ενέργεια είχαμε και δεν είχαμε. Στο πρώτο μέρος ο Βασίλης δεν τα έβαζε, αλλά στο δεύτερο έβαλε τρομερά καλάθια όταν έπρεπε. Οποιοσδήποτε άλλος παίκτης στην θέση του θα τα ‘χε παρατήσει, αυτός όμως όχι. Ήμουν σίγουρος πως θα το γυρίζαμε το ματς, όταν ο Βασίλης έβαλε το πρώτο απ’ τη γωνία και μείωσε την διαφορά».

Για την Κυριακή: «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, έχουμε ένα ματς ακόμα. Ο κόσμος μας να περιμένει από εμάς πως θα δώσουμε τα πάντα. Να είναι σίγουρος πως θα παλέψουμε για 40 λεπτά για να πάρουμε την κούπα».

Ιωάννης Παπαπέτρου: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο Βασίλης το έχει κάνει πολλές φορές αυτό. Είναι ο ηγέτης μας, είμαστε περήφανοι για την ομάδα μας, δώσαμε όλοι και τη ψυχή μας και αυτό είναι το μυστικό του Ολυμπιακού».

Οι σκέψεις των παικτών όταν έχαναν με 9 πόντους: «Η σκέψη μας ήταν να το γυρίσουμε. Όσο βάζαμε καλάθια η πίεση ήταν πάνω τους, έβλεπες ότι δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν. Είμαστε περήφανοι για την ομάδα μας, έχουμε άλλο ένα ματς, θα χαρούμε λίγο αυτή τη νίκη και μετά συγκεντρωμένοι στον τελικό».

Όταν πίεσε ο Ολυμπιακός: «Όταν ο Ολυμπιακός έβγαζε αυτή την ψυχή και έπαιζε αυτή την άμυνα, βάζαμε την πίεση στη ΤΣΣΚΑ. Ξέρουν τι σημαίνει ο Ολυμπιακός, το έχουν ξαναζήσει και φάνηκε όταν τους πιέσαμε».

Για την εμφάνιση του: «Αυτό είναι δευτερεύον. Πρώτα η ομάδα, ξεκίνησα εγώ καλά, άλλοι συνέχισαν. Είμαστε περήφανοι».

Για τον Σπανούλη: «Τα λόγια είναι περιττά, είναι ο ηγέτης μας»

Για τον τελικό: «Θα ήθελα την Φενέρ, από εκεί και πέρα όποιος περάσει στον τελικό θα είμαστε έτοιμο να τον αντιμετωπίσουμε και όπως έχουμε πει είμαστε εδώ για να το πάρουμε».

Ρεάλ Μαδρίτης – Φενερμπαχτσέ Ούλκερ (96 – 87 ) – Στον τελικό οι μαδριλένοι

Σε παράσταση για ένα ρόλο μετέτρεψε η Ρεάλ Μαδρίτης το δεύτερο χρονικά ημιτελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Μπροστά στοπ κοινό της η «Βασίλισσα» της Ευρώπης με τα περισσότερα τρόπαια στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση (8) επιβλήθηκε άνετα με 96-87 της Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ και πήρε την πρόκριση για τον τελικό της Κυριακής (21:00), όπου θα αντιμετωπίσει για τρίτη φορά στην Ιστορία της σε «μάχη» τίτλου τον Ολυμπιακό, με τις δύο ομάδες να μοιράζονται από μία νίκη (το 1995 η Ρεάλ, το 2013 ο Ολυμπιακός).

Οι Ισπανοί, που θα παλέψουν για τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο μετά από 20 «στείρα» χρόνια (τελευταία φορά το 1995 απέναντι στον Ολυμπιακό), είδαν μία… εξάδα να τελειώνει τον αγώνα με διψήφιο αριθμό πόντων και πρώτο σκόρερ τον Γκουστάβο Αγιόν με 18 πόντους. Από την «πρωτάρα» σε φάιναλ φορ Φενερμπαχτσε Ούλκερ του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς προσπάθησε ο Γκάουντλακ με 26 πόντους (τους 20 στο δεύτερο ημίχρονο).

Οι Τούρκοι θα παλέψουν με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας την Κυριακή στο «μικρό τελικό» (18:00).

Μετά από ένα αναγνωριστικό πρώτο δεκάλεπτο για τους «οικοδεσπότες», οι οποίοι είδαν τους Τούρκους να κερδίζουν τη μάχη της ρακέτας και να κλείνουν την περίοδο στο +1 (20-21), οι Μαδριλένοι πάτησαν… γκάζι και δεν κοίταξαν πίσω…

Η Ρεάλ με ρεκόρ παραγωγικότητας στη δεύτερη περίοδο, κανένα λάθος μέχρι το ημίχρονο και 18(!) ασίστ, δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στη Φενέρ, η οποία τα είχε με την… αστοχία της.

Παράλληλα, οι Ισπανοί «εγκλώβισαν» το βασικό επιθετικό ατού των Τούρκων, τον Άντριου Γκάουτλακ, τη στιγμή που ο Αγιόν έκανε ό,τι ήθελε κάτω από τα καλάθια (16π. με 5ρ.) και ο Ρίβερς έδινε ρεσιτάλ από τα 6.75 (4/4). Με πρωταγωνιστές αυτούς τους δύο η Ρεάλ έτρεξε επιμέρους σκορ 35-14 στη δεύτερη περίοδο και πήρε το δρόμο προς τα αποδυτήρια με διαφορά ασφαλείας (+20, 55-35).

Οι παίκτες της Ρεάλ μπήκαν δυναμικά και στην τρίτη περίοδο και με δύο κολλητά τρίποντα από Γιουλ και Φερνάντεθ η διαφορά εκτοξεύτηκε στους +26 πόντους (61-35 στο 21΄). Οι Τούρκοι προσπάθησαν να αντιδράσουν με ένα επιμέρους σκορ 6-16, μειώνοντας σε 67-51, αλλά μέχρι εκεί… Οι Ισπανοί έδεσαν και πάλι την άμυνα τους, οι παίκτες του Ομπράντοβιτς είχαν χάσει την ψυχραιμία τους, παίζοντας στα όρια του αντιαθλητικού και η Ρεάλ δεν απειλήθηκε μέχρι τη λήξη…

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Χριστοδούλου, Πουκλ (Σλοβενία), Λοτερμόσερ (Γερμανία)

Τα δεκάλεπτα: 20-21, 55-35, 76-59, 96-87

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Πάμπλο Λάσο): Ρίβερς 17 (5), Φερνάντεθ 12 (2), Νοτσιόνι 12 (1), Ματσιούλις 2, Ρέγες, Ροντρίγκεθ 13 (3), Αγιόν 18, Κάρολ 7 (1), Γιουλ 12 (2), Μπουρούσης 1, Σλότερ 2.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΟΥΛΚΕΡ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Γκάουντλακ 26 (2), Ζήσης 2, Μπιέλιτσα 11 (1), Ερντέν, Μαχμούτογλου 6 (2), Μπογκντάνοβιτς 12 (2), Σαβάς 2, Ζόριτς 6, Βέσελι 20, Σιπάχι, Πρέλτζιτς 2.