Τον έναν φιναλίστ είναι σαν να τον ξέρουμε ήδη. Η Μπαρτσελόνα στην κατάσταση που βρίσκεται και έχοντας τον Μέσι ενδεχομένως στην καλύτερη και πιο ώριμη φάση της καριέρας του, μοιάζει αδύνατον να απεμπολήσει αυτό το τεράστιο αβαντάζ που της παρέχει το επιβλητικό 3-0 του πρώτου ημιτελικού του Τσάμπιονς Λιγκ στο «Καμπ Νου». Εκτός αν ο κινούμενος στα όρια του «κολλήματος» κ. Πεπ Γουαρδιόλα έχει εντοπίσει το πώς θα παρουσιάσει μια διαστημική Μπάγερν Μονάχου, ικανή να εξουδετερώνει και… εξωγήινους. Στη Μαδρίτη η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ θα επιχειρήσει να «πνίξει» την επιστροφή της ενθουσιώδους Γιουβέντους σε υψηλές ευρωπαϊκές πτήσεις. Αλλά αυτή τη φορά θα πρέπει να υπολογίζει ότι απέναντί της θα έχει εκτός από τον σεληνιασμένο Κάρλος Τέβες και τον επανακάμψαντα Πολ Πογκμπά.
Ο κορυφαίος


Θα μπορούσε (καθ’ υπερβολήν) να υποστηρίξει κανείς ότι ο Λιονέλ Μέσι είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο. Είναι ένας βασικός λόγος για να το αγαπάς. Κάποτε, όσοι τον έχουμε δει να παίζει, θα αφηγούμαστε στα παιδιά και στα εγγόνια μας ιστορίες για εκείνον, όπως μιλούσαν σε εμάς οι πατεράδες και οι παππούδες μας για τον Πελέ, τον Εουσέμπιο, τον Κρόιφ, τον Μπεστ και άλλους μάγους της μπάλας. Θα νιώθουμε ευτυχείς που τον παρακολουθήσαμε να αγωνίζεται, ίσως να αναφερόμαστε σε εκείνον προσφωνώντας τον ως «ο κορυφαίος όλων των εποχών».
Μπορεί να τον εξουδετερώσει κάποιος όταν βάλει κάτι στο μυαλό του; Το ερώτημα αυτό τέθηκε (κάπως παραλλαγμένο) στον κ. Πεπ Γουαρδιόλα μερικές ώρες πριν από την έναρξη του πρώτου ημιτελικού για το Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και στην Μπάγερν Μονάχου. Απάντησε με ένα ξεκάθαρο «όχι». Ισως αυτό το σκεπτικό του προπονητή που ο ίδιος ο Μέσι αναγνωρίζει ότι υπήρξε εκείνος που του έδειξε τον δρόμο για το πώς θα εκτοξεύσει την καριέρα του, να εξηγεί και την τακτική προσέγγισή του κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Την ώρα που η Μπαρτσελόνα, πληγείσα από τον τόσο αιφνίδιο και πρόωρο θάνατο του Τίτο Βιλανόβα και το αποτυχημένο πείραμα με τον κ. Τάτα Μαρτίνο, έδειχνε στον κ. Γουαρδιόλα ότι τον έχει πλέον ξεπεράσει και έχει ξορκίσει το φάντασμά του, εκείνος άγγιζε τα όρια της εμμονής με το «τίκι-τάκα» (που κατά περιπτώσεις φρενάρει την Μπάγερν) αλλά και την άρνησή του να υποχωρήσει όταν διαπιστώνει την ανωτερότητα του αντιπάλου. Ως και το 77′ η Μπάγερν στεκόταν όρθια, όμως το κατάφερνε κυρίως χάρη στον κορυφαίο γκολκίπερ στον κόσμο Εμάνουελ Νόιερ. Ωστόσο ο ισπανός τεχνικός συνέχιζε να χτυπά την μπουνιά στο μαχαίρι και μετά το πρώτο γκολ του Μέσι.
Ο αμετανόητος


Οταν ο κ. Ζοζέ Μουρίνιο έστηνε το πούλμαν (όπως τον κατηγορούσαν) απέναντι στην Μπαρτσελόνα του Μέσι, δεν το επέλεγε επειδή δεν έχει να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό, αλλά ακριβώς επειδή ήθελε να νικήσει. Να νικήσει τον Αργεντινό! Το κατάφερε κάμποσες φορές. Ο Γουαρδιόλα έδειξε αμετανόητος. Μετά το 1-0 των Καταλανών, διατήρησε τη γραμμή άμυνας της Μπάγερν στο ύψος της μεσαίας γραμμής και έψαξε το γκολ. Τα δύο που εισέπραξε για το ένα που ζήτησε έβγαλαν τη βαυαρική ομάδα εκτός τελικού.
Είναι άραγε εφικτή η ανατροπή την ερχόμενη Τρίτη (12/5); Απέναντι στη μεταμορφωμένη Μπάρτσα του κ. Λουίς Ενρίκε φαντάζει ως αποστολή αδύνατη. Κάνοντας παιχνίδι συντήρησης δεν μπορείς να τη νικήσεις ποτέ με 3-0 για να οδηγήσει την ιστορία στην παράταση. Επιλέγοντας επιθετική προσέγγιση, οι «δαίμονες» Σουάρες, Μέσι και Νεϊμάρ μπορεί να σε εκθέσουν ανά πάσα στιγμή, ειδικά με το πολύ πιο απλουστευμένο στυλ που αγωνίζεται πλέον η καταλανική ομάδα, ψάχνοντας (και βρίσκοντας αρκετές φορές) το τετ α τετ ακόμα και με πάσες 40 μέτρων του Πικέ, του Αλμπα και του Ντάνι Αλβες από την άμυνά της.

ΡΕΒΑΝΣ
Αγχωμένη Βασίλισσα, διψασμένη Κυρία

Στον αγώνα του Τουρίνου η Γιουβέντους έδειξε έπειτα από πολλά χρόνια ότι εκτός από τρομερά διψασμένη και φιλόδοξη, επιστρέφει όντως ικανή να πατήσει στην κορυφή της Ευρώπης. Είναι αλήθεια επίσης ότι η συγκυρία δεν την ευνοεί ιδιαίτερα καθώς τη χρονιά της δικής της «επανάστασης», η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ είναι περισσότερο πλήρεις και ποιοτικές ενδεχομένως από ποτέ. Ωστόσο η μεγάλη φανέλα της Γιούβε ατσαλώνει όσους τη φορούν και τους κάνει να πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν αυτό που σήμερα στους περισσότερους φαντάζει ως μάχη για το άπιαστο.
Ακόμη και μετά το υπέρ της 2-1 στην Ιταλία, περισσότεροι είναι εκείνοι που φρονούν ότι η Ρεάλ θα βρει τον τρόπο να προκριθεί στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Κάποιοι λένε, στηριζόμενοι πάντοτε σε συζητήσιμες βάσεις, ότι η Βασίλισσα θα το καταφέρει και εύκολα. Η Γιούβε πάντως θα δώσει μεγάλη μάχη την ερχόμενη Τετάρτη (13/5). Και αυτή τη φορά θα έχει στην ενδεκάδα της και τον Πολ Πογκμπά, τον ποδοσφαιριστή που μεταμορφώνει τη μεσαία γραμμή, απελευθερώνει τον Αντρέα Πίρλο και συνεργάζεται ιδανικά με τον φορμαρισμένο Κάρλος Τέβεζ.
Τον μέσο που τρέχει για όλους, πασάρει με εξαιρετική ακρίβεια, δίνει μάχες σε κάθε σπιθαμή του γηπέδου, σκοράρει, μαρκάρει, θυσιάζεται. Αλλά πρωτίστως περιμένει αυτόν τον ημιτελικό ως τον αγώνα της ζωής του. Ενδεχομένως απέναντι και στην επόμενη ομάδα του καθώς Ρεάλ και Πογκμπά συντηρούν καιρό τώρα ένα διαρκές φλερτ…
Στην αντίπερα όχθη ο τρόπος με τον οποίο οι Μερένχες παρουσιάστηκαν στο πρώτο ματς αλλά και το τείχος που έστησε μπροστά τους η Γιούβε, απόντος του Πογκμπά, τους έβαλαν σε σκέψεις. Ο κ. Κάρλο Αντσελότι παραδέχθηκε ότι η ρεβάνς θα είναι η πιο δύσκολη που είχε να αντιμετωπίσει ως προπονητής στο Τσάμπιονς Λιγκ χτυπώντας το καμπανάκι κινδύνου. Ο συνήθως υπερόπτης Κριστιάνο Ρονάλντο πάντως είπε τα δικά του: «Η Ρεάλ θα προκριθεί. Στόχος είναι το 11ο και θα το πάρουμε». Ωραίες κουβέντες για να τις μετράμε στο τέλος…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ