Η απειλή ενός Grexit επικρέμαται τις τελευταίες ημέρες πάνω από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το μίνι αθλητικό νομοσχέδιο που έφερε προς συζήτηση στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και ακουμπά το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της FIFA και της UEFA, που έστειλαν τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση για διεθνή αποκλεισμό εφόσον ψηφιστεί νόμος του κράτους. Ο κ. Κοντονής απάντησε ότι «η ανακοίνωση των διεθνών ομοσπονδιών αποτελεί τελεσιγραφική παρέμβαση» και συμπλήρωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν νομοθετεί με απειλές». Το ελληνικό ποδόσφαιρο ξαναζεί ημέρες 2006, τότε που η FIFA, έστω και προσωρινά, είχε αποκλείσει την Ελλάδα λόγω του νόμου Ορφανού που έβαζε χέρι στο αυτοδιοίκητο.
Η εβδομάδα που αρχίζει αναμένεται καθοριστική για το μέλλον του ποδοσφαίρου καθώς την Τρίτη και την Τετάρτη (28-29/4) θα πραγματοποιηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου. Μάλιστα, το «παρών» αναμένεται να δώσει, εκπροσωπώντας τις διεθνείς ομοσπονδίες, ο γενικός γραμματέας της UEFA κ. Τζιάνι Ινφαντίνο. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια απόδειξη ότι η FIFA και η UEFA δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο ελληνικό ζήτημα στέλνοντας στη χώρα μας τον πανίσχυρο κ. Ινφαντίνο (νούμερο δύο πίσω από τον πρόεδρο Μισέλ Πλατινί). Ο κ. Ινφαντίνο αναμένεται να έχει συνάντηση με τον κ. Κοντονή την Πέμπτη (30/4) στο πλαίσιο ομάδας εργασίας που έχει συγκροτηθεί για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού θα παραδώσει στο working group και τα πορίσματα 3.000 σελίδων των εισαγγελικών αρχών για να καταδείξει την ύπαρξη διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κάτι άλλωστε που παραδέχθηκε μεσοβδόμαδα στην ιστοσελίδα gazzeta.gr και ο κ. Ινφαντίνο μιλώντας για βία και στήσιμο αγώνων.
Ο υπουργός, η ΕΠΟ και τα δεινά


Αυτό το οποίο θα επιδιώξει ο κ. Κοντονής είναι να καταδείξει την προβληματική λειτουργία και τις σκιές που υπάρχουν στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, από την οποία θεωρεί ότι πηγάζουν πολλά δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ποιες θα είναι όμως οι επιπτώσεις ενός Grexit στο ποδόσφαιρο;



1.
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα αποκλειστεί από το διεθνές στερέωμα και θα απολέσει τα δικαιώματα που προκύπτουν από την ιδιότητά της ως μέλους της FIFA και της UEFA (συμμετοχή και ψήφο στο Κογκρέσο των διεθνών ομοσπονδιών, παρουσία σε επιτροπές και αναπτυξιακά προγράμματα κ.λπ.).

2.
Καμία εθνική ομάδα, οποιουδήποτε φύλου ή ηλικίας, δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις. Κάτι που σημαίνει πως αυτομάτως θα αποβληθεί από τα προκριματικά του Euro 2016 η Εθνική Ανδρών, ενώ θα αφαιρεθεί από την Ελλάδα και η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κάτω των 19 ετών που πρόκειται να διεξαχθεί σε Κατερίνη, Λάρισα και Βέροια από τις 6 ως τις 19 Ιουλίου.

3.
Οι ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χάνοντας και τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που τους αποφέρουν, ενώ δεν θα υπάρχει ούτε η δυνατότητα τέλεσης διεθνών επίσημων φιλικών αναμετρήσεων, εντός ή εκτός συνόρων.

4.
Οι μεταγραφές αλλοδαπών ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα δεν θα είναι εφικτές, όπως και αυτές ελλήνων παικτών προς το εξωτερικό, ενώ και όσοι ξένοι αγωνίζονται ήδη στη χώρα μας θα αποκτήσουν δικαίωμα προσφυγής στη FIFA για τη λύση των συμβολαίων τους.

5.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο, επιστρέφοντας από τον αποκλεισμό, θα έχει βυθιστεί στις βαθμολογίες της FIFA και της UEFA, θα χαθεί το προνόμιο των βατών κληρώσεων και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επανέλθει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο.
Καταστροφικές θα είναι και οι οικονομικές συνέπειες καθώς το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που συντηρείται κυρίως από χρήματα που εισπράττει η ΕΠΟ από τις διεθνείς ομοσπονδίες (χάρη στην καλή πορεία της Εθνικής Ανδρών) θα καταρρεύσει. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί όμως και με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αφού η πλειονότητα των ΠΑΕ εξαρτώνται αποκλειστικά από τα έσοδα που προκύπτουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τον ΟΠΑΠ, τα οποία θα μειωθούν αισθητά, όπως βεβαίως θα συμβεί και με τα χρήματα που προέρχονται από χορηγούς, ενώ σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν ακόμη και οι ισχυροί του ελληνικού ποδοσφαίρου που στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον προϋπολογισμό τους στα έσοδα που προκύπτουν από τη συμμετοχή στα Κύπελλα Ευρώπης. Σημειωτέον ότι και το Δημόσιο θα χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει σήμερα από φόρους.
Πρωτοφανής κατάσταση με άγνωστο τέλος


Είναι προφανές ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βρεθεί στην πλήρη απομόνωση αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή κατάσταση, η οποία είναι άγνωστο πού θα οδηγήσει.
Γι’ αυτό άλλωστε η συντριπτική πλειονότητα των ΠΑΕ, των παραγόντων, των ποδοσφαιριστών και γενικώς των εμπλεκομένων με το δημοφιλέστερο σπορ στη χώρα τίθενται κάθετα αντίθετοι στο Grexit.
Ακόμη και ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό, που επί των ημερών των κ.κ. Ευ. Μαρινάκη και Ι. Αλαφούζου εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, βρήκαν κοινή συνισταμένη (έστω και για διαφορετικούς λόγους ο καθένας) δηλώνοντας την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο διεθνούς αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι μεν Ερυθρόλευκοι έστειλαν επιστολή προς τους 300 της Βουλής τονίζοντας τα… φάλτσα του νομοσχεδίου, οι δε Πράσινοι με ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για επιστροφή στον ποδοσφαιρικό Μεσαίωνα λέγοντας όχι στο «τσουβάλιασμα όλων των ομάδων με οριζόντιες τιμωρίες».
Η μόνη ΠΑΕ που δηλώνει ξεκάθαρα πως στηρίζει τις ενέργειες του κ. Κοντονή, ακόμη και προς την κατεύθυνση του Grexit εφόσον χρειαστεί, είναι ο ΠΑΟΚ, οι παράγοντες του οποίου τονίζουν ότι «αν είναι να καθαρίσει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ας γίνει και με αυτόν τον τρόπο». Προς αυτή την κατεύθυνση πάντως στρέφεται πλέον και μια μεγάλη μάζα στην κοινωνία των φιλάθλων-οπαδών που θεωρεί ότι μόνο με ένα ισχυρό σοκ θα επιτευχθεί η επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ