Τέτοιες ημέρες στο Τελ Αβίβ, το βράδυ της 21ης Απριλίου του 1994, δύο νεαροί ένθερμοι φίλοι του Ολυμπιακού έχουν πιάσει από νωρίς θέση στην εξέδρα του φημισμένου «Γιαντ Ελιάου». Είναι πεπεισμένοι ότι ήρθε η ώρα η αγαπημένη τους ομάδα να σηκώσει το πρώτο της Κύπελλο Πρωταθλητριών αλλά λογάριαζαν χωρίς τον Κορνίλιους Τόμπσον. Το τρόπαιο πάει στην Μπανταλόνα του Ομπράντοβιτς, ωστόσο οι αδελφοί Αγγελόπουλοι δεν το βάζουν κάτω και πάνε και στη Σαραγόσα έναν χρόνο αργότερα γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες είναι λιγότερες. Τελικά στη Ρώμη, το 1997, έρχεται το πολυπόθητο τρόπαιο με σουπερστάρ τον Ντέιβιντ Ρίβερς, όπως το 1994 οι Ζάρκο Πάσπαλι και Ρόι Τάρπλεϊ ήταν τα μεγάλα ονόματα και ο Εντι Τζόνσον με τον Βολκόφ το 1995.
Μαδρίτη 15 Μαΐου 2015, πρόεδροι, πλέον, ο (21 ετών το 1994) Παναγιώτης και ο (20 ετών το 1994) Γιώργος Αγγελόπουλος θα κάθονται στα court seat στο «Palacio de Deportes de la Comuninad de Madrid» έχοντας μεν αγωνία για την ομάδα τους, αλλά θα είναι ήσυχοι με τη συνείδησή τους για την αλλαγή πλάνου στην οποία προχώρησαν άρδην μετά το 2010.
Στον Ολυμπιακό πλέον των πρωταθλητών Ευρώπης, του 2012 και 2013, δεν θα βρεις πρώτο βιολί έναν ξένο, καθώς Σπανούλης και Πρίντεζης (άψογη η συνεργασία τους στο κορυφαίο καλάθι της ιστορίας του συλλόγου από τον Πρίντεζη που έδωσε το τρόπαιο στην Πόλη) ήταν οι πρωταγωνιστές. Σαφώς υπήρχαν και ο Χάινς και ο Λο, όπως και ο Ντόρσεϊ, αλλά στο ίδιο ύψος, αν όχι και καλύτεροι, ήταν ο Σλούκας και ο Μάντζαρης, με τον Κατσίβελη να βάζει τη δική του πινελιά στο Λονδίνο.
Ο Ολυμπιακός χτίστηκε το 2011 με έναν βασικό κορμό νέων παικτών και το πιο ακριβό συμβόλαιο δεν πήγε σε έναν ξένο αλλά στον κορυφαίο παίκτη της Ευρώπης, που δεν είναι άλλος από τον Βασίλη Σπανούλη. Η κίνηση ματ που άλλαξε τη ροή των πραγμάτων και έκανε τον Ολυμπιακό σχεδόν άτρωτο κόντρα σε όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Ερυθρόλευκοι θα βρεθούν σε τελικούς φάιναλ φορ για πέμπτη φορά την τελευταία επταετία.
Το βράδυ της 15ης Μαΐου, στον δεύτερο ημιτελικό του φάιναλ φορ, θα εμφανιστούν στο παρκέ τα υπερηχητικά της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που ούτε λίγο ούτε πολύ έχει ένα μπάτζετ 42.000.000 ευρώ (41,7 για την ακρίβεια, με βάση πρόσφατη ανακοίνωση των Ρώσων μετά και την επανένταξη του Κιριλένκο).
Στον άλλον ημιτελικό οι Τούρκοι ύστερα από πολλά χρόνια θα έχουν και πάλι ομάδα τη Φενέρμπαχτσε, του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που για χάρη του η διοίκηση εκτόξευσε το μπάτζετ της κοντά στα 30.000.000 ευρώ, ενώ η αντίπαλός της Ρεάλ Μαδρίτης έχει αντίστοιχο μπάτζετ στα 25.000.000 ευρώ. Οσο για την Μπαρτσελόνα που δεν θα ταξιδέψει στη Μαδρίτη, το μπάτζετ της άγγιξε εφέτος τα 27.000.000 ευρώ!
Ολα αυτά τα αναφέρουμε για τη δεδομένη και απαραίτητη σύγκριση του Ολυμπιακού, που το μπάτζετ του είναι στα 15.000.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές λιγότερο από τη μεγάλη αντίπαλό του. Βέβαια στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι φόροι των παικτών (με τους Πειραιώτες να πληρώνουν φόρους παικτών συνολικής αξίας 6,5 εκατ. ευρώ!).
Ο Ολυμπιακός πλέον έχει καταφέρει να διαθέτει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική ομάδα που βασίζεται στους Ελληνες και έχει ουσιαστικά ρολίστες ξένους! Ενα επίτευγμα που πριν από λίγα χρόνια θα φάνταζε αδύνατο, κι όμως έγινε δυνατό.

Οι σκέψεις και οι μπελάδες του προπονητή, του γιατρού και του φροντιστή
Με Σπανούλη, Πρίντεζη, Μάντζαρη και τα άλλα παιδιά

Με Σπανούλη, Πρίντεζη, Σλούκα, Μάντζαρη αλλά και πιο πίσω να ακολουθούν οι Κατσίβελης, Αγραβάνης, Παπαπέτρου, Καββαδάς, οι Ερυθρόλευκοι έχουν σχεδόν τη βάση της εθνικής ομάδας, με τους ξένους που τους συμπληρώνουν να μην είναι σουπερστάρ. Οι έλληνες παίκτες με πάθος και ψυχή μπαίνουν στο παρκέ και χτίζουν μια μοναδική δομή.
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος προς τιμήν του προχώρησε σε μια σπάνια κίνηση που δεν τη βλέπεις συχνά ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. Ανέλαβε την ομάδα τον περασμένο Οκτώβριο και δεν ζήτησε ούτε μία αντικατάσταση ξένου εμπιστευόμενος απόλυτα το σύνολο που είχαν δημιουργήσει οι πρόεδροι με τον προκάτοχό του Γιώργο Μπαρτζώκα, τον οποίο μάλιστα είχε εκθειάσει δύο φορές μέσα στη χρονιά.
Ο κόουτς είχε και αυτός πολλές ατυχίες με τραυματισμούς, πράγμα συνηθισμένο στον Ολυμπιακό, αλλά χωρίς τουλάχιστον αυτή τη φορά να λείψει κάποιος (πλην Τσαϊρέλη) από τις κρίσιμες αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ.
Πολύ σημαντικό στοιχείο επίσης ότι οι παίκτες μετά το πρώτο καταστροφικό παιχνίδι στη Βαρκελώνη άλλαξαν άμεσα τσιπάκι και μίλησε ο εγωισμός τους. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να το λέει η καρδιά σου και αν μη τι άλλο τα παιδιά του Σφαιρόπουλου το πίστευαν.
Την ώρα που ο Πρίντεζης ευστοχούσε στο νέο νικητήριο σουτ (τρίποντο αυτή τη φορά) και όλος ο πάγκος γινόταν κουβάρι, δύο άνθρωποι είχαν τις δικές τους σκέψεις για διαφορετικούς λόγους.
Ο γιατρός Γιώργος Παπαγιαννόπουλος χαμογελούσε ευχαριστημένος στη γωνία του πάγκου καθώς έβλεπε παίκτες που πέρασαν από την πόρτα του χειρουργείου να είναι ακμαιότατοι, με τρανότερο παράδειγμα τον Πρίντεζη, στον οποίο είχε γίνει επέμβαση στο πόδι (για οστεόφυτα). Ο Παπαπέτρου και ο Αγραβάνης έχουν επιστρέψει από κατάγματα όπως και ο Ντάρντεν και είναι όλοι σαν καινούργιοι. Ο άλλος που είχε τον δικό του μπελά ήταν ο Δημήτρης Πασχόπουλος, ο φροντιστής, καθώς εξαφανίστηκαν όλες οι μπλούζες από τον κόσμο που μπήκε στο παρκέ και εκτός από την αντικατάστασή τους θα πρέπει ήδη να αρχίσουν να τυπώνονται τα μπλουζάκια για τη Μαδρίτη που αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ