Το Τσάμπιονς Λιγκ στην τελική ευθεία του… Με κάποια πράγματα μάλλον (γιατί ποδόσφαιρο είναι και ποτέ δεν ξέρεις) ξεκάθαρα και άλλα ιδιαίτερα ανοιχτά. Οδηγούμενο προς τις προημιτελικές ρεβάνς της ερχόμενης Τρίτης και Τετάρτης, «Το Βήμα της Κυριακής» προσεγγίζει τα τέσσερα ζευγάρια, τους πρωταγωνιστές της προηγούμενης και της επόμενης ημέρας. Σε μια διοργάνωση που εμφανίζει εφέτος περισσότερες ανατροπές από αυτές που κάποιοι ενδεχομένως (δεν) ανέμεναν.
Ο «απολωλώς» κάνει τη διαφορά


Η Πόρτο ήταν η ομάδα που κατά την τετραετία 2004-2008 βοήθησε τον Ρικάρντο Κουαρέσμα, άλλοτε διαφημισμένο ως «alter ego» του Κριστιάνο Ρονάλντο, να επιτύχει την αναζωογόνηση της καριέρας του. Το αποτυχημένο πέρασμα από τη Βαρκελώνη και την απαιτητική Μπάρτσα, η οποία σε μία σεζόν (2003-2004) έκρινε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, τον έφερε πίσω στην πατρίδα. Του πήρε χρόνο, αλλά σηκώθηκε! Μέσα από τη σχέση του με τους Δράκους ο Κουαρέσμα κατάφερε να πατήσει ξανά γερά στα πόδια του και να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Ιντερ. Δεν κατάφερε ούτε εκεί να κάνει τη διαφορά και τότε ξεκίνησε η περιπλάνηση: Τσέλσι, Μπεσίκτας, Αλ Αχλί…
Η Πόρτο τον κάλεσε πίσω και εκείνος την ανταμείβει με ένα τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο 31χρονος πορτογάλος μεσοεπιθετικός βρήκε στο πρόσωπο του ισπανού τεχνικού της Πόρτο Γιουλέν Λοπετέγι τον δικό του άνθρωπο. Και τώρα η Μπάγερν Μονάχου του Πεπ Γουαρδιόλα καλείται να πετύχει αυτό που δεν έχει καταφέρει ποτέ στην ιστορία της κατά το παρελθόν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις: να ανατρέψει δηλαδή ήττα με διαφορά δύο τερμάτων. Αυτό είναι και ένα ιδιαίτερο στοίχημα για τον άλλοτε τεχνικό της Μπαρτσελόνα, όταν μάλιστα γνωρίζει ότι είναι πολλοί οι αντιφρονούντες (εντός και εκτός ομάδας) αλλά και τεράστιες οι απουσίες που ενδέχεται να έχει η βαυαρική ομάδα στη ρεβάνς. Δεν θα παίξουν οι Ρόμπεν, Αλάμπα, Μπενάτια ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολη η συμμετοχή των Σβαϊνστάιγκερ και Ριμπερί.
Ο Σουάρες είναι… λεφτά στην τράπεζα


Είναι αλήθεια ότι δυσκολεύτηκε. Αλήθεια όμως, ποιος ποδοσφαιριστής που ξέρει ότι συγκαταλέγεται στους πέντε καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο θα μπορούσε με ευκολία να περιορίσει τον εγωισμό του και να συμβιβαστεί με το ότι πρέπει να συνυπάρξει με άλλους που ενδεχομένως να είναι και υπέρτεροί του; Ο Λουίς Σουάρες μετακόμισε στη Βαρκελώνη ως ο απόλυτος σταρ της Λίβερπουλ αλλά και της Πρέμιερ Λιγκ γενικότερα. Κατάφερε μαγικά πράγματα με τη φανέλα των Κόκκινων, τους κατέστησε πιο ανταγωνιστικούς από ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια. Εκεί που πήγε όμως, έπρεπε να κάνει παραχωρήσεις. Ο Μέσι και ο Νεϊμάρ δεν είναι… παίξε γέλασε, όπως επίσης δεν προκύπτουν ποτέ ως εύκολες οι συνεργασίες τριών παικτών που ο καθένας ξεχωριστά γνωρίζει ότι από μόνος του μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αργησε ο Ουρουγουανός, αλλά μόλις πήρε μπροστά άλλαξε και η εικόνα της Μπαρτσελόνα.
Με αλτρουισμό αλλά και με προσωπικές ενέργειες, ο Σουάρεζ εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή της καταλανικής ομάδας και δικαιώνει το ρίσκο της προσθήκης ενός ακόμη σπουδαίου σε θέσεις όπου ήδη αγωνίζονται δύο εκ των κορυφαίων στον κόσμο. Οι καλοί παντού χωράνε και ο 28χρονος επιθετικός εξελίσσεται σε σημείο αναφοράς της Μπάρτσα. Το νικηφόρο 3-1 στην έδρα της Παρί Σεν Ζερμέν με δύο δικά του τέρματα στέλνει ήδη την καταλανική παρέα στα ημιτελικά. Κι όμως, δεν ακούγεται ο Μέσι, που μάλιστα σκόραρε…
Οι συσχετισμοί της Μαδρίτης


Το 0-0 του πρώτου αγώνα στο «Βιθέντε Καλντερόν» μάλλον περισσότερο θορυβεί τη Ρεάλ παρά την κάνει να θεωρεί ότι πέτυχε κάτι που της δίνει σημαντικό αβαντάζ. Ασφαλώς το να αποσπάς ισοπαλία είναι προτιμότερο από το να ηττάσαι, ωστόσο η σκληροτράχηλη Ατλέτικο έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι ξέρει πώς να βρίσκει εκτός έδρας γκολ χωρίς παράλληλα να δέχεται περισσότερα από ένα.
Θεωρητικά μιλώντας πάντα, το 1-1 είναι πολύ πιθανό σκορ, αν και όπως τονίζει ο προπονητής των Ροχιμπλάνκος Ντιέγο Σιμεόνε «εμείς στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν νικήσουμε, θα κοιτάξουμε να πετύχουμε τουλάχιστον όσα τέρματα θα βάλει η Ρεάλ». Το δύσκολο της αποστολής των Μερένχες να πάρουν την πρόκριση στους «4» από την (κατά τα φαινόμενα) απερχόμενη πρωταθλήτρια Ισπανίας αποδεικνύεται μέσα και από τις πιο πρόσφατες αναμετρήσεις των δύο ομάδων σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις. Η Ατλέτικο έχει πάρει τον αέρα της Ρεάλ και παραμένει αήττητη απέναντί της από τις 6 Φεβρουαρίου 2014, όταν η Βασίλισσα επικράτησε με 3-0 σε αγώνα για το ισπανικό Κύπελλο. Εκτοτε σε επτά αναμετρήσεις των δύο ομάδων, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας, οι Ροχιμπλάνκος μετρούν τέσσερις νίκες και τρεις ισοπαλίες παρουσιάζοντας καταφανή στατιστική υπεροπλία. «Στο επόμενο ματς η κατάσταση θα αλλάξει και θα φροντίσω για αυτό» υποσχέθηκε ο σκόρερ 16 τερμάτων σε αγώνες με την Ατλέτικο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η επιστροφή της «Γηραιάς Κυρίας»
Το ξύπνημα της Γιουβέντους

Χρόνια τώρα η Γηραιά Κυρία του ιταλικού ποδοσφαίρου αναζητεί την ευρωπαϊκή επιτυχία. Οι ίδιοι οι οπαδοί της, έχοντας πλέον κακομάθει από την επιστροφή της Γιούβε στην εγχώρια κυριαρχία (μετρά ήδη τρία συνεχόμενα Σκουντέτι), είναι εκείνοι που απαιτούσαν την εκτός των συνόρων αναγνώριση.
Για να ακριβολογούμε, η ομάδα του Τουρίνου είχε δρόμο μπροστά της και αυτό που της ζητήθηκε να πράξει τα προηγούμενα χρόνια συνιστούσε μάλλον ανυπέρβλητη υπέρβαση. Χρειαζόταν τον χρόνο της να δουλέψει πιο σωστά και στοχευμένα, να βρει το μονοπάτι και να το περπατήσει σωστά για να αλλάξει επίπεδο. Δεν είναι εύκολο πλέον για τις ιταλικές ομάδες να προχωρούν τόσο βαθιά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Το άθλημα στη χώρα βίωσε έντονη παρακμή (εύκολα το αντιλαμβάνεται κανείς βλέποντας πού έχουν ξεπέσει η Ιντερ και η Μίλαν), δύσκολα προσελκύει μεγάλα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αλλά τις τελευταίες σεζόν, μέσα από σωστό προγραμματισμό, ανεβάζει τον πήχη.
Η Γιούβε δεν πέρασε στην επόμενη φάση ακόμη και ασφαλώς αδικείται η Μονακό για τη δική της εφετινή υπέρβαση. Με προπονητή τον Λεονάρντο Ζαρντίμ, ο οποίος εκδιώχθηκε ως μη ικανός από τον Ολυμπιακό αλλά βρήκε την απαιτούμενη στήριξη όταν ήρθαν οι πρώτες απανωτές ήττες για να εφαρμόσει το αυστηρό ποδοσφαιρικό πλάνο του, η γαλλική ομάδα αξίζει τον σεβασμό και τις πιθανότητες που της αναλογούν προκειμένου να ανατρέψει το εις βάρος της 0-1 του πρώτου αγώνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ