Ο Οδυσσέας Ελύτης είχε ορίσει με απόλυτο τρόπο τη διαδρομή προς την επιτυχία. «Τα τρία «Τ» της επιτυχίας είναι: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη» είχε υποστηρίξει ο βραβευμένος ποιητής και η άποψή του αποδίδει σε μεγάλο βαθμό το «success story» σπουδαίων προσωπικοτήτων. Στην περίπτωση των εκκολαπτόμενων άσων του μπάσκετ, βέβαια, που επιχειρούν να πετύχουν ακολουθώντας τα βήματα των κορυφαίων σταρ του αθλήματος η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή. Αντιθέτως, είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη και περνά από αρκετά στάδια ώστε ένα νεαρό παιδί με προοπτική να φτάσει στο επίπεδο του πρωταθλητισμού, έχοντας μάλιστα και πρωταγωνιστικό ρόλο.
Με αφορμή τη σπουδαία εμφάνιση του 21χρονου Ιωάννη Παπαπέτρου στην πρόσφατη επικράτηση του Ολυμπιακού επί της Αναντολού Εφές για την Ευρωλίγκα, «Το Βήμα» ανοίγει τον φάκελο «Νέοι παίκτες» ζητώντας τη συνδρομή του ομοσπονδιακού προπονητή κ. Κώστα Μίσσα προκειμένου να αναλύσει τη διαδικασία ωρίμασης και να επισημάνει τις παγίδες που σχετίζονται κυρίως με λανθασμένες συμπεριφορές. Για να αντιληφθεί κανείς τον συσχετισμό ταλέντου – επιτυχίας χρειάζεται να γνωρίζει ότι η κάθε φουρνιά παικτών μπορεί να απέχει έτη φωτός ποιοτικά από την προηγούμενη ή την επόμενη, ενώ, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό μπάσκετ –σε επίπεδο εθνικών ομάδων –έχει να επιδείξει μόνο ένα χάλκινο μετάλλιο τα τελευταία πέντε χρόνια (Ευρωμπάσκετ Παίδων 2013), υπάρχει άφθονο ταλέντο που δημιουργεί την ελπίδα ότι το πόντιουμ των μεταλλίων δεν είναι μακριά.
«Χρειάζονται παιχνίδια»


«Οταν αναφερόμαστε σε νέα παιδιά, που κι αυτό χωράει συζήτηση, γιατί ένας 20χρονος κανονικά πρέπει να λογίζεται ως έτοιμος παίκτης, χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη αρκετές παραμέτρους. Για τα παιδιά που έχουν προοπτική, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα που θα τους βοηθήσει να εξελίξουν τα προσόντα τους. Σε αυτές τις ηλικίες, όμως, ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός και θα σας πω το εξής: η καλύτερη προπόνηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το παιχνίδι. Ενα νέο παιδί χρειάζεται να δημιουργεί παραστάσεις μέσα από επίσημους αγώνες για να μπορέσει να εξελιχθεί. Για αυτό σε κάποιες περιπτώσεις οι σύλλογοι επιλέγουν να παραχωρήσουν τους παίκτες δανεικούς ώστε να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να ψηθούν, κάτι που έκανε ο Ολυμπιακός στέλνοντας τον Κώστα Σλούκα στον Αρη και τον Γιώργο Πρίντεζη στην Ολύμπια Λάρισας» επισημαίνει ο κ. Μίσσας, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τις επιτυχίες των Εθνικών Ομάδων Εφήβων και Νέων το 2009 και το 2010 και από πέρυσι ανήκει στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής Ανδρών στο πλευρό του κ. Φώτη Κατσικάρη.

«Από εκείνη τη φουρνιά των γεννηθέντων επί το πλείστον το 1990 τα περισσότερα παιδιά αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο, γιατί είχαν έναν χαρακτήρα που τους έβαζε στη διαδικασία του να βελτιώνονται. Ο Παπανικολάου αγωνίζεται στο ΝΒΑ, ο Παππάς και ο Γιάνκοβιτς στον Παναθηναϊκό, ο Σλούκας, ο Μάντζαρης και ο Κατσίβελης στον Ολυμπιακό, ο Μπόγρης και ο Γιαννόπουλος στην Ισπανία, ο Παπαντωνίου, ο Κασελάκης και ο Σαρικόπουλος στην ΑΕΚ, ο Μούρτος στον Αρη. Ηταν όλοι σοβαρά παιδιά και οι περισσότεροι είχαν την τύχη να βρεθούν σε καλά προπονητικά προγράμματα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι, εφόσον ένας νεαρός αθλητής έχει προοπτική και εξασφαλίσει τη βελτίωση μέσα από ένα ποιοτικό πρόγραμμα, εναπόκειται στον ίδιο το αν θα προχωρήσει. Σπουδαίο ρόλο παίζει ο χαρακτήρας και η ικανότητα του κάθε παιδιού να αντέχει την πίεση και να χαλιναγωγεί το άγχος του. Δυστυχώς ή ευτυχώς, έχουμε συναντήσει παιδιά με μεγάλο ταλέντο που δεν έπαιξαν σπουδαίο μπάσκετ λόγω αδύναμου χαρακτήρα και άλλα που δεν είχαν πλούσιο ταλέντο αλλά πολύ ισχυρό χαρακτήρα που τους βοήθησε να κάνουν καριέρα»
υπογραμμίζει ο «στρατηγός», ο οποίος έχει συνεργαστεί και με τους γεννηθέντες το 1994.
Ο Γιάννης μαγεύει το NBA


Σε αυτή τη φουρνιά παικτών ξεχωρίζει φυσικά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος γεννήθηκε και έμαθε το μπάσκετ στην Ελλάδα και μέσα σε δύο χρόνια έχει κάνει όλο το ΝΒΑ να παραμιλά! Σε τόσο μικρή ηλικία είναι πρωταγωνιστής στους Μιλγουόκι Μπακς, ο Τζέισον Κιντ έχει αναλάβει να επεξεργαστεί το ακατέργαστο «διαμάντι» και άπαντες οι αναλυτές στοιχηματίζουν ότι τα επόμενα χρόνια το «Ελληνικό Θηρίο» (The Greek Freak) θα μεσουρανεί στα γήπεδα του ΝΒΑ και θα συμμετέχει στο ετήσιο All Star Game δίπλα στους κορυφαίους παίκτες του κόσμου! Συνομήλικοί του και με σημαντικό ρόλο στον Ολυμπιακό είναι οι Παπαπέτρου και Δημήτρης Αγραβάνης, για τους οποίους ο κ. Μίσσας είχε πέσει διάνα όταν υποστήριζε πριν από δύο καλοκαίρια ότι «ο μεν Παπαπέτρου είναι έτοιμος παίκτης, ο δε Αγραβάνης θα είναι έτοιμος σε 6-7 μήνες», όπερ και εγένετο.
Στην ίδια ομάδα των Νέων, που πήρε την πέμπτη θέση στο Ευρωμπάσκετ 2013 της Εσθονίας, αγωνίστηκε ο 21χρονος Λευτέρης Μποχωρίδης, που προσπαθεί να κερδίσει τον χρόνο και τον ρόλο του στον Παναθηναϊκό, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, που αγωνίζεται στον Κολοσσό Ρόδου, ο Μιχάλης Καμπερίδης, που υπέγραψε στην ΑΕΚ και παραχωρήθηκε δανεικός σε ομάδα της Α2 Ισπανίας, και ο Κωστής Γόντικας, που επέλεξε να φοιτήσει και παράλληλα να αγωνιστεί στην ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU). Από τους γεννηθέντες το 1995 ο Γιώργος Διαμαντάκος αγωνίζεται σχεδόν μόνο στην εφηβική ομάδα του Παναθηναϊκού, ο Ανδρέας Χριστοδούλου έχει παίξει ελάχιστα στον Ολυμπιακό, ο Μιχάλης Λιάπης δεν έχει σταθερό ρόλο στον ΠΑΟΚ, ο Στέλιος Πουλιανίτης εμφανίζεται περιστασιακά στον Αρη, ενώ ο γεννηθείς το 1994 Πάρης Μαραγκός ζει στις ΗΠΑ και την επόμενη σεζόν θα αγωνιστεί στο Πανεπιστήμιο Αμέρικαν.

Οι μικρές ηλικίες
Οι ικανότητες, οι προοπτικές και οι… γονείς

Πλούσιο ταλέντο υπάρχει στις μικρότερες ηλικίες του ελληνικού μπάσκετ και ειδικά στην κατηγορία των γεννηθέντων το 1997, προεξάρχοντος του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος έχει αγωνιστεί σε 18 αγώνες πρωταθλήματος με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και έχει αρχίσει να αποκτά εμπειρίες στην Ευρωλίγκα.
Τα τελευταία καλοκαίρια οι Πράσινοι έκαναν γενικό «παιδομάζωμα» αποκτώντας με πολυετείς συμφωνίες τους Γιώργο Παπαγιάννη (1997), Αντώνη Κόνιαρη (1997) και τον βενιαμίν (1998) Μιχάλη Λούντζη, που κερδίζουν το χειροκρότημα στις εμφανίσεις τους με την πρώτη ομάδα, ενώ ο Ολυμπιακός επένδυσε στον 17χρονο Βασίλη Μουράτο, που έχει πατήσει παρκέ μόνο τρεις φορές. Την ίδια στιγμή ο 19χρονος Κώστας Μήτογλου διαπρέπει με το Πανεπιστήμιο Ουέικ Φόρεστ, ο συνομήλικός του Γιώργος Τσαλμπούρης του Αϊοβα Στέιτ έχει μεγάλη προοπτική, οι συμπαίκτες τους στην Εθνική Εφήβων Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Οικονομόπουλος και Σωτήρης Μπιλλής ανήκουν στο δυναμικό του Πανιωνίου, ενώ ο Βασίλης Τολιόπουλος παίρνει αρκετές ευκαιρίες στον Κολοσσό Ρόδου.
«Ολα αυτά τα παιδιά θα τα δούμε με τις εθνικές ομάδες το καλοκαίρι και εννοώ με τους συνομηλίκους τους ούτως ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα για την πρόοδό τους. Διότι ένα νεαρό παιδί μόνο έτσι μπορείς να το κρίνεις και όχι όταν ανταγωνίζεται μεγαλύτερους σε ηλικία και επαγγελματίες. Πρέπει να σημειώσω ότι η παραγωγική διαδικασία της Ομοσπονδίας αρχίζει από τις ηλικίες 13-14 ετών, όπου πραγματικά υπάρχει πολύ ταλέντο. Εδώ θα πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και τους γονείς, αρκετοί εκ των οποίων, για να το πω ευθέως, βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου και, αντί να βοηθήσουν ουσιαστικά τα παιδιά τους, η επιρροή τους είναι συχνά αρνητική. Και αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν νεαρό αθλητή, ο οποίος για να προχωρήσει χρειάζεται, εκτός από ένα καλό προπονητικό πρόγραμμα, ουσιαστική βοήθεια από το ίδιο του το σπίτι» επισημαίνει με αυστηρό ύφος ο κ. Μίσσας, που αντιμετώπισε με θλίψη τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια στον αγώνα Αναγέννησης Πετραλώνων – Αιγάλεω στο κλειστό της Ριζούπολης. Είναι βέβαιον ότι ανάμεσα στους ταραξίες ήταν και γονείς…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ