Σε κόντρα οδηγείται η ελληνική κυβέρνηση με τις διεθνείς ομοσπονδίες, καθώς τόσο η FIFA, όσο και η UEFA απαντούν αρνητικά στις προτάσεις για το νέο αθλητικό νόμο. Συγκεκριμένα με κοινή επιστολή τους ο Ζερόν Βάλκε (γενικός γραμματέας της FIFA) και ο Tζιάνι Ινφαντίνο (γενικός γραμματέας της UEFA) απάντησαν αρνητικά στον Σταύρο Κοντονή για το περιεχόμενο του νέου νόμου, που έχει προτείνει ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Goal», οι διεθνείς ομοσπονδίες ζητούν να υπάρξουν τροποποιήσεις σε πολλά από τα 15 άρθρα του επίμαχου νομοσχεδίου, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος αποκλεισμού για την εθνική Ελλάδας και τους συλλόγους από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Εκείνο που δημιουργεί πρόβλημα είναι η απαγόρευση συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις από την Πολιτεία, η απαγόρευση συμμετοχής σε διοργάνωση αν δεν εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο, οι ορισμοί μόνο τακτικών δικαστών στα δικαιοδοτικά όργανα, η αναβολή αγώνα σε περίπτωση που θεωρηθεί ύποπτος, η ύπαρξη ποδοσφαιρικού εισαγγελέα (και όχι για άλλα αθλήματα) και η ανάμιξη του κράτους σε προληπτικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των διαιτητών και των παρατηρητών είναι μερικά από τα σημεία όπου υπάρχει ξεκάθαρη αντίρρηση.

Παράλληλα, UEFA και FIFA διαφωνούν επίσης στο θέμα των γηπέδων, αφού ζητούν να λάβουν οι ιδιοκτήτες των γηπέδων την ευθύνη για την λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης και όχι οι ομάδες. Τέλος, κοινή γραμμή ανάμεσα στην Πολιτεία και τις δύο ομοσπονδίες είναι στο θέμα της βίας, όπου ο υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμα στις ΠΑΕ για πράξεις των οπαδών τους.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τονίσει πως ανάμεσα στη συμμετοχή των ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις και στην κάθαρση του (αμαρτωλού) ελληνικού ποδοσφαίρου θα επιλέξει να προχωρήσει στην κάθαρση.

Δεν κάνει πίσω ο Κοντονής

Αμετακίνητη στις θέσεις της αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό και ειδικότερα για την αντιμετώπιση της βίας, παραμένει η κυβέρνηση, παρά τις σοβαρές διαφωνίες που εκφράστηκαν από αρμόδιους φορείς της FIFA και της UEFA. Διά στόματος υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, γίνεται πασιφανές, ότι η ελληνική Πολιτεία εμμένει στις θέσεις της και επί της ουσίας έρχεται σε «ρήξη» με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές συνομοσπονδίες.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Παιδείας, σε έκτακτη παρουσία του, ο κ Κοντονής, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Κληθήκαμε απο τις πρώτες μέρες να διαχειριστούμε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι διαχειριζόμαστε τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε απο την προηγούμενη κυβέρνηση και είναι μειωμένος κατά 12 εκατομμύρια σε σχέση με πέρσι. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να νοικοκυρέψουμε τη ΓΓΑ οικονομικά, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός. Στην προσπάθεια αυτή ακυρώσαμε το ταξίδι στο Σότσι για ένα διεθνές αθλητικό φόρουμ και θα πάω μόνο στην συνάντηση όλων των υπουργών αθλητισμού στα τέλη Μαΐου. Τα χρήματα που εξοικονομούμε θα διατεθούν στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των σωματείων», ανέφερε αρχικά για τα οικονομικά προβλήματα στο χώρο του αθλητισμού.

Όσο για το νομοσχέδιο και τις κρατικές «παρεμβάσεις» στον αθλητισμό, είπε: «Οι διαφοροποιήσεις είναι ελάχιστες και πρόεκυψαν μέσα από τη δημόσια διαβούλευση. Από τις παρατηρήσεις που μας έγιναν από την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής και έχει προστεθεί ένα επιπλέον άρθρο (καταργείται το άρθρο 29 παρ 12 του νόμου 3479 είναι το άρθρο 15). Απο την πρώτη μέρα που αναλάβαμε κινητοποιηθήκαμε. Έγινε τεράστια προσπάθεια απο το νομικό συμβούλιο ώστε να δώσουμε με αυτό το νομοσχέδιο μια άμεση απάντηση σε ένα τσουνάμι βίας και πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει. Τα κρούσματα βίας αφορούν κυρίως το χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά έχουν επεκταθεί με παράλογο τρόπο και σε άλλα αθλήματα τα οποία δεν φανταζόμασταν ποτέ, μέχρι και σε πρωταθλήματα παίδων. Πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο βάζει ξανα σε ράγες τις ευθύνες του κράτους, της πολιτείας και της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση και η Βουλή είναι οι μόνοι νομιμοποιημένοι φορείς απο τον ελληνικό λαό και δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει τις αρμοδιότητες του κράτους. Το άρθρο 16 αποτελεί ρόλο ελεγκτικό και εποπτικό σε όλα τα θέματα του αθλητισμού. Αυτό το ρόλο θα τον παίξει και θα τον ασκήσει στο ακέραιο. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα εκχωρήσει ευθύνες αλλά θα ανακτήσει και ό,τι έχει κακώς μέχρι τώρα εκχωρηθεί! Απο τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο η κυβέρνηση είναι υπόλογη για ό,τι πει και ό,τι κάνει. Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη, γι’ αυτό μας ψήφισε ο λαός και η Βουλή μάς έδωσε την εμπιστοσύνη της. Η Πολιτεία αναγνωρίζει το αυτοδιοίκητο όπως υπάρχει σε Δήμους, Περιφέρειες και τα Πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως να εξαιρεθούν απο τον έλεγχο, όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα. Θέλουμε το αυτοδιοίκητο, όλες όμως οι ομοσπονδίες θα ελέγχονται και θα διοικούνται με ενιαίο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν θύλακες και εξαιρέσεις. Η UEFA και η FIFA είναι διεθνείς οργανισμοί που διέπονται απο το ελβετικό δίκαιο. Η ελληνική Βουλή είναι ο χώρος που νομοθετεί με απευθείας εντολή απο τον ελληνικό λαό. Προφανώς η ιεραρχία είναι αντίθετη. Κατά το παρελθόν το ελληνικό κράτος ψήφισε και νομοθέτησε. Μετα απο δεκαετή τουλάχιστον εμπειρία όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Η ελληνική δικαιοσύνη έχει πλέον και επίσημο πόρισμα για δράση δυο εγκληματικών οργανώσεων. Αν κάποιος διεθνής παράγοντας θεωρεί ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έχει λειτουργήσει σωστά, ας έρθει να μας το πει».

Σχετικά με τον έλεγχο της Πολιτείας στα οικονομικά των ομοσπονδιών, ο κ. Κοντονής είπε: «Ο έλεγχος στις αθλητικές ομοσπονδίες και όπου υπάρχει ροή δημόσιου χρήματος θα γίνεται κανονικά. Έχει ενεργοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός για τις ομοσπονδίες και ο έλεγχος θα γίνει σε βάθος τριετίας».