Η Γκαμπόν ανέλαβε τη διοργάνωση της τελικής φάσης του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής για το 2017, καθώς επικράτησε των υποψηφιοτήτων από την Αλγερία και την Γκάνα στη σχετική ψηφοφορία που έλαβε χώρα, στη διάρκεια της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της Αφρικανικής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας (CAF), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Η Γκαμπόν αντικαθιστά τη Λιβύη, η οποία αποσύρθηκε πέρυσι από τη φιλοξενία της διοργάνωσης του 2017, λόγω του εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που η χώρα θα «φιλοξενήσει» την τελική φάση του θεσμού, καθώς η Γκαμπόν συνδιοργάνωσε τα τελικά της διοργάνωσης του 2012 με τη γειτονική Ισημερινή Γουινέα.

Η Γκαμπόν θα χρησιμοποιήσει τέσσερα γήπεδα για τη διοργάνωση, η οποία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2017 με τη συμμετοχή 16 ομάδων.

Αυτά βρίσκονται σε Λιμπρβίλ και Φρανσβίλ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη διοργάνωση του 2012, καθώς και τα γήπεδα σε Πορτ Ζεντίλ και Ογέμ, όπου τα στάδια θα είναι έτοιμα σε 14 μήνες, όπως δήλωσαν στελέχη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γκαμπόν.

Η CAF έχει ήδη επιλέξει τους «οικοδεσπότες» της τελικής φάσης του Κόπα Άφρικα για το 2019 (Καμερούν), το 2021 (Ακτή Ελεφαντοστού) και 2023 (Γουινέα).