Ο αποψινός (21.45 – ΝΕΡΙΤ, OTE Sport) αγώνας της Εθνικής Ελλάδας με την Ουγγαρία στη Βουδαπέστη είναι από εκείνους που χαρακτηρίζονται «ζωής ή θανάτου». Τουλάχιστον για τη Γαλανόλευκη τέτοιον χαρακτήρα έχει αποκτήσει η πέμπτη αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2016 μετά την καμένη γη που άφησε πίσω του ο Ιταλός Κλάουντιο Ρανιέρι, ο οποίος ως άλλος Νέρωνας κατέκαψε ό,τι έχτιζαν επί 12 χρόνια οι απόλυτα επιτυχημένοι προκάτοχοί του κ.κ. Οτο Ρεχάγκελ και Φερνάντο Σάντος. Η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο έχοντας μόλις έναν βαθμό έπειτα από τέσσερις αγώνες και στοχεύει σε μια νίκη που θα την ξαναβάλει στο παιχνίδι της πρόκρισης. Το έργο των ελλήνων διεθνών μοιάζει με επικίνδυνη αποστολή απέναντι σε μια διψασμένη ομάδα που αναζητεί την πρώτη της συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση έπειτα από 30 χρόνια, αλλά η παρουσία του νέου ομοσπονδιακού τεχνικού κ. Σέρχιο Μαρκαριάν έχει φέρει νέα πνοή και αισιοδοξία στα αποδυτήρια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Λίγες ημέρες προπονήσεων ήταν αρκετές για αλλάξουν το κλίμα, όπως και οι στοχευμένες συμβουλές του ουρουγουανού κόουτς που θέλει να βγάλει αλώβητη την ομάδα από ένα ματς δίχως αύριο. Οι συνθήκες μπορεί να μην είναι ιδανικές αλλά οι προϋποθέσεις υπάρχουν αν τηρηθεί ο πεντάλογος της επιβίωσης…
1. Καλή αμυντική λειτουργία


Ηταν το ατού της Εθνικής επί των ημερών των κ.κ. Ρεχάγκελ και Σάντος και οδήγησε το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μοναδικές επιτυχίες καθώς αμφότεροι εκμεταλλεύθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολύ καλούς στόπερ και κεντρικούς χαφ που διέθετε παραδοσιακά η ομάδα, χτίζοντας ένα απροσπέλαστο αμυντικό τείχος που ξεκινούσε από τον σέντερ φορ και την πρώτη ζώνη άμυνας. Μια συνταγή όμως που αγνόησε επιδεικτικά ο κ. Ρανιέρι παίρνοντας στον λαιμό του μια ολόκληρη ομάδα. Ο κόουτς Μαρκαριάν σκοπεύει να ξαναβάλει τη Γαλανόλευκη στην τροχιά που την είχαν θέσει ο Γερμανός και ο Πορτογάλος, καθώς είναι θιασώτης του ποδοσφαίρου που έπαιζε η Ελλάδα από το 2002 μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι.
2. Εμπειρία ομάδας, παικτών, προπονητή


Με σταθερή παρουσία τα τελευταία χρόνια σε τελικές φάσεις Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και Παγκοσμίων Κυπέλλων, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι μαθημένο (εν αντιθέσει με τους Ούγγρους) στα δύσκολα και στους αγώνες ειδικών συνθηκών και υψηλής πίεσης. Επίσης, σε ατομικό επίπεδο οι περισσότεροι έλληνες διεθνείς έχουν πια παραστάσεις από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπου πολλοί εξ αυτών διακρίνονται με φανέλες μεγάλων συλλόγων που πρωταγωνιστούν. Το ίδιο ισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό και για τον 70χρονο κ. Μαρκαριάν που θα έχει απέναντί του τον μόλις 39 ετών Παλ Ντάρνταϊ. Ο πολύπειρος Ουρουγουανός έχει «φάει» τους πάγκους με το κουτάλι σε επίπεδο συλλόγων αλλά κυρίως εθνικών ομάδων καθώς έχει κοουτσάρει με επιτυχία την Παραγουάη (δύο φορές) και το Περού. Αν μη τι άλλο είναι μπαρουτοκαπνισμένος σε δύσκολες καταστάσεις και παιχνίδια «τελικούς», εν αντιθέσει προς τον ανερχόμενο αλλά πρωτάρη μαγυάρο κόουτς.
3. Ηρεμία, καθαρό μυαλό, εξυπνάδα


Από την πρώτη κιόλας συνέντευξη Τύπου ο πολυμήχανος Ουρουγουανός επεσήμανε τη σημασία της ηρεμίας στα αποδυτήρια της Εθνικής, στοιχείο που χάθηκε κατά το σύντομο πέρασμα του κ. Ρανιέρι. Καθημερινά στις προπονήσεις και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους διεθνείς ο 70χρονος προπονητής τούς ζητεί να έχουν καθαρό μυαλό και να παίζουν με εξυπνάδα. Δίχως φωνές και παρατηρήσεις μεταδίδει ηρεμία προς τους έλληνες διεθνείς, οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες βρέθηκαν υπό έντονη πίεση λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων.
4. Ευστοχία και αποτελεσματικότητα


Η εθνική ομάδα δεν φημίζεται για τις πολλές φάσεις που δημιουργεί και ο κ. Μαρκαριάν το γνωρίζει. Γι’ αυτό και υπερτονίζει στους παίκτες ότι θα πρέπει να είναι αποτελεσματικοί και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν.
5. Στατικές φάσεις


Κατά τη διάρκεια της μίνι προετοιμασίας της Εθνικής στην Αυστρία την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μαρκαριάν δούλεψε εντατικά στα στημένα. Οπως έλεγε στους ποδοσφαιριστές, «ένα καλό φάουλ ή ένα καλό κόρνερ μπορεί να σου προσφέρει το εύκολο γκολ. Το ίδιο όμως ισχύει και για τον αντίπαλο». Γι’ αυτό και ζήτησε μεγάλη συγκέντρωση στις στατικές φάσεις σε επίθεση αλλά και άμυνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ