Με δηλώσεις του σε ελβετική εφημερίδα ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, μίλησε για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το ο οποίο χαρακτήρισε «βαριά άρρωστο», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για αποκλεισμό των ομάδων από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ένα μέτρο που όπως είπε «δεν είναι αναγκαίο να συμβεί».

Αναλυτικά:

«Η βία και η διαφθορά είναι πολύπλοκα και σοβαρά ζητήματα. Για την αντιμετώπισή τους είναι αναγκαία η διάθεση και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων. Τις επόμενες μέρες θα φέρουμε προς διαβούλευση ένα νομοσχέδιο. Έτσι η κυβέρνηση θα αποκτήσει το απαραίτητο πλαίσιο για να διαχειριστεί τα προβλήματα διοικητικά και νομικά.

»Είχαμε μια καλή συνάντηση στη Γενεύη. Συζητήσαμε λεπτομερώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας, των στημένων αγώνων και της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Όμως υπάρχουν κάποιες διχογνωμίες, ειδικά σε ό,τι αφορά νομικά ζητήματα. Στην Ελλάδα την ευθύνη για τον αθλητισμό έχει η πολιτεία και αυτό το δικαίωμα του ελληνικού λαού δεν θέλουμε να το απεμπολήσουμε. Για το λόγο αυτό έχουμε σχηματίσει κάποιες ομάδες ειδικών που πρέπει να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

»Το ποδοσφαιρικό σύστημα είναι βαριά άρρωστο και είμαστε αποφασισμένοι να απαλλαγούμε επιτέλους από τα βάρη του παρελθόντος. Για το λόγο αυτό, ακόμη και η αυτόβουλη αποχώρηση των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι μια επιλογή που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Αναφέραμε αυτό το μέτρο σαν πιθανότητα και στη συνάντηση με την UEFA, όμως υποθέτω πως δεν είναι αναγκαίο να συμβεί. Οι ομάδες ειδικών από την UEFA, τη FIFA και την ΕΠΟ θα συναντηθούν μέχρι τις 30 Απριλίου και με βάση τις προτάσεις που θα γίνουν, θα σχηματιστεί και το νομικό πλαίσιο της χώρας.

Για τις αποφάσεις με τις δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών: «Το μέτρο αυτό πάρθηκε μετά από σύσταση της αστυνομίας και της ΔΕΑΒ. Υπήρχαν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες και θέλαμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν ανεχόμαστε τη βία. Επεισόδια έγιναν και λίγο πριν το τέλος του αγώνα της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο, όπου οπαδοί οδήγησαν στη διακοπή του».

Για τα μέτρα που θα ληφθούν: «Όλα περιλαμβάνονται στο νέο νόμο. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα εφαρμοστεί επιτέλους στο επόμενο πρωτάθλημα. Είναι δεδομένο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει 13 εκατ. ευρώ σε αυτό κι ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί. Όμως είναι ένα σημαντικό βήμα στη μάχη απέναντι στη βία και τη διαφθορά. Όμως χρειαζόμαστε και μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως αυστηρότερες τιμωρίες στους βίαιους χούλιγκαν. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, που είναι υπεύθυνη για την πάταξη της διαφθοράς. Ζητήσαμε από τα συναρμόδια υπουργεία να επιταχύνουν τις διαδικασίες, για να προχωρήσουμε γρήγορα σε λύσεις. Το βασικό μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ένα αξιόπιστο πρωτάθλημα, που θα είναι οργανωμένο με υγιές και δίκαιο σύστημα. Αν διαπιστώσουμε ότι αυτό εμποδίζεται με οποιονδήποτε τρόπο, είμαστε αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο. Σεβόμαστε την αυτονομία των αθλητικών αρχών, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το βουλευτικό μας σύστημα, όπως και τους νόμους. Αυτό απέχει πολύ από το δημοκρατικό έλεγχο».