Ακόμα ένα «Clasico», το 263ο της ποδοσφαιρικής ιστορίας (συμπεριλαμβανομένων και των φιλικών) και αιώνιας αντιπαλότητας των δύο ομάδων, θα προσελκύσει απόψε τα βλέμματα των απανταχού φίλων της μπάλας και θα απασχολήσει κάθε ποδοσφαιρική γωνιά του πλανήτη. Γηπεδούχος θα είναι η απαστράπτουσα τις τελευταίες εβδομάδες Μπαρτσελόνα, η οποία περιμένει με άγριες διαθέσεις στο λάκκο του «Καμπ Νου» την πληγωμένη Βασίλισσα. Ενα καίριο χτύπημα (νίκη) και σχεδόν θα την τελειώσει… Από το +4 και στην αγωνιστική κατάσταση που βρίσκεται, δύσκολα θα απολέσει τον τίτλο κι ας απομένουν δέκα ματς στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Μία ακόμη μονομαχία ανάμεσα στον Λιονέλ Μέσι και στον Κριστιάνο Ρονάλντο, οι οποίοι επηρεάζονται την περίοδο αυτή από εντελώς διαφορετικά φεγγάρια…
Ο «σεληνιασμένος» και ο θλιμμένος


Για τον Λιονέλ Μέσι επαναλαμβάνεται μία (μόνιμη) κατάσταση αγωνιστικής πανσελήνου καθώς παρουσιάζεται διαρκώς σεληνιασμένος τον τελευταίο καιρό. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αντιθέτως, ζει μέσα στα… μαύρα φεγγάρια του (ανεκπλήρωτου στο εξής) έρωτα! Η ρωσίδα καλλονή Ιρίνα Σάικ τον παράτησε αφήνοντας αιχμές για εις βάρος της μοιχεία και έκτοτε ο Πορτογάλος που (κατά ομολογία της!) έκανε την κατά κάποιους (όχι λίγους) ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο να αισθάνεται άσχημη, άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα. Του φταίνε όλοι και όλα, δείχνει να έχει προσωπικά ζητήματα με συμπαίκτες του (κυρίως με τον Γκάρεθ Μπέιλ), ενώ δημιουργήθηκαν υπόνοιες ότι εκστόμισε μη κολακευτικές κουβέντες κατά οπαδών της ομάδας στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».
Η αρνητική επιρροή του χωρισμού από την Ιρίνα αποτελεί σύμφωνα με δημοσιεύματα την εξήγηση για τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του αλλά και για τον εγωκεντρισμό που βγάζει στο παιχνίδι του περισσότερο από ποτέ. Πέτυχε δύο γκολ στην ήττα με 3-4 από τη Σάλκε για το Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο στο πρωτάθλημα Ισπανίας έχει να σκοράρει από την 1η Μαρτίου, στο 1-1 με τη Βιγιαρεάλ. Η καταλανική «Mundo Deportivo», προφανώς θέλοντας να «κιτρινίσει» και λίγο την ιστορία, παρουσίασε μία άλλη πτυχή, η οποία πάντως έχει και κάποια λογική…
Το σχετικό δημοσίευμά της προκάλεσε σάλο στην Ισπανία. Η εφημερίδα ζήτησε τη γνώμη ψυχολόγων και ψυχιάτρων, οι οποίοι επιχείρησαν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά του Ρονάλντο στα τελευταία ματς της Ρεάλ Μαδρίτης. Ιδού το συνολικό πόρισμα: «Ο Κριστιάνο πάσχει από απογοήτευση, από στρες, από πίεση. Αυτό είναι το συμπέρασμα των ψυχολόγων και ιατρών τους οποίους συμβουλευτήκαμε, και οι οποίοι του συστήνουν να ακολουθήσει άμεσα θεραπεία. Οι κινήσεις και συμπεριφορές του προδίδουν απογοήτευση και απόγνωση. Πιστεύεται ότι με μία ή δύο συνεδρίες ενδεχομένως να δει τα πράγματα πιο ψύχραιμα και κυρίως διαφορετικά. Πρέπει να επανεκτιμήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ώστε να τον δούμε να αγωνίζεται και πάλι σε υψηλό επίπεδο».
Ο «μάγος» στα καλύτερά του


Την ίδια ώρα ο Μέσι καθηλώνει, σαγηνεύει, ξεσηκώνει με τις εμφανίσεις του. Σε βαθμό… παρεξηγήσεως μάλιστα αφού σίγουρα θα υπήρχαν και οπαδοί της Μπάγερν Μονάχου οι οποίοι δεν θα χαμογέλασαν κιόλας βλέποντας τον προπονητή της βαυαρικής ομάδας (και σε μεγάλο βαθμό τον άνθρωπο που βοήθησε τον Αργεντινό να γίνει αυτός που είναι σήμερα) κ. Πεπ Γουαρδιόλα να ξεσπαθώνει από ενθουσιασμό παρακολουθώντας τις ενέργειες του 28χρονου σουπερστάρ κατά τη διάρκεια του αγώνα της Μπάρτσα με τη Μάντσεστερ Σίτι για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ποιος όμως δεν αντέδρασε ανάλογα παρακολουθώντας τις πάσες που μόνο… εξωγήινοι μπορούν να κάνουν ή την ασύλληπτη ντρίμπλα-«ποδιά» στον άγγλο εξτρέμ Τζέιμς Μίλνερ;
Ο Μέσι δεν πέτυχε γκολ στα δύο ματς απέναντι στην πρωταθλήτρια Αγγλίας, ωστόσο έδειξε ότι διανύει ξανά περίοδο εξωπραγματικής φόρμας, όπως τις εποχές που η Μπαρτσελόνα του «τίκι-τάκα» επιβαλλόταν με την επανάστασή της στο ποδόσφαιρο, έχοντας τον Αργεντινό σε οργιώδη κατάσταση επί μονίμου βάσεως. Κάπως έτσι είναι το σκηνικό τους τελευταίους μήνες. Ο ηγέτης της καταλανικής ομάδας έχει πετύχει 17 τέρματα στα τελευταία δέκα ματς πρωταθλήματος έχοντας σκοράρει στα εννέα από αυτά, ενώ στον ίδιο αριθμό αγώνων μοίρασε εννέα ασίστ οι οποίες κατέληξαν σε γκολ!
Αυτή είναι αναμφίβολα μία άλλη Μπάρτσα. Ο Λουίς Ενρίκε την ταρακούνησε και τη μετάλλαξε στα δικά του μέτρα επιβάλλοντας άλλες αρχές ποδοσφαίρου. Την τράβηξε οριστικά από τη μέση κατάσταση της «μετά Γουαρδιόλα» εποχής, η οποία της δημιουργούσε αδιέξοδα σε καίρια σημεία. Η Μπάρτσα έφτασε στο σημείο να μην ξέρει τι παίζει ή τι ήθελε να παίξει. Επιχειρούσε να συνδυάσει το «τίκι-τάκα» με άλλες προσεγγίσεις και μοιραία στα δύσκολα τη συμπαρέσυραν η συνήθεια και το στυλ των προηγουμένων περιόδων που όμως πια (για διαφόρους λόγους, όπως επί παραδείγματι το γήρας κάποιων παικτών) δεν μπορούσε να υπηρετήσει.
Αναγνώριση και αμφισβήτηση


Ο Ενρίκε, ακόμη και αν όλα πάνε στραβά για την Μπάρτσα και ολοκληρώσει τη σεζόν με άδεια χέρια, την παραμονή του στον πάγκο της ομάδας και την επόμενη περίοδο την έχει ήδη κερδίσει. Δουλεύει ένα διαφορετικό πλάνο και αυτό πρέπει να προστατευτεί αλλά και να πάρει τον χρόνο που δικαιούται προκειμένου να αποδώσει σε διάρκεια ετών αυτό που παρουσιάζει με τρόπο εκκωφαντικό μέσα στο 2015. Την ίδια ώρα ο Κάρλο Αντσελότι, παρά το γεγονός ότι οδήγησε τη Ρεάλ στο τόσο επιθυμητό (στα όρια της ψύχωσης) Decima (δηλαδή το 10ο Κύπελλο Πρωταθλητριών), ήδη αισθάνεται εκτός από πίεση και μια αμφισβήτηση στα σπάργανά της. Δεύτερη σεζόν χωρίς πρωτάθλημα δύσκολα χωνεύεται για τη Ρεάλ, εκτός ασφαλώς αν ο Ιταλός την οδηγήσει στην κατάκτηση ακόμη ενός Τσάμπιονς Λιγκ. Στην περίπτωση αυτή όλα ξεχνιούνται και η ζωή συνεχίζεται με τρόπο… αγαπησιάρικο!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ