Σε θετικό για την ΑΕΚ κλίμα ολοκληρώθηκε η εκδίκαση των προσφυγών του Δήμου και των «17 πολιτών» της Νέας Φιλαδέλφειας από το ΣτΕ, το οποίο έδωσε 12 ημέρες προθεσμία, ώστε όλες οι πλευρές να παρουσιάσουν τα υπομνήματα τους και στη συνέχεια να παρθεί η τελική απόφαση.

Πλέον στην «Ένωση» πρέπει να κάνουν 12 μέρες υπομονή για να μάθουν τι τελικά θα γίνει με την κατασκευή της «Αγιάς Σοφιάς», με τα πρώτα δείγματα να είναι θετικά.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στο ΣτΕ από τους εμπλεκόμενους:

Εκπρόσωπος Δήμου: «Είμαστε υπέρ της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, άλλα παράλληλα θέλουμε τη διαφύλαξη της δασικής έκτασης. Κανένας δήμαρχος δεν θα ήθελε να χάσει από τη διαχείρισή του έξι στρέμματα δάσους. Η αναδασωτέα έκταση αποχαρακτηρίζεται με το νέο ρυθμιστικό νόμο και παραχωρούνται σαν θυσία τα στρέμματα για να γίνει το γήπεδο. Εμείς εκεί διαφωνούμε. Αναγνωρίζουμε ότι το άλσος δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά δεν αντισταθμίζουμε τα έξι στρέμματα δασικής έκτασης, με πύκνωση του υπόλοιπου άλσος. Προτείνεται η λύση ενός αμιγώς ποδοσφαιρικού γηπέδου και παρουσιάζεται ως μονόδρομος».

Ερώτηση προέδρου: «Η αφαίρεση των στρεμμάτων που οφείλεται; Εσείς έχετε κάτι άλλο να προτείνετε;»

Εκπρόσωπος Δήμου: «Τα έξι αυτά στρέμματα πρέπει να χαθούν για να δημιουργηθούν εκτός από το γήπεδο και άλλες εγκαταστάσεις, όπως κουρείο, χαμάμ κλπ. Αυτό που θέλουμε είναι να μας επιτρέψετε να συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον».

Εκπρόσωπος των «17 πολιτών»: «Κανένας πολίτης δεν μπορεί να χτίσει σε δημόσια έκταση και το άλσος είναι δημόσια έκταση. Το αρχικό παραχωρητήριο έκανε λόγο για γυμναστήριο. Το άλσος έχει δημιουργηθεί για όλους τους κατοίκους και το συμφέρον τους».

Εκπρόσωπος ΑΕΚ: «Η ΑΕΚ πάντα δραστηριοποιούνταν στη Νέα Φιλαδέλφεια και προβλέπεται η κατασκευή ενός αθλητικού κέντρου που θα πληροί τις προδιαγραφές για ευρωπαϊκούς αγώνες. Υπάρχουν μέχρι στιγμής δύο αποφάσεις του Δήμου που έχουν εγκρίνει το σχέδιο. Θα υπάρχει αρκετό πράσινο ανάμεσα στο γήπεδο και τις τριγύρω κατοικίες. Η ΑΕΚ ζητάει έξι στρέμματα, από αυτά τα 2,7 θα είναι για την ίδια και τα 3,3 για δημόσιους χώρους. Το έργο είναι συμβατό με το ρυθμιστικό σχέδιο Αττικής. Ο συντελεστής δόμησης που έχει το έργο είναι μικρότερος από αυτόν της περιοχής. Το έργο αναφέρει ότι θα αφαιρεθούν 55 δέντρα από αυτά τα έξι στρέμματα που ζητάει η ΑΕΚ και φύτευση 2012 σε άλλο σημείο του άλσους. Δεν τίθεται θέμα αναδασώσεως στην συγκεκριμένη περιοχή, δεν τίθεται θέμα απαλλοτριώσεως του συγκεκριμένου τμήματος. Το έργο αποτελεί γέφυρα από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον».

Θετική στο γήπεδο η στάση του ΥΠΕΚΑ

Μετά λοιπόν και την απόφαση του ΣτΕ, φαίνεται πως το ΥΠΕΚΑ τάσσεται υπέρ της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ και κατά των δύο προσφυγών, πράγμα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση να δοθεί όλα τα μέλη η προθεσμία των 12 ημερών.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως η εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ πριν την έναρξη της διαδικασίας έκανε αίτημα αναβολής της συζήτησης, το οποίο, όμως, απορρίφθηκε.

Τέλος στην εκδίκαση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος, ενώ από πλευράς ΑΕΚ το «παρών» έδωσαν: το νομικό επιτελείο και ο διευθυντής της Δικέφαλος 1924 Α.Ε, Νίκος Στράτος, αρκετοί παλαίμαχοι ανάμεσα τους οι Στέλιος Σεραφείδης και Θωμάς Μαύρος, αλλά και ο πρόεδρος Ερασιτεχνικής, Αλέξης Αλεξίου.