Δυσάρεστη έκπληξη στον χώρο της ελευθέρας πάλης και γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό, προκάλεσε η είδηση της ταυτότητας του επικεφαλής της γεωργιανής συμμορίας που απειλούσε και λήστευε ηλικιωμένους χρησιμοποιώντας πυρωμένο σίδερο. Όπως έγινε γνωστό από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ), πρόκειται για τον 5ο Ολυμπιονίκη του Σίνδεϊ, Αφταντίλ Ξανθόπουλο, ο οποίος ήταν ο εγκέφαλος της σπείρας που εξαρθρώθηκε και αποτελούνταν από 11 μέλη, 7 άντρες και 4 γυναίκες, όλοι γεωργιανής καταγωγής.

Ο συγκεκριμένος πρώην αθλητής, γεννημένος στις 16 Νοεμβρίου 1971 στο Κιουταΐσι, βρέθηκε στην Ελλάδα το 1993 και μεγάλωσε στους Αγίους Αναργύρους. Φίλοι και συγγενείς τον προέτρεψαν να ασχοληθεί με την πάλη, λόγω της σωματοδομής του και έτσι σχεδόν την ίδια περίοδο ξεκίνησε προπονήσεις στο τοπικό σωματείο και λίγο αργότερα εντάχθηκε στα κλιμάκια της Εθνικής ομάδας. Η εξέλιξή του ήταν εντυπωσιακή και σχετικά γρήγορα κατέγραψε τις πρώτες διεθνείς συμμετοχές του, με αρκετές ακόμα επιτυχίες σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Πανευρωπαϊκούς και Μεσογειακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα, δύο φορές κατετάγη 4ος στις βαριές κατηγορίες, τόσο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1999, όσο και στο Ευρωπαϊκό του 2000.

Ο Ξανθόπουλος προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, όπου έλαβε μέρος στα 97 κ. της ελευθέρας πάλης και κατέκτησε την 5η θέση. Ακολούθησε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2001, η 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελευθέρας Πάλης το 2002 στην Τεχεράνη και το χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2005.

Μάλιστα, μετά την επιτυχία του στο Σίδνεϊ έγινε σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, όμως, από το 1999, είχε δώσει τα πρώτα δείγματα… παράνομων πράξεων, καθώς κατηγορήθηκε για πλαστογραφία εγγράφων Ελληνοποίησης και το 2001 καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών.

Το 2002 έχασε προσωρινά την υπηκοότητα, αλλά η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης κατάφερε να του την επιστρέψει, όμως, το 2004 τον διέγραψε από τα μητρώα της, λόγω χρήσης ινδικής κάνναβης.

Όσον αφορά στη σπείρα των Γεωργιανών, δρούσε με τη μέθοδο των οικιακών βοηθών και των αποκλειστικών νοσοκόμων, σπέρνοντας τον τρόμο σε ανήμπορους ηλικιωμένους στην Αττική.

Από εκεί και έπειτα τα ίχνη του χάθηκαν και ο Ξανθόπουλος σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά δημιούργησε σπείρα έχοντας ως συνεργούς άτομα γεωργιανής καταγωγής που σύχναζαν σε καταστήματα συμπατριωτών τους.

Δηλώσεις για το θέμα, έκανε στο gazzetta.gr, ο προπονητής του το διάστημα 1996-2002, Ηρακλής Δεσκουλίδης: «Πέφτω από τα σύννεφα. Ήταν πραγματικά από τα παιδιά που δεν σου έδιναν την εντύπωση ότι έχουν σχέση με τον υπόκοσμο. Είχα χρόνια να τον δω και ένα χρόνο πριν είχε έρθει στον σωματείο μας τον Ηρακλή Περιστερίου, προκειμένου να μας δει και να προπονηθεί λιγάκι».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, Δημήτρης Κολιτσόπουλος: «Είναι πραγματικά λυπηρή αυτή τη είδηση. Φυσικά αν αποδειχθούν αληθινές οι κατηγορίες για εμάς θεωρείται διαγραμμένος από την οικογένεια της πάλης. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να τον γαλουχήσουμε με τα ήθη και τα έθιμα τα δικά μας».