Το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ με τη μορφή που ξέραμε και το οποίο είχε επιτρέψει στην Ομοσπονδία και στη Super League να λειτουργούν ανεξέλεγκτες λαμβάνει τέλος! Ο Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Bήμα» αποκαλύπτει το σχέδιο του υφυπουργείου Αθλητισμού, που κρίνει αναγκαίο να παρέμβει προκειμένου να επιβάλλει η Πολιτεία διοικητικές ποινές στις ΠΑΕ, διακρίνει σκοπιμότητα σε εκείνους που τον εγκαλούν, ενώ δεν διστάζει να ομολογήσει ότι όταν παραλάμβανε το χαρτοφυλάκιό του δεν μπορούσε να διανοηθεί τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο υφυπουργείο και σε όλα τα επίπεδα.

«Ως δικηγόρος είχα το όνειρο και ήλπιζα να διαθέτω τον χρόνο να καταστρώσω έναν νόμο που δεν θα άλλαζε για χρόνια. Υστερα από 20 ημέρες στο υφυπουργείο ξέρετε πώς αισθάνομαι με τα διάφορα κουφέτα που μου πετάγονται καθημερινά; Οτι θα περάσω μια ζωή εδώ μέσα κατά την οποία θα τρέχω πίσω από τις εξελίξεις και διορθώνοντας κακώς κείμενα»
περιγράφει ο κ. Κοντονής με μεγάλη δόση έκπληξης μπροστά σε αυτό που κλήθηκε να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει.

Εχετε εξηγήσει τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση της αναστολής τους πρωταθλήματος για μία μόνο αγωνιστική. Θα ήθελα όμως να μου σχολιάσετε πώς αντιληφθήκατε τις αντιδράσεις των ΠΑΕ και οι οποίες ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους.
«Κατά τη γνώμη μου λανθασμένες και οι δύο. Και εκείνη που ζητούσε αυστηρότερα μέτρα, διότι δεν μας το επιτρέπει το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και εκείνη που θεωρούσε πως δεν έπρεπε να αναστείλουμε το πρωτάθλημα. Πρόκειται για άποψη επιχειρηματιών και ΠΑΕ που δεν θέλουν να χάσουν έσοδα! Ομως θα πρέπει να αναλογιστούν πού πάει αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν προϊόν. Ηδη τα γήπεδα είναι άδεια, στο τέλος δεν θα πηγαίνει κανένας. Είναι ωστόσο σημαντικό ότι θα πάρουμε όλα τα νομοθετικά μέτρα ώστε η πολιτεία να μπορεί να επεμβαίνει. Εδώ είναι το πρόβλημα. Εξαντλείται η πειθαρχική διαδικασία από τα διοικητικά όργανα που έχει συγκροτήσει η διοργανώτρια αρχή, η οποία αποτελείται από αυτούς που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Ποιοι απονέμουν δικαιοσύνη; Αυτό το πλαίσιο έχει τελικά λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά; Αξιολογώντας όλη αυτή τη διαδρομή βλέπουμε πως δεν έχει γίνει τίποτε».
Στις δηλώσεις σας έξω από τη Βουλή δώσατε την εντύπωση ανθρώπου που στέκει αποσβολωμένος μπροστά στο νομοθετικό πλαίσιο, αντιλαμβανόμενος πόσο μικρή ως μηδαμινή είναι η δυνατότητα παρέμβασής του αν και υφυπουργός. Είναι έτσι;
«Αισθάνομαι έτσι. Ηξερα πού είναι τα επίπεδα, αλλά θα ήθελα να πάρω μέτρα πιο αυστηρά. Δυστυχώς αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουμε αυτή τη στιγμή. Θα την έχουμε σε 10-15 ημέρες. Πρέπει να επέμβουμε άμεσα. Βρήκαμε μια κατάσταση η οποία είναι απερίγραπτη. Με αυτό που θα κάνουμε θα γνωρίζουν ότι δεν τους κοιτάζει μόνο ένας αθλητικός εισαγγελέας της Super League. Αλλά θα τους κοιτάζει και το μάτι του κράτους, το οποίο ενδιαφέρεται όχι για τα συμφέροντα των ιδιοκτητών και των εταιρειών αλλά πρώτα και κύρια για τον ελληνικό λαό και τα νέα παιδιά που βρίσκουν μια διέξοδο στον αθλητισμό και τα ρίχνουν στη μαύρη τρύπα του οπαδισμού και της βίας».
Αυτό όμως έρχεται σε σύγκρουση με το περίφημο αυτοδιοίκητο.
«Το αυτοτελές δικαίωμα του κράτους να μπορεί να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα και ποινές σε κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες παρανομούν δεν εμπλέκεται με το αυτοδιοίκητο. Αν κάποιοι θεωρήσουν ότι μπαίνουμε στα χωράφια τους και δεν θα πρέπει να το κάνουμε, εμείς τους ενημερώνουμε πως θα το κάνουμε! Δεν θα μας εμποδίσει ούτε η εγχώρια ομοσπονδία, ούτε οι διεθνείς. Αν είναι να αποκαταστήσουμε τον νόμο και την τάξη, να έχουμε καθαρά πρωταθλήματα σε όλα τα αθλήματα, διαφάνεια και εκδημοκρατισμό, θα το κάνουμε με οποιοδήποτε κόστος. Το είπαμε ευθέως και στην ΕΠΟ όταν συναντηθήκαμε. Θα το πούμε και στην UEFA και τη FIFA, με τους οποίους θα έχω συνάντηση στις αρχές Μαρτίου. Θέλουμε τη συνδρομή τους και την τεχνογνωσία τους. Αν όμως μας πουν πως αν επιχειρήσετε προσπάθεια για την πάταξη της βίας και υπέρ του εκδημοκρατισμού και της διαφάνειας δεν θα σας συνδράμουμε, αντιθέτως θα σας τιμωρήσουμε, ας μας τιμωρήσουν. Το λέω σε κάθε τόνο: δεν θα παίζουν ελληνικές ομάδες στις διεθνείς διοργανώσεις».
Είναι και η εθνική ομάδα…
«Το γνωρίζουμε, είναι κάτι που μας στενοχωρεί, αλλά εφόσον κρίνουμε ότι αυτό είναι αναγκαίο μέτρο για την πάταξη της βίας και της διαφθοράς, θα το εφαρμόσουμε».
Για να γίνουν πιο ξεκάθαρες οι σκέψεις σας, υπάρχει πρόθεση να επιβάλλονται ποινές και από το κράτος εφόσον γίνονται επεισόδια;
«Αυτή είναι η ουσία. Δεν γίνεται να επιβάλλει το κράτος διοικητικά πρόστιμα σε μια Ανώνυμη Εταιρεία, για παράδειγμα ξενοδοχειακή, επειδή παραβαίνει διατάξεις του νόμου και στον αθλητισμό το κράτος να έχει παραιτηθεί από κάθε παρέμβαση. Πώς ο υπουργός Οικονομικών επιβάλλει πρόστιμα και εδώ δεν μπορεί το κράτος να επιβάλει για θέματα που άπτονται της Δημόσιας Τάξης, της κοινωνικής συνοχής, της προστασίας της νεολαίας… Είναι δυνατόν; Πώς νομίζετε πως φτάσαμε εδώ που έχουμε φθάσει; Αυτό λοιπόν να το περιμένετε άμεσα. Σε 10-15 ημέρες θα έχουμε αποκτήσει δυνατότητα παρέμβασης».
Τι εικόνα είχατε για τους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου; Αλλαξε μετά τις συναντήσεις σας από τις οποίες εμφανιζόταν ομοφωνία κατά της βίας;
«Βλέπω μια σοβαρή παθογένεια του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Και έχει να κάνει και με το γεγονός ότι υπάρχουν καταστάσεις ακραίας οπαδικής βίας που έχουν αυτονομηθεί ακόμη και από τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Μπορεί να θέλουν πράγματι να ελέγξουν το φαινόμενο, όμως ορισμένες φορές φθάνουν στο σημείο να το μεταχειρίζονται. Δεν θα κάνω δίκη προθέσεων, όμως οφείλω να πω ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς με όσα λέμε».
Εχετε αναλάβει μόλις έναν μήνα άλλα ήδη έχουν αναφερθεί σε εσάς τρεις ΑΕ του αθλητισμού. Mία εξ αυτών τονίζει πως είστε φίλος του Παναθηναϊκού. Οταν τις διαβάσατε τι εισπράξατε από κάθε μία από αυτές;
«Η ανευθυνότητα έχει πολλά πρόσωπα. Το συγκεκριμένο νομίζω ότι είναι το χειρότερο πρόσωπό της. Εγκαλείται ένας υφυπουργός Αθλητισμού, δηλαδή ένας κορυφαίος δημόσιος λειτουργός, για τις ποδοσφαιρικές ή άλλες προτιμήσεις του σε ηλικία 7-8 ετών που έφθασε ως τα 12-13; Καταλαβαίνετε ότι είναι τουλάχιστον αστείο. Υπάρχει όμως σκοπιμότητα. Αυτό είναι το κακό. Υπάρχει σκοπιμότητα γιατί όταν έρθει η ώρα του καταλογισμού των ευθυνών κάποιοι θα το μεταχειριστούν αυτό για να πουν σε φιλάθλους οι οποίοι δεν θέλουν να καταλάβουν την πραγματικότητα ότι κάποιος μεροληπτεί και έτσι να συνεχιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος της αμφισβήτησης δικαίων αποφάσεων».
Υπάρχουν πολλές δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Τι γνώση έχετε για αυτές και τι θέση σκοπεύετε να πάρετε απέναντί τους;
«Προσπαθώ να μένω μακριά από όλες αυτές τις υποθέσεις που χειρίζεται η Δικαιοσύνη. Ανέλυσα πολλές φορές τι έχω στο μυαλό μου ως νομικός για τις υποθέσεις της Δικαιοσύνης. Οφείλουμε να την αφήσουμε να κάνει απερίσπαστα το έργο της, να καταλογίσει ευθύνες και να κηρύξει αθώους και ενόχους. Αλλού όμως είναι το πρόβλημα. Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα λειτουργεί αργά! Πολύ αργά. Για αυτό ακριβώς επισκέφθηκα τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο και του ζήτησα να υπάρχει μια φροντίδα ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα. Διότι το αποτέλεσμα θα λειτουργήσει λυτρωτικά για όλο τον χώρο του αθλητισμού. Είτε υπάρχουν ένοχοι είτε υπάρχουν ένοχοι και αθώοι».
«Ακόμη πληρώνουμε το 2004!»

Για τον πέραν του ποδοσφαίρου αθλητισμό που επιβιώνει με δυσκολία ποιο είναι το σχέδιό σας;

«Το πρώτο είναι ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, η διαφάνεια και να κατευθύνεται εκεί όπου αξίζει τον κόπο. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες για σωματεία που επιδοτούνταν αδρά από την πολιτεία χωρίς να έχουν παρουσιάσει έργο, σωματεία-σφραγίδες. Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή και ιεράρχηση στα έργα που δεν μπορεί να γίνονται με ορίζοντα προεκλογικό και να εγκαταλείπονται. Περιμένουμε και από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ορθότερη αξιολόγηση του τι ζητούν από την πολιτεία. Σήμερα, το 2015, βρίσκομαι μπροστά σε δικαστικές αποφάσεις εκατομμυρίων ευρώ για έργα που είχαν εκτελεστεί την περίοδο 2000-2004. Πρόσφατα μου ήρθε απόφαση ύψους 8 εκατ. ευρώ για ολυμπιακό έργο όταν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ετησίως είναι 10 εκατ. ευρώ. Πόσα χρόνια ακόμη θα πληρώνουμε το 2004! Το τρίτο είναι ότι στα χρόνια της μνημονιακής ερήμωσης η χρηματοδότηση του αθλητισμού έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σκεφτόμαστε λοιπόν να επιβάλουμε έναν φόρο στις στοιχηματικές εταιρείες αποκλειστικά υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού».
Σε ό,τι αφορά τις ομοσπονδίες, υπάρχει ένα θέμα με τις θητείες και τους ισόβιους προέδρους…
«Επιδίωξή μας είναι να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος σε όλες τις ομοσπονδίες και μετά να φέρουμε ένα πλαίσιο για τις θητείες και την εκλογική διαδικασία των ΔΣ. Να υπάρχει ένα όριο. Να κάνεις δύο θητείες πρόεδρος. Σύστημα απλής αναλογικής με το οποίο θα εκλέγεται το διοικητικό συμβούλιο, όπου θα εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις».

Πώς εκτιμάτε τη συμφωνία με το Eurogroup;
«Η συμφωνία είναι θετική για την ελληνική πλευρά αν λάβει κανείς υπόψη του τους αρνητικούς πολιτικούς συσχετισμούς που υπήρχαν στο Eurogroup, αλλά και το ασφυκτικό πλαίσιο που είχαν θέσει οι δανειστές σε συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση. Τα γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν μειώσεις μισθών και συντάξεων, δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία και θα ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια των πολιτών με βάση το εισόδημα, αποτελεί μεγάλη ανάσα για ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγείτο στην περαιτέρω φτωχοποίηση και στην απόγνωση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ