«Εχουμε πληροφορίες και στοιχεία για χούλιγκαν με εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις, οι οποίοι κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκίνητα και έχουν χτίσει… πολυκατοικίες από το εμπόριο εισιτηρίων, ναρκωτικών αλλά και την «πώληση» θέσεων stewart στα γήπεδα. Επιπλέον, πέρα από τους χούλιγκαν, υπάρχουν ομάδες «κρούσης» ορισμένων ποδοσφαιρικών παραγόντων με σωματοφύλακες με ύποπτο παρελθόν, με διασυνδέσεις με νονούς της νύχτας, αλλά και με την εμπλοκή εν ενεργεία και αποστράτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., και για τις οποίες ερευνούμε αν σχετίζονται με εγκληματικές επιθέσεις εκτός γηπέδων. Πίσω από τα εκτεταμένα επεισόδια στα γήπεδα, όπως αυτό την περασμένη Κυριακή στο ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αλλά και αργότερα με ξυλοδαρμούς στο Διοικητικό Συμβούλιο της Super League, κρύβεται ένας άγνωστος κόσμος με πολλαπλά συμφέροντα. Μόνο στην Αττική έχουμε περίπου έναν στρατό περίπου 3.000-4.000 χούλιγκαν που ανήκουν σε 70 συνδέσμους οπαδών και ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος στην επαρχία. Ωστόσο μόνο 150 ως 200 από αυτούς έχουν «χαρτογραφηθεί» από την ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο έχουμε από 200 ως 600 σοβαρά επεισόδια στα γήπεδα όλης της χώρας, δηλαδή σε ποσοστό 5% ως 10% των αγώνων, που είναι εντυπωσιακό. Ακόμη, κάθε χρόνο υπάρχουν από 50 ως 100 «ραντεβού» χούλιγκαν για να λύσουν τις διαφορές τους. Ομως η εξιχνίαση επεισοδίων στα γήπεδα είναι εξαιρετικά δύσκολη, κυρίως γιατί οι ελάχιστες κάμερες που είναι στα γήπεδα είναι παλαιάς τεχνολογίας, χαμηλής ανάλυσης και προβληματικής συντήρησης. Την ώρα που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει πυκνό δίκτυο καμερών με καταγραφή βιομετρικών στοιχείων και «μπλοκάρισμα» χούλιγκαν-στόχων, εμείς εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε ένα ζουμ. Αλλά κι όταν συλλαμβάνονται χούλιγκαν στα δικαστήρια, με βάση τα στοιχεία μας αθωώνονται οι τρεις στους τέσσερις! Και επανέρχονται ασφαλώς δριμύτεροι».

Ραντεβού θανάτου
Σε αυτές τις αποκαλύψεις προχώρησε μιλώντας προς «Το Βήμα» ανώτερο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη που ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τη δράση των χούλιγκαν αλλά και με τα χτυπήματα της αθλητικής «μαφίας». Τα επεισόδια που υπήρξαν στον αγώνα Παναθηναϊκού -Ολυμπιακού την Περασμένη Κυριακή με τις ρίψεις φωτοβολίδων – ρουκετών και την εισβολή στο γήπεδο είναι μόνο ένας κρίκος σε μια «αλυσίδα» τουλάχιστον 10.000 παρόμοιων περιστατικών τα τελευταία χρόνια. Τα επεισόδια στα γήπεδα συνοδεύονται από εκδικητικές βομβιστικές επιθέσεις, από πυροβολισμούς, ακόμη και από τη χρήση Καλάσνικοφ, αλλά και από οργανωμένες επιθέσεις σε διαιτητές, ποδοσφαιρικούς παράγοντες, δημοσιογράφους κ.τ.λ.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ενδεικτικό στοιχείο για τη δραστηριότητα και τις σχέσεις διαπλοκής στον χώρο των χούλιγκαν –και όχι μόνο –όσα έγιναν αλλά και όσα ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια στην περίπτωση της δολοφονίας στις 29 Μαρτίου 2007 του 22χρονου φανατικού οπαδού Μιχάλη Φιλόπουλου σε ραντεβού «θανάτου» στην Παιανία. Ενας από τους αρχιχούλιγκαν που φέρεται να έδωσε «παρών» στην Παιανία κατηγορήθηκε τον Μάρτιο του 2012 για εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών με παραλήπτες μέλη λεσχών οπαδών. Σε βάρος ενός άλλου από τη σφαγή της Παιανίας σχηματίστηκε δικογραφία τον Φεβρουάριο του 2013 για την εισβολή με μαχαίρι σε αγώνα μπάσκετ ενώ θεωρήθηκε και ύποπτος για ξυλοδαρμούς σε βάρος αθλητικογράφων. Ενας τρίτος κατηγορήθηκε για «συμβόλαια θανάτου» ύστερα από εντολές βαρυποινίτη.
Οπως σημειώνουν στελέχη των διωκτικών αρχών, «και άλλοι που εκτιμούμε ότι ήσαν στην Παιανία βρέθηκαν σε διοικητικά συμβούλια ομάδων και ήταν συνομιλητές αθλητικών παραγόντων. Ακόμη, πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που είχε αναλάβει πόστο υπευθύνου ασφαλείας της ίδιας ομάδας είχε εμφανιστεί στη δίκη και είχε υπερασπιστεί τους κατηγορούμενους οπαδούς ενώ είχε σπεύσει να τους δώσει άλλοθι για τον χρόνο της δολοφονίας Φιλόπουλου. Ακόμη είχαμε ενδείξεις ότι άλλοι υπάλληλοι ΠΑΕ είχαν φροντίσει να «σβηστούν» στοιχεία από κάμερες έξω από γήπεδο απ’ όπου είχαν αναχωρήσει χούλιγκαν για το ραντεβού θανάτου. Αρκετοί από τους χούλιγκαν της Παιανίας -όπως και σε άλλες ΠΑΕ –έχουν αποκτήσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία ενώ δηλώνουν άνεργοι. Κρατούν προμήθειες -υποτίθεται «υπέρ των συνδέσμων» –από την πώληση εισιτηρίων, εμπορεύονται τις θέσεις των stewart στα γήπεδα που προέρχονται από τους φανατικούς οπαδούς και θεωρείται ότι αρκετοί από αυτούς υποβοηθούν τους χούλιγκαν. Ακόμη οι ίδιοι ηγέτες συνδέσμων φροντίζουν χούλιγκαν με «σωματικές δυνατότητες» να αναλαμβάνουν security σε μαγαζιά της νύχτας δημιουργώντας σχέσεις αλληλεξάρτησης». Οπως συμπληρώνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «πίσω από τον κύκλο του μίσους στα γήπεδα κρύβονται άλλου είδους κίνητρα».
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που παρακολουθούν τις έρευνες της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας –δημιουργήθηκε το 2005 και έχει περίπου 20 αστυνομικούς -, όπως και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., μιλούν για έναν φαύλο κύκλο «ερευνών και ευθυνών».
Τυφλές κάμερες


Οπως σημειώνουν, «στο εξωτερικό υπάρχει περίπου αναλογία 300 καμερών υψηλής ευκρίνειας σε 50.000 άτομα, όταν εδώ στο Ολυμπιακό Στάδιο ουσιαστικά οι ενεργές κάμερες είναι έξι για να ελέγχουν 80.000 κόσμο. Και στα άλλα γήπεδα οι περιστρεφόμενες κάμερες που μπορεί να δώσουν έστω και μία εικόνα μικρής ανάλυσης δεν είναι περισσότερες από τρεις έως πέντε. Ωστόσο, κι όταν χρησιμοποιούμε υλικό από τηλεοπτικές κάμερες ή άλλο οπτικό υλικό, υπάρχει ελάχιστο ενδιαφέρον των ανθρώπων του αθλητισμού ή των ιδιωτών να μας βοηθήσουν στις έρευνές μας. Ακόμη περιμένουμε μια μαρτυρία για τους δράστες του ξυλοδαρμού προ μερικών ετών του προπονητή Ντούσαν Μπάγεβιτς στο γήπεδο της Καλλιθέας που έδρασαν μπροστά σε τόσες κάμερες. Επιπλέον ενώ προβλέπεται ότι στα ντέρμπι θα υπάρχει ένας security (από ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας) για κάθε 80 θεατές, τελικώς δεν εμφανίζονται ούτε οι μισοί από αυτούς και οι περισσότεροι αποφεύγουν να αναμειχθούν ενεργά σε ελέγχους και συλλήψεις. Ακόμη ενώ στα σχέδια ασφαλείας προβλέπονται ζώνες ελέγχου από την Αστυνομία είτε από χαλαρότητα των αστυνομικών είτε από μαζικές εφόδους των χούλιγκαν οι έλεγχοι αυτοί αποδεικνύονται άνευ αντικρίσματος. Με αποτέλεσμα να μπαίνουν στα γήπεδα κάθε λογής όπλα για πόλεμο των χούλιγκαν»
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περυσινή περίοδο σε 5.840 αθλητικές εκδηλώσεις η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε στο γήπεδο 4.904 βεγγαλικά, φωτοβολίδες, «εκτοξευτές» κ.τ.λ. Πρόβλημα ωστόσο είναι ότι στα περισσότερα γήπεδα δεν υπάρχουν δομές ώστε να χωροθετηθεί η είσοδος των φανατικών οπαδών στα γήπεδα και να γίνει ευχερής έλεγχός τους. Κάθε χρόνο σε αθλητικές εκδηλώσεις διατίθενται 150.000 ως 200.000 αστυνομικοί στα γήπεδα με ελάχιστο αποτέλεσμα. Ωστόσο και εκτός γηπέδου σε όλη την Ελλάδα έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια 20 βομβιστικές επιθέσεις σε συνδέσμους οπαδών αλλά και συμπλοκές με Καλάσνικοφ μεταξύ οπαδών, όπως συνέβη το 2011 στην Κόρινθο. Σε μια κλιμάκωση των ενεργειών των χούλιγκαν χωρίς προηγούμενο. Ακόμη έχουν διαπιστωθεί σχέσεις τους τόσο με αντιεξουσιαστές όσο και με δραστήρια μέλη της Χρυσής Αυγής.
Τέλος οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο «πόλεμος του ποδοσφαίρου» σχετίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις και με «ομάδες ασφαλείας» –από σωματοφύλακες αλλά και από στελέχη των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. –που πλαισιώνουν κορυφαίους ποδοσφαιρικούς παράγοντες. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι βομβιστικές επιθέσεις όπως αυτές κατά των πρώην διαιτητών κ.κ. Κωνσταντινέα, Δαλούκα, Ζωγράφου και άλλων τα τελευταία χρόνια σχετίζονται με τέτοιου είδους διασυνδέσεις και με άτομα που αναθέτουν τα «συμβόλαια» σε ποινικούς-βομβιστές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ