Το Καμπιονάτο έχει πάψει χρόνια τώρα να θεωρείται το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Για την ακρίβεια, δεν χωράει πλέον ούτε στην πρώτη τετράδα των κορυφαίων αφού εκτός από το αγγλικό, το ισπανικό και το γερμανικό, ακόμη και το γαλλικό θεωρείται πιο ανεπτυγμένο και ανταγωνιστικό.
Παρ’ όλα αυτά στην Ιταλία ευδοκιμεί ένα από τα πλέον θαυμαστά ποδοσφαιρικά φρούτα της εποχής. Ο μόλις 21 ετών γάλλος μέσος της Γιουβέντους Πολ Πογκμπά αναγνωρίζεται αυτή την περίοδο ως ο πιο περιζήτητος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη, μπροστά ακόμη και από τον Κριστιάνο Ρονάλντο ή τον Λιονέλ Μέσι. Είναι το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό κάθε προπονητή όταν αυτός ερωτάται γύρω από ποιον θα ήθελε σήμερα να ξεκινήσει το χτίσιμο της επόμενης ποδοσφαιρικής αυτοκρατορίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο οι πλουσιότερες ομάδες του ευρωπαϊκού χάρτη περιμένουν το σήμα της Κυρίας ότι πουλάει ώστε να σπεύσουν και να δώσουν τη μάχη τους!
Στην Μπαρτσελόνα


Οι Μπλαουγκράνα έχουν εδώ και καιρό περάσει στη «μετά Τσάβι» εποχή, παρ’ όλο που ο εμβληματικός αρχηγός παραμένει ενεργός. Ο Πογκμπά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ιδανικό καθοδηγητή της στη μεσαία γραμμή, ειδικά τώρα που η Μπάρτσα έχει ξεφύγει από την εποχή του ανελέητου passing game (του αποκαλούμενου και ως «τίκι-τάκα»). Φανταστείτε τον ανάμεσα στον Ιβάν Ράκιτιτς και στον Αντρές Ινιέστα αντί του (καλού σε ορισμένους τομείς του παιχνιδιού αλλά και περιορισμένου σε άλλους) Μπουσκέτς. Ο Νεϊμάρ τον είχε καταδείξει κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ της Βραζιλίας ως τον συμπαίκτη που κάθε ποδοσφαιριστής θα ήθελε στο πλευρό του. Ενέργεια, δύναμη, τρεξίματα και κάλυψη. Στοιχεία τα οποία είναι φορές που φωνάζουν με την απουσία τους από τη μεσαία γραμμή της Μπάρτσα.
Στη Ρεάλ Μαδρίτης


Η ανάγκη προσθήκης ενός αμυντικού χαφ με ανεπτυγμένες τις ανασταλτικές ικανότητες ήταν επιτακτική για τους Μερένχες, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η απόκτηση του ταλαντούχου Βραζιλιάνου Λούκας Σίλβα από την Κρουζέιρο κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Ωστόσο ο Πογκμπά θα έδινε μία άλλη διάσταση στο παιχνίδι των Μερένχες βοηθώντας τους Λούκα Μόντριτς και Τόνι Κρόος να παίξουν περισσότερο ελεύθερα, όπως για παράδειγμα ο Πίρλο στη Γιουβέντους. Επίσης η παρουσία του δεν θα καθιστούσε απαραίτητη τη συνύπαρξη και των δύο προαναφερθέντων κεντρικών μέσων στην ενδεκάδα. Η ικανότητά του στην πάσα επιτρέπει είτε πιο συμπαγή (Πογκμπά, Σίλβα και Μόντριτς ή Κρόος) είτε ακόμη και πιο τολμηρά σχήματα (Πογκμπά, Κρόος και Ισκο στον άξονα).
Στη Μάντσεστερ Σίτι


Σε μια περίοδο όπου η πρωταθλήτρια Αγγλίας αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει η ώρα να γυρίσει τη σελίδα του 32χρονου πλέον Γιάγια Τουρέ, ιδανικότερος αντικαταστάτης από τον Πογκμπά δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Με την υποσημείωση ασφαλώς ότι ο 21χρονος Γάλλος θα προσφέρει στο παιχνίδι των Σίτιζενς όλα όσα δεν μπόρεσε να της δώσει ο Τουρέ σε τρεξίματα ή παίζοντας χωρίς την μπάλα, δίχως μάλιστα να υστερεί δημιουργικά και εκτελεστικά. Ο συμπατριώτης του Σαμίρ Νασρί δήλωσε σχετικά ότι «αυτή την εποχή δεν υπάρχει στον κόσμο ποδοσφαιριστής που να αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή και να κάνει ταυτόχρονα όλες τις δουλειές που φέρνει βόλτα ο Πογκμπά. Είναι ο πιο ολοκληρωμένος χαφ στον κόσμο».
Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ


Για χρόνια ολόκληρα, ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον έκανε δύο σκέψεις: πως θα «κλέψει» από την Αρσεναλ τον Πατρίκ Βιεϊρά ή πώς θα δημιουργήσει τον δικό του Βιεϊρά. Δεν κατάφερε τίποτε από τα δύο… Ισως έχει την ευκαιρία να εντρυφήσει σε κάτι παρεμφερές ο τωρινός προπονητής των Κόκκινων Διαβόλων κ. Λουίς φαν Χάαλ. Η Γιουνάιτεντ διανύει περίοδο αναδημιουργίας και έχει ανάγκη από μια τέτοια παρουσία στη μεσαία γραμμή της, όταν μάλιστα διαπιστώνει ότι αναγκαστικά στηρίζεται ακόμη σε παίκτες επιπέδου Μάικλ Κάρικ. Καμία από τις έξι ομάδες που φλερτάρουν μαζί του δεν έχει τόσο ανάγκη τον Πογκμπά όσο η άλλοτε κραταιά της Αγγλίας. Και αυτό ίσως παίξει ρόλο στην τελική επιθυμία του καθώς το στοίχημα να εξελιχθεί στον ηγέτη μιας μεγάλης αντεπίθεσης είναι όντως συναρπαστικό.
Στην Μπάγερν Μονάχου


Ο Φρανκ Ριμπερί έχει καιρό τώρα μεταφέρει στον συμπατριώτη του να σκεφτεί καλά την προοπτική της βαυαρικής ομάδας καθώς είναι πλέον έτσι φτιαγμένη και οργανωμένη, ούτως ώστε να διεκδικεί το Τσάμπιονς Λιγκ κάθε σεζόν.
Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει σε ποια κατάσταση θα επιστρέψει ο Ισπανός Χάβι Μαρτίνεζ μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο γόνατο (ήδη συμπλήρωσε επτά μήνες απουσίας), ενώ ο 31χρονος Σεμπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ και ο 32χρονος Φίλιπ Λαμ αρχίζουν πλέον να μετρούν αντίστροφα και γενικά υστερούν σε συγκεκριμένους τομείς για να καλύψουν πλήρως τη θέση του «box to box» μέσου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Πεπ Γκουαρντιόλα χρησιμοποιεί ως κεντρικό χαφ τον αυστριακό αριστερό μπακ Νταβίντ Αλάμπα.
Στην Παρί σεν Ζερμέν


Ο αδύναμος κρίκος στη λειτουργία της παριζιάνικης ομάδας προκειμένου να κάνει το μεγάλο βήμα στο Τσάμπιονς Λιγκ και να φτάσει ως τη διεκδίκησή του εντοπίζεται στη μεσαία γραμμή της. Απουσιάζει παντελώς μια προσωπικότητα επιπέδου Πογκμπά και ασφαλώς δεν είναι ο Νταβίντ Λουίζ ο κεντρικός χαφ που κάθε προπονητής ονειρεύεται όταν η σκέψη ταξιδεύει σε έναν τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Η Παρί ασφαλώς και έχει το χρήμα, όμως ο Πογκμπά αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ως πισωγύρισμα την επιστροφή στην πατρίδα, μόλις στα 21 χρόνια του. Ειδικά όταν γνωρίζει ότι εκεί έξω καραδοκούν όλοι οι προαναφερθέντες μνηστήρες. Εκτός ασφαλώς αν προκύψει ένα μυθικό συμβόλαιο με αποδοχές αντίστοιχες (η κοντινές) με εκείνες των Λιονέλ Μέσι ή Κριστιάνο Ρονάλντο. Τότε όλα γίνονται…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ