Το σχέδιο που εκπονήθηκε το καλοκαίρι του 2013 προέβλεπε την εύρεση, «αρπαγή» και ανάδειξη ταλαντούχων γηγενών παικτών με σκοπό τη δημιουργία μιας πρωταγωνίστριας ομάδας με έντονο ελληνικό στοιχείο. Ατάκες που έχουν ειπωθεί μεταξύ των πρωτεργατών αυτής της προσπάθειας (ανάμεσά τους και ο πρώην τεχνικός διευθυντής Νίκος Λυμπερόπουλος), όπως το «να δημιουργήσουμε τη βάση της εθνικής ομάδας, όπως παλιά», αρχικώς αντιμετωπίστηκαν ως ονειροπόλες, υπερβολικά φιλόδοξες ή και υπερφίαλες. Ωστόσο, ύστερα από περίπου 21 μήνες, εντός των γηπέδων φαίνεται ότι το εν λόγω πλάνο όχι απλώς λειτούργησε, αλλά άρχισε ήδη να αποδίδει.
Τα κλέη τα παλαιά


Ασφαλώς και έχει πολύ δρόμο μπροστά της η ΑΕΚ για να φθάσει ξανά στο σημείο να αποτελεί τη βασική αιμοδότρια της Εθνικής ΕλλάδαΥφίσταται όμως η προοπτική να πλησιάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει η ΑΕΚ τα προαναφερθέντα υψηλά στάνταρντ; Ηδη το γεγονός ότι κατάφερε μέσα από την (κατά τα φαινόμενα) βραχύβια πορεία της στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής να πείσει ότι διαθέτει ποδοσφαιριστές που αξίζουν να είναι διεθνείς, συνιστά το πρώτο σημαντικό επίτευγμά της. Ο 24χρονος Πέτρος Μάνταλος, με 81 παρουσίες και 12 γκολ στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας ως παίκτης της Ξάνθης, έκανε ένα βήμα πίσω στην καριέρα του αντιλαμβανόμενος ότι αυτό θα τον βοηθήσει να κάνει πολύ περισσότερα προς τα εμπρός!
Χρίστηκε διεθνής και ανταποκρίνεται πλήρως στον ρόλο για τον οποίο αποκτήθηκε, να εξελιχθεί δηλαδή σε ιθύνοντα νου αυτής της ομάδας. Η φήμη του έχει ήδη ξεπεράσει τα εγχώρια σύνορα και πορτογαλικοί σύλλογοι τον παρακολουθούν, λέγεται δε ότι ένας από αυτούς (ίσως η Μπενφίκα, η οποία συνηθίζει να εμπιστεύεται έλληνες παίκτες και γενικά παρακολουθεί στενά την εγχώρια αγορά) σκοπεύει να κάνει πρόταση 4-5 εκατ. ευρώ προκειμένου να «κλέψει» τον Μάνταλο από την ΑΕΚ το ερχόμενο καλοκαίρι. Εξ ου άλλωστε και η επίσημη αντίδραση από την κιτρινόμαυρη ΠΑΕ σύμφωνα με την οποία «θα είναι ο ηγέτης μας για πολλά χρόνια ακόμη».
Η παρέα των νεαρών


Ο δεύτερος της παρέας των νέων «μικρών ηρώων» της ΑΕΚ που φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο ως παίκτης της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας είναι ο 23χρονος Μιχάλης Μπακάκης. Στην ΑΕΚ τον αποκαλούν (κάνοντας λογοπαίγνιο με το επίθετό του) «Μπακάρα» για τη θαυμαστή ικανότητά του να παίζει σε όλη τη γραμμή, όντας εξίσου αποδοτικός και σταθερός τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά. Είναι ο… Β. Μπορμπόκης που χρόνια η Ενωση έψαχνε να βρει, ένας επιθετικός μπακ που τρέχει πολύ και διαθέτει άρτια τεχνική κατάρτιση.
Είναι ίσως νωρίς ακόμη να πει κανείς ότι το ίδιο ισχύει και για το αριστερό άκρο της άμυνας, θέση στην οποία η ΑΕΚ χρόνια τώρα αναζητεί τον «επόμενο Κασάπη». Ο 22χρονος Σταύρος Πεταυράκης και ο 23χρονος Αριστείδης Σοϊλέδης μονομαχούν επί ίσοις όροις για τη φανέλα του βασικού και το γεγονός αυτό βοηθάει αμφότερους να παρουσιάζουν διαρκή βελτίωση. Ο πρώτος αποτελεί εύρημα της Ενωσης στη Γ’ Εθνική, καθώς είπε να… περάσει μια βόλτα από τα Σπάτα για να δοκιμαστεί και φαίνεται ότι εξασφάλισε το ποδοσφαιρικό μέλλον του. Ο δεύτερος, ύστερα από αρκετές περιπέτειες και πισωγυρίσματα και ενώ δεν κατάφερε να αποδειχθεί αντάξιος του ψευδώνυμου «ο Τζόλε της Ρούμελης» το οποίο του είχαν «φορέσει» στον Ολυμπιακό, άλλαξε θέση (από χαφ έγινε full-back) και έκτοτε πείθει ότι μπορεί να έχει μεγάλη πρόοδο.


Ετοιμοι για όλα
Η έκπληξη και ο αρχηγός

Ασφαλώς η έκπληξη της χρονιάς είναι ο 20χρονος στόπερ Ανταμ Τζανετόπουλος, τον οποίο ο προπονητής κ. Τραϊανός Δέλλας χρησιμοποιεί όποτε υπάρχει ανάγκη στη φυσική θέση του, ωστόσο στο πρόσωπό του βλέπει τον μελλοντικό αμυντικό χαφ της ΑΕΚ και κατ’ επέκταση της εθνικής ομάδας. Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των αγώνων Κυπέλλου απέναντι στον Ατρόμητο (σκοράροντας μάλιστα στο ντεμπούτο ως βασικού σε επίσημο ματς) και στον Ολυμπιακό αποτελεί την απόδειξη ότι είναι πανέτοιμος ψυχολογικά να πάρει μόνιμα φανέλα βασικού και ας μην είχε καθόλου παραστάσεις από επαγγελματικά πρωταθλήματα όταν το καλοκαίρι του 2013 επισκέφθηκε και εκείνος το προπονητικό κέντρο των Σπάτων για να δοκιμαστεί!
Ασφαλώς ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον Δημήτρη Ανέστη, τον βασικό γκολκίπερ της Ενωσης. Εναν 24χρονο τερματοφύλακα με μπόι 1,98 και θαυμαστή για το ύψος και τη θέση του ικανότητα να παίζει με την μπάλα στα πόδια. Ασφαλώς οι πιο μπαρουτοκαπνισμένοι σε αγώνες της Σούπερ Λίγκας, ο 23χρονος Δημήτρης Κολοβέτσιος και ο 25χρονος Βασίλης Λαμπρόπουλος οι οποίοι συνθέτουν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της ομάδας, είναι παίκτες που μελλοντικά μπορεί να χριστούν διεθνείς. Εμφανής είναι και η βελτίωση του ταλαντούχου μέσου και αρχηγού της ομάδας 23χρονου Δημήτρη Ανάκογλου, ο οποίος, έπειτα από πολύ δύσκολη χρονιά στη Γ’ Εθνική λόγω οικογενειακού προβλήματος, εφέτος παρουσιάζει έναν άλλο εαυτό και δικαιολογεί τα όσα κολακευτικά είχαν γραφτεί για εκείνον όταν στα 18 του ήταν βασικός στον Πανσερραϊκό της Α’ Εθνικής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ