Η αλλαγή σκυτάλης στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού άλλαξε το στάτους κβο στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο κ. Μίτσελ Γκονζάλεθ παρέδωσε τα κλειδιά στον κ. Βίτορ Περέιρα και η πειραϊκή ομάδα βρίσκεται στον δρόμο της δημιουργίας του πορτογαλικού μοντέλου. Τις βάσεις έβαλε ο κ. Λεονάρντο Ζαρντίμ το καλοκαίρι του 2012, όμως απολύθηκε (19 Ιανουαρίου 2013) αφήνοντας τον Ολυμπιακό αήττητο! Το σκεπτικό του προέδρου της ΠΑΕ κ. Βαγγέλη Μαρινάκη για τη λύση της συνεργασίας του με τον πορτογάλο προπονητή ήταν ότι η ερυθρόλευκη ομάδα δεν είχε λάμψη στο παιχνίδι της. Επαιζε αμυντικό ποδόσφαιρο και μειονεκτούσε σε θέαμα.
Τα λάθη του Μίτσελ


Ο διάδοχος του κ. Ζαρντίμ, ο κ. Μίτσελ Γκονζάλεθ, πέρασε την ισπανική φιλοσοφία, δημιούργησε ένα επιθετικό σύνολο πολύ δυνατό εντός συνόρων σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ, την προηγούμενη σεζόν αλλά με τρωτά σημεία στα εκτός έδρας παιχνίδια στην Ευρώπη.
Η αντικατάσταση προπονητή θεωρήθηκε επιβεβλημένη την εφετινή αγωνιστική περίοδο από τον κ. Μαρινάκη καθώς αποφάνθηκε ότι ο βετεράνος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης και της Εθνικής Ισπανίας απέτυχε στη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού, έχασε τον έλεγχο των αποδυτηρίων και δεν άντεξε τη μεγάλη πίεση που υπάρχει ούτως ή άλλως στους πρωταθλητές. Ο κ. Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου τεχνικού κ. Περέιρα υποστήριξε ότι «φέραμε έναν προπονητή που αναλαμβάνει την ομάδα σε δύσκολη κατάσταση και έχει ζήσει ανάλογες καταστάσεις στην πατρίδα του. Ξέρει τι σημαίνει πίεση, ξέρει τι σημαίνει να κερδίζεις πάντα σε μια ομάδα και το έχει κάνει με επιτυχία. Παράλληλα, διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο κάποιους παίκτες με διαφορετικό προφίλ. Είναι προπονητής που μπορεί υπό πίεση να παίρνει τις σωστότερες αποφάσεις».
Ο κ. Βίτορ Περέιρα βρίσκεται μόλις 24 ημέρες στον πάγκο του Ολυμπιακού, ωστόσο έχει καταφέρει να περάσει τα δικά του «ήθη και έθιμα». Οι ποδοσφαιριστές έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για προπονητή με ξεχωριστά ψυχικά χαρακτηριστικά και με διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο παιχνιδιού και προπόνησης από τους άλλους.
«Είναι ένας διαφορετικός προπονητής όσον αφορά τον χαρακτήρα του και την τακτική που ακολουθεί σε κάθε παιχνίδι. Δεν είναι όλα τα ματς ίδια για τον κ. Περέιρα» τονίζουν χαρακτηριστικά με ένα στόμα ποδοσφαιριστές και συνεργάτες του Πορτογάλου. Μάλιστα, ανέφεραν ως παράδειγμα τον κ. Μίτσελ που είχε οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην ιστορική νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Γ. Καραϊσκάκης» με 2-0 για τη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ την προηγούμενη περίοδο και αντιμετώπισε με τον ίδιο τρόπο παιχνιδιού τους Μπέμπηδες στον αγώνα ρεβάνς στο Ολντ Τράφορντ με αποτέλεσμα να δεχτεί βαριά ήττα με 3-0. Ετσι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία πρόκρισης στην προημιτελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.
Τι έχει αλλάξει ο κ. Βίτορ Περέιρα στις εγκαταστάσεις του Ρέντη; Τα γέλια κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι κομμένα. Οι Ερυθρόλευκοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τον σικάτο προπονητή με το ατσαλάκωτο κοστούμι και χιουμορίστα κ. Μίτσελ. Ο κ. Περέιρα είναι υπέρ το δέον εργασιομανής! Αστεία και γελάκια δεν ακούγονται κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Ο πορτογάλος κόουτς έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά και προσπαθεί να δώσει νέα αγωνιστική ταυτότητα στον Ολυμπιακό. Αυτό δεν σημαίνει ότι γίνεται βαρετός στους παίκτες. Κάθε άλλο. Είναι ευχάριστος, συμπεριφέρεται με ευγένεια, έχει ποικιλία στις προπονήσεις του και δουλεύει πάρα πολύ στο κομμάτι της τακτικής.
Θετικό ξεκίνημα


Στα ως τώρα παιχνίδια οι Πειραιώτες υπό την καθοδήγηση του Πορτογάλου έχουν σημειώσει πέντε νίκες με σύνολο τερμάτων 19-1! Τρεις νίκες στο πρωτάθλημα με Ξάνθη στα Πηγάδια (1-3), Παναιτωλικό στο «Γ. Καραϊσκάκης» (2-0), ΟΦΗ στο «Θ. Βαρδινογιάννης» (0-3) και δύο στο Κύπελλο με τον Τύρναβο (0-3 στο Αλκαζάρ, 8-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης»). Ασφαλώς ο κ. Βίτορ Περέιρα θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Και στα δύσκολα που έρχονται αυτόν τον μήνα, κόντρα σε ΠΑΟΚ στην Τούμπα (8/2), AEK (11/2 για το Κύπελλο), Παναθηναϊκό (22/2), Ντνίπρο για τη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ (19 και 26 Φεβρουαρίου).


Συνδυασμός
Και επιθετικό ποδόσφαιρο και catenaccio

Ο 46χρονος τεχνικός είναι λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου σε συνδυασμό με το catenaccio! Ο κ. Περέιρα επιθυμεί το κατενάτσιο (αμπαρωμένη πόρτα) με στόχο να μη δίνονται πολλές ευκαιρίες για γκολ στις αντίπαλες ομάδες.
Ο κ. Περέιρα δεν θέλει να αντιγράψει τον «μάγο του κατενάτσιο», Αργεντινό Χελένιο Χερέρα, που ανέδειξε το αμυντικό σύστημα στην Ιντερ τη δεκαετία του 1960. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το γκολ είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, ωστόσο επιθυμεί ο Ολυμπιακός να διαθέτει και άμυνα μπετόν αρμέ. Μάλιστα δεν έχει σταματήσει να λέει ότι «θέλουμε να έχουμε συμπαγή άμυνα, κατοχή μπάλας, ταχύτητα στο παιχνίδι μας προσφέροντας γκολ και θέαμα στους φιλάθλους μας».
Πιστεύει ότι ο τρόπος για να ξεκλειδώσει κλειστές άμυνες είναι οι ταχύτατοι εξτρέμ με άριστη τεχνική κατάρτιση και οι ποιοτικοί μπακ-χαφ οι οποίοι θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια από τις πτέρυγες στην επίθεση.
Ο κ. Περέιρα αρέσκεται στο πιεστικό παιχνίδι με τις γραμμές να παίζουν κοντά. Οι σέντερ μπακ να ανεβαίνουν ψηλά, να υπάρχει κατοχή μπάλας και το παιχνίδι να μεταφέρεται με γρήγορο ρυθμό στην αντίπαλη εστία.
Το προσφιλές σύστημα που εφαρμόζει είναι 4-3-3, ενώ όταν η ερυθρόλευκη ομάδα αγωνίζεται με θεωρητικά εύκολους αντιπάλους θα χρησιμοποιεί δύο επιθετικούς (4-4-2).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ