Προτού έρθει στη χώρα μας το κουπόνι του Στοιχήματος διαβάζαμε ότι κάποια… Μπόρνμουθ απέκλεισε στον 4ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή μια… Ρέξαμ «πέταξε» έξω στον 3ο γύρο την Αρσεναλ. Το Κύπελλο έχει χαρακτηριστεί η διοργάνωση των εκπλήξεων. Και η Αγγλία σε αυτό το θέμα έχει την… πρωτοκαθεδρία. Κατ’ αρχάς το αγγλικό Κύπελλο είναι ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός του κόσμου καθώς διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1872 με συμμετοχή 15 ομάδων! Στη συνέχεια είναι και το σύστημα διεξαγωγής που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό για όλους τους συλλόγους, ιδιαίτερα των μικρότερων κατηγοριών.
Δικαίωμα στην ελπίδα


Τα παιχνίδια είναι μονά και μόνο στην περίπτωση ισοπαλίας επαναλαμβάνονται στην έδρα της φιλοξενούμενης. Ετσι πάντα οι «μικροί» έχουν δικαίωμα στην ελπίδα, ιδιαίτερα όταν κληρωθούν να αγωνιστούν στην έδρα τους. Οχι πως δεν μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Τα πρόσφατα παραδείγματα άλλωστε το αποδεικνύουν: οι δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης στην Πρέμιερ Λιγκ, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι, αποκλείστηκαν στην έδρα τους από τις Μπράντφορντ (ομάδα της Λιγκ 1 – Γ’ κατηγορία) και Μίντλεσμπρο (Τσάμπιονσιπ – Β’ κατηγορία). Το σοκ για την ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο ήταν μεγάλο καθώς ηττήθηκε 4-2 ενώ είχε προηγηθεί 2-0!
Αξιοσημείωτο για το Κύπελλο Αγγλίας είναι ότι το 2008 στην ημιτελική φάση η Πρέμιερ Λιγκ εκπροσωπήθηκε μόνο από μία ομάδα και αυτή ήταν η Πόρτσμουθ, που κατέκτησε τον τίτλο νικώντας την Κάρντιφ. Στον τελικό του 2013 η Γουίγκαν νίκησε 1-0 τη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά τρεις ημέρες αργότερα υποβιβάστηκε στην Τσάμπιονσιπ! Δύο από τις αξέχαστες εκπλήξεις σε επίπεδο τελικών ήταν η νίκη της Σαουθάμπτον επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1976 και η κατάκτηση του τίτλου από τη Γουίμπλεντον το 1988 σε βάρος της σπουδαίας τότε Λίβερπουλ.
Πολλές φορές οι μεγάλοι του αγγλικού πρωταθλήματος προτιμούν να χρησιμοποιήσουν πολλούς αναπληρωματικούς σε ματς Κυπέλλου. Και εκεί η έκπληξη παραμονεύει. Ετσι τον Ιανουάριο του 1989 η Σάτον που αγωνιζόταν στην 6η κατηγορία απέκλεισε την Κόβεντρι, ομάδα τότε της Πρέμιερ Λιγκ! Δύο χρόνια αργότερα η Σριούσμπερι, 18η τότε στην 4η κατηγορία, «πέταξε» έξω την Εβερτον. Αλλα και το 2008 η Μπάρνσλεϊ απέκλεισε πρώτα τη Λίβερπουλ στο «Ανφιλντ» και στη συνέχεια στο γήπεδό της την Τσέλσι! Το 2013 η Ολνταμ (Γ’ κατηγορία) άφησε έξω τη Λίβερπουλ.
Το γαλλικό μοντέλο


Μια χώρα που έκανε ένα βήμα παραπάνω από τους Αγγλους σε ό,τι αφορά το Κύπελλο είναι η Γαλλία. Τα παιχνίδια είναι μονά και γίνονται στην έδρα της ομάδας που είναι στη χαμηλότερη κατηγορία. Ετσι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και εκεί σημαντικές εκπλήξεις. Ενδεκα ομάδες από μικρότερες κατηγορίες έχουν αγωνιστεί στον τελικό, με πιο πρόσφατη την Κεβιγί (Γ’ κατηγορίας), η οποία ηττήθηκε το 2012 από τη Λυών 1-0.

Τα μειονεκτήματα του ελληνικού συστήματος
Ηρακλής, Χανιά και Απόλλων ονειρεύονται τελικό

Την εβδομάδα που πέρασε η διοργάνωση του Κυπέλλου στη χώρα μας θύμισε κάτι από… Αγγλία, έστω κι αν ο τρόπος διεξαγωγής διαφέρει σε πολλά σημεία. Το γεγονός ότι στην προημιτελική φάση έφτασαν ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ, όπως ο Ηρακλής, τα Χανιά και ο Απόλλων, όπως βέβαια και η ΑΕΚ, που όμως έχει δυναμική ομάδας Σούπερ Λίγκας, δημιούργησε μια διαφορετική αίσθηση στη διοργάνωση καθώς θυμίζουμε ότι στη φάση των ομίλων αποκλείστηκε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος διεκδικεί τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο Ηρακλής απέκλεισε τον Αστέρα Τρίπολης με νίκη εκτός έδρας στο δεύτερο ματς, ενώ εντυπωσιακός ήταν ο τρόπος που προκρίθηκαν τα Χανιά (για πρώτη φορά στα προημιτελικά). Νίκησαν 2-1 στα Γιάννινα, ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα και πήραν την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι. Αίσθηση προκάλεσε και το 4-1 του Απόλλωνα στη Λιβαδειά.
Γενικά το ελληνικό σύστημα (με τη λογική των πολλών αγώνων λόγω τηλεόρασης) δεν θεωρείται και το ιδανικότερο να προσφέρει εκπλήξεις και συγκινήσεις. Πρώτα η φάση των ομίλων με δύο ομάδες από Σούπερ Λίγκα και ισάριθμοι από τη Β’ Εθνική αλλά και στη συνέχεια τα διπλά παιχνίδια ως τον τελικό δεν αποτελούν και το πλέον ελκυστικό σύστημα που θα προετοιμάσει τον φίλο του ποδοσφαίρου για μια πιθανή έκπληξη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ