Ναι στις αλλοδαπές, όχι στις Ιρανές. Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, οι Αρχές θα επιτρέψουν στις αλλοδαπές γυναίκες να παρακολουθήσουν από κοντά το διεθνές πρωτάθλημα βόλεϊ, το οποίο θα φιλοξενήσει η Τεχεράνη το καλοκαίρι. Για τις Ιρανές ωστόσο ισχύει η απαγόρευση.

Βάσει του νόμου στο Ιράν απαγορεύεται στις γυναίκες να παρακολουθούν άνδρες να παίζουν αθλήματα όπως το βόλεϊ και το ποδόσφαιρο. Πέρσι, μια Ιρανοβρετανή καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση επειδή τόλμησε να διαμαρτυρηθεί εναντίον της απαγόρευσης αυτής.

Η 25χρονη Γοντσέχ Γαβαμί, δικηγόρος στο επάγγελμα, αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση τον Νοέμβριο, αφότου εξέτισε τους πέντε μήνες της ποινής της. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της έκανε δύο φορές απεργία πείνας για να καταγγείλει την άδικη φυλάκισή της.

Το Ιράν προετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Ασιατικό Πρωτάθλημα Βόλεϊ Ανδρών 2015 και ανακοίνωσε ότι σε κάποιες γυναίκες θα επιτραπεί να παρακολουθήσουν τους αγώνες από τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που έχουν δημιουργηθεί στο στάδιο της Τεχεράνης.

«Οι αλλοδαπές, όπως οι εργαζόμενες σε πρεσβείες, οι οικογένειες ξένων ομάδων ή άλλες αλλοδαπές που ζουν στην Τεχεράνη, επιτρέπεται να παρακολουθήσουν τους αγώνες βόλεϊ ανδρών», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Βόλεϊ του Ιράν Μαχμούντ Αφσαρντούστ στο πρακτορείο IRNA. Η ισλαμική ενδυμασία θεωρείται ασφαλώς αυτονόητη.