Οταν προ δυόμισι ετών ο τότε νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Γιάννης Αλαφούζος άρχιζε ανένδοτο αγώνα κατά του παρασκηνίου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έμοιαζε απελπιστικά μόνος. Οι συχνές, σχεδόν καθημερινές, καταγγελίες του περί «μαφίας στο ποδόσφαιρο» δεν έβρισκαν ανταπόκριση στους ποδοσφαιρικούς εταίρους της Σούπερ Λίγκας, οι οποίοι έδειχναν είτε βολεμένοι με το υπάρχον σύστημα είτε φοβισμένοι να τεθούν αντιμέτωποι με το παραποδόσφαιρο, γνωστό και ως «παράγκα». Η δυναμική είσοδος του εκ Ρωσίας ορμώμενου κ. Ιβάν Σαββίδη στα ποδοσφαιρικά κοινά του ΠΑΟΚ έφερε σύντομα στο κατώφλι του κ. Αλαφούζου έναν ισχυρό σύμμαχο, με τον οποίο βρέθηκε άμεσα κοινός κώδικας επικοινωνίας. Κόντρα στο ρεύμα της εποχής και στο θυμικό των σκληροπυρηνικών οπαδών, που θέλουν τους προέδρους των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου να βρίσκονται στα χαρακώματα, οι δύο «φρέσκοι» ποδοσφαιρικοί παράγοντες δεν δίστασαν να έχουν δημοσίως θερμούς εναγκαλισμούς, αλλά και να παρακολουθήσουν από την ίδια σουίτα σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα τα ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό. Και πάλι όμως η σύμπραξη Αλαφούζου – Σαββίδη, μολονότι εκπροσωπούν δύο μεγάλους και λαοφιλείς συλλόγους, δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει το status quo στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η επανεμφάνιση του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη στα δρώμενα της ΑΕΚ (μετά την πτώχευση της ΠΑΕ) και η διάθεσή του να εναντιωθεί στο υπάρχον ποδοσφαιρικό κατεστημένο, τον έφερε συνοδοιπόρο στο ίδιο μονοπάτι με τους διοικητικούς ηγέτες του Τριφυλλιού και του Δικεφάλου του Βορρά. Αν μη τι άλλο, η παρουσία ενός έμπειρου παράγοντα με γνώση του ελληνικού ποδοσφαίρου –και απ’ τη φωτεινή αλλά και από τη σκοτεινή πλευρά του –προσέφερε στην αποκαλούμενη «συμμαχία των τριών» μεγαλύτερη δυναμική και ακόμη περισσότερη ισχύ στην προσπάθεια για ανατροπή.
Μολονότι στο γήπεδο είναι αντίπαλοι καθώς τους χωρίζει ο πόθος για να δουν την ομάδα τους στην κορυφή, τους ενώνει η κοινή πεποίθηση πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρωτίστως να υπάρξει αλλαγή εκ βάθρων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς θεωρούν ότι «το παιχνίδι παίζεται με σημαδεμένη τράπουλα» με ευνοούμενο τον μόνιμο πρωταθλητή (εξαιρουμένων δύο σεζόν) των τελευταίων 18 ετών Ολυμπιακό.
Η συγκεκριμένη ατάκα ειπώθηκε ξανά προ δεκαημέρου κατά τη συνάντηση, επί αθηναϊκού εδάφους, του κ. Σαββίδη αρχικά με τον κ. Αλαφούζο και εν συνεχεία με τον κ. Μελισσανίδη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα εν λόγω ραντεβού αποφασίστηκε η περαιτέρω κοινή δράση τους προκειμένου μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, και προτού αρχίσει το επόμενο πρωτάθλημα, να έχει επέλθει η αλλαγή σκηνικού προκειμένου να «ξαναπαιχτεί το παιχνίδι επί ίσοις όροις». Ειδάλλως, ενδέχεται να ληφθούν ακραία μέτρα καθώς στο τραπέζι έπεσε ακόμη και η πρόταση για μη συμμετοχή των τριών στη Σούπερ Λίγκα της περιόδου 2015-16.
Πρωτίστως όμως αυτό που θα επιδιώξουν είναι η επίσπευση των εισαγγελικών ερευνών και των ανοιχτών δικαστικών υποθέσεων προκειμένου να τεθούν στο περιθώριο οι εμπλεκόμενοι στην αποκαλούμενη εγκληματική οργάνωση που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα κ. Αριστείδη Κορέα, αλλά και όσοι δρουν παρανόμως και παρατύπως. Ηδη την περασμένη εβδομάδα άρχισε η ανακριτική διαδικασία από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς κ. Γιώργο Ανδρεάδη, γεγονός που ικανοποίησε και τις τρεις πλευρές, ενώ προχωρούν και άλλες ανοιχτές υποθέσεις που σχετίζονται κυρίως με τα κακώς κείμενα στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Παρ’ όλα αυτά, οι κ.κ. Μελισσανίδης, Αλαφούζος και Σαββίδης θεωρούν ότι άμεσα πρέπει να αρθεί το απόρρητο και να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των εμπλεκομένων στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών συνεχίζουν να κατέχουν κομβικές θέσεις στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα.
Παράλληλα, το μπλοκ των τριών αποφάσισε να κινηθεί και εκτός των συνόρων φτάνοντας μέχρι την UEFA, η οποία μέχρι στιγμής παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις εξελίξεις, δίνοντας το ελεύθερο στην ΕΠΟ να δρα κατά το δοκούν. Απώτερος στόχος είναι αφύπνιση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Για τον λόγο αυτό ήδη καταρτίζεται πλήρης φάκελος με τα στοιχεία προκειμένου να κινητοποιηθεί και η UEFA προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου ασκώντας πιέσεις στην Ομοσπονδία για κάθαρση. Μάλιστα, τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει συνάντηση και με τον πρόεδρο της UEFA κ. Μισέλ Πλατινί προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς, αφενός, για όσα συμβαίνουν εντός και πέριξ των ελληνικών γηπέδων, αφετέρου, για τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν, αλλά και πού αποσκοπούν οι επικεφαλής του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.
Παράλληλα πάντως θα κινηθούν προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να επικοινωνήσουν (και) στο εξωτερικό την ύπαρξη διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ούτως ώστε να προκληθεί η αναπαραγωγή του θέματος από μεγάλα μέσα ενημέρωσης.
Πώς επιθυμούν όμως την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου οι τρεις παράγοντες; Οπως διατείνονται θέλουν η μπάλα να παίζεται εντός γηπέδου, μακριά από το παρασκήνιο και την καμαρίλα. Βασικός στόχος είναι η ριζική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα στην ΕΠΟ καθώς εκτιμούν ότι από εκεί πηγάζουν τα περισσότερα προβλήματα. Γι’ αυτό στοχεύουν (με τη συνδρομή της Δικαιοσύνης) σε ανατροπή της υπάρχουσας διοίκησης μέχρι το καλοκαίρι. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, θεωρούν ότι θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα διευκολύνει τη μετάβαση στη νέα εποχή που οραματίζονται.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ
Οι θέσεις και οι αλλαγές

  • ΕΠΟ: Ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ, είτε με ψηφοφορία όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων ανά την Ελλάδα είτε δίνοντας δικαίωμα ψήφου όχι μόνο στις Ενώσεις (όπως συμβαίνει τώρα) αλλά και στις ομάδες-μέλη των δύο επαγγελματικών κατηγοριών (Σούπερ Λίγκα και Φούτμπολ Λιγκ).
  • Διαιτησία: Συμφωνία για τον έλεγχο της πολύπαθης διαιτησίας με σχηματισμό Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) κοινής αποδοχής και αυστηρές ποινές στους διαιτητές που θα φαλτσοσφυρίζουν, αλλά και στους παρατηρητές διαιτησίας που θα κάνουν τα στραβά μάτια.
  • Αθλητική Δικαιοσύνη: Πλήρης ανεξαρτησία από την ΕΠΟ και επαναφορά εν ενεργεία δικαστών στις πειθαρχικές επιτροπές.
  • Ποδοσφαιρικές διοργανώσεις: Εφαρμογή των κανόνων του παιχνιδιού σε όλες τις διοργανώσεις από την αρχή ώς το τέλος των πρωταθλημάτων και όχι κατά το δοκούν.
  • Αδειοδοτήσεις: Συμμετοχή ανεξάρτητων προσώπων υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης στην ισχυροποίηση του ρόλου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού με παράλληλο εκσυγχρονισμό στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων.
  • Οικονομικά: Αυστηροί κανόνες και έλεγχοι, τήρηση οικονομικού fair play (FFP) και αποβολή όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ή δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις των επιτροπών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ