Η ξενόγλωσση εισαγωγή δεν συνηθίζεται, εν προκειμένω όμως συνιστάται! «It’s a Harry Kane’s hurricane» αναφώνησε εκστασιασμένος ο άγγλος σπίκερ όταν ο συμπατριώτης του επιθετικός της Τότεναμ ξεδίπλωσε την ποδοσφαιρική ευφυΐα του στον αγωνιστικό χώρο του «Χαρτ Λέιν». Είναι αυτό που λέμε «αν δεν μπορείς να το πεις, ζωγράφισέ το» και ο καλλιτέχνης Κέιν με πινέλο το δεξί πόδι του και καμβά την εστία του Κουρτουά δημιούργησε το πρώτο μεγάλο έργο της καριέρας του. Ηταν η ισοφάριση σε 1-1 για την ομάδα του Λονδίνου, η οποία ακολούθως έφτασε στο επικό 5-3, με το νέο χρυσό αγόρι του αγγλικού ποδοσφαίρου να σκοράρει δις, να κερδίζει πέναλτι και γενικώς να προδιαθέτει για όλα αυτά που θα ακολουθήσουν.
Ως και εκείνο το ματς (ανήμερα Πρωτοχρονιά!) ο 21χρονος Χάρι Κέιν αντιμετωπιζόταν ως ο ποδοσφαιριστής που ύστερα από τέσσερις καλοκαιρινές προετοιμασίες με την πρώτη ομάδα της Τότεναμ και αφού είχε αναδειχθεί σε αστέρα των Ακαδημιών του λονδρέζικου συλλόγου, επιτέλους έδειχνε ικανότητα να σταθεί στην Πρέμιερ Λιγκ. Η αλήθεια βέβαια ήταν άλλη… Προηγήθηκαν τέσσερις χαμένες σεζόν, καθώς ο άγγλος φορ έδειχνε από τα 17 του έτοιμος να πραγματοποιήσει το άλμα. Ωστόσο η Τότεναμ είχε περάσει πλέον στην εποχή του χρήματος, πουλούσε και αγόραζε ακριβά και ουδεμία διάθεση έδειχνε να εμπιστευθεί το δικό της παιδί, όπως για παράδειγμα είχε πράξει η Εβερτον με τον Γουέιν Ρούνι όταν εκείνος ήταν ακόμα 16 ετών!
«Παίζουν τα σκληρά αγόρια»


Το ευχάριστο με την περίπτωση του Κέιν ήταν ότι δεν πτοήθηκε. Ο Χάρι Ρέντναπ ήταν μόνιμα υπέρμαχος της παραχώρησής του με τη μορφή δανεισμού «ώσπου να καταλάβει ότι στην Πρέμιερ Λιγκ παίζουν τα σκληρά αγόρια», όπως είχε πει το καλοκαίρι του 2011, όταν ο νυν αστέρας του αγγλικού ποδοσφαίρου είχε δοθεί για έξι μήνες στη Λέιτον Οριεντ. Ηταν μια δήλωση που είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από τα αγγλικά ταμπλόιντ, όχι όμως από τον ίδιο τον επιθετικό των Σπερς, ο οποίος αισθανόταν ακόμη πολύ μικρός (σε ηλικία και καριέρα) για να πει οτιδήποτε.
Για τον Πορτογάλο Αντρε Βίλας Μπόας, ο Κέιν απλώς δεν υπήρχε, ήταν ένα φάντασμα. Κατά τη διάρκεια παρουσίας της Τότεναμ στις ΗΠΑ, ο άγγλος φορ έπιασε τον εαυτό του να κάνει καθημερινά το ίδιο πράγμα! Σαν να μαδούσε μια μαργαρίτα, παρατηρούσε τον προπονητή του περιμένοντας ένα βλέμμα του: «Θα με κοιτάξει, δεν θα με κοιτάξει». Ο Μπόας δεν τον είδε ποτέ… Ο Κέιν αισθανόταν τόσο αόρατος ώστε πριν από ένα ματς για το αγγλικό Λιγκ Καπ παρέμενε ντυμένος με πολιτικά ενώ ο Πορτογάλος τον είχε βασικό! Ο τότε βοηθός του και μετέπειτα πρώτος τεχνικός των Σπερς Τιμ Σέργουντ έβαλε τις φωνές: «Ξύπνα, αυτή είναι η ευκαιρία σου και εσύ είσαι ακόμη ντυμένος γαμπρός».
Από την ανάγκη στο προσκήνιο


Θα ήταν ψέμα αν ισχυριζόταν κανείς ότι ο νυν προπονητής της Τότεναμ, Αργεντινός Μαουρίτσιο Ποκετίνο, είχε ενθουσιαστεί με τον Κέιν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Τουλάχιστον όμως είχε αποφασίσει ότι θα τον εμπιστευόταν ως τρίτη επιλογή στις θέσεις των φορ, πίσω από τον μέχρι πρότινος παροπλισμένο Αφρικανό Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ και τον ακριβοπληρωμένο Ισπανό Ρομπέρτο Σολδάδο για τον οποίο η Τότεναμ είχε δαπανήσει 28 εκατ. ευρώ προκειμένου να τον αποκτήσει από τη Βαλένθια! Ηταν πάντως μια καλή είδηση για τον Κέιν, η πρώτη που άκουσε ύστερα από καιρό, και μάλιστα από τον ίδιο τον προπονητή της πρώτης ομάδας.
Το αφεντικό της Τότεναμ (και παλαιότερα της ΑΕΚ) Ντάνιελ Λίβι επέλεξε τον Ποκετίνο (και) επειδή είχε την εξακριβωμένη πληροφορία ότι δεν είναι προπονητής που απαιτεί συνεχώς αλλαγές προσώπων, τουναντίον προσαρμόζει τα αγωνιστικά σχέδιά του σύμφωνα με το έμψυχο υλικό που διαθέτει. Ο Λίβι πίστευε ότι θα έπρεπε να δοθούν περαιτέρω ευκαιρίες στους Αντεμπαγιόρ και Σολδάδο τους οποίους οι Σπερς αμείβουν πλουσιοπάροχα, γεγονός το οποίο ο Κέιν αντιμετώπισε όχι απλώς με κατανόηση αλλά με ευχαρίστηση. Ηταν πλέον βέβαιος ότι θα τους ξεπερνούσε και δεν πέρασε πολύς χρόνος για να επιβεβαιωθεί.


Εθνική
Ο επιθετικός της επόμενης ημέρας

Σήμερα ο Κέιν αναγνωρίζεται ως ο επιθετικός της επόμενης ημέρας για την εθνική ανδρών της Αγγλίας κι ας μην έχει φορέσει ποτέ τη φανέλα της. Εχει περάσει από όλες τις μικρότερες αντιπροσωπευτικές ομάδες, μετρώντας συνολικά 30 εμφανίσεις και 17 γκολ. Ευρωπαίοι σκάουτ πάντοτε είχαν την απορία γιατί καθυστερεί τόσο η καταξίωσή του στην ομάδα που τον ανέδειξε μέσα από τις Ακαδημίες της και σήμερα δικαιώνονται αλλά και χαιρετίζουν την υπομονή του Χάρι Κέιν, ενός παροπλισμένου τυφώνα.
Το στυλ του διαφέρει κατά πολύ από εκείνο των άγγλων φορ που ξεχώρισαν τις τελευταίες δεκαετίες ως κολόνες της εθνικής ομάδας. Δεν μοιάζει σε τίποτε με τον άλλοτε σταρ της Τότεναμ Γκάρι Λίνεκερ, διαφέρει πολύ από τον Μάικλ Οουεν, τον Αλαν Σίρερ και τον Ρούνι. Είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Τέντι Σέρινγχαμ και θυμίζει πολύ σε κινήσεις και τρόπους σκοραρίσματος τον γερμανό σταρ της Μπάγερν Μονάχου Τόμας Μίλερ.
Είναι ένας φορ με ιδιαίτερα ανεπτυγμένα τεχνικά χαρίσματα ο οποίος αρέσκεται στο να κινείται εκτός περιοχής, δεν έχει σχέση με κλασικούς finishers όπως ο συμπαίκτης του Σολδάδο. «Είναι πολύ ξεχωριστός και είναι ακόμη 21» δηλώνει σήμερα ο Ποκετίνο, ο οποίος επί της ουσίας αναγκάστηκε να τον εμπιστευθεί αλλά και θα περάσει στην Ιστορία ως ο προπονητής που επιτέλους του έδωσε την ευκαιρία που ο Κέιν άξιζε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ