Ο νυν γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Τάκης Φύσσας ως ποδοσφαιριστής υπήρξε μέλος μιας επίλεκτης ομάδας ελλήνων παικτών του Τριφυλλιού που διέπρεψε στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Κατά την τριετία 2001-2003 έφτασε με τους Πράσινους δύο φορές μέχρι τις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και άλλη μία μέχρι τις 16, ενώ το καλοκαίρι του 2004 το ίδιο γκρουπ ποδοσφαιριστών αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της εθνικής ποδοσφαίρου που σκαρφάλωσε στην κορυφή της Ευρώπης με την ανεπανάληπτη κατάκτηση του Euro. Και όμως, μια δεκαετία αργότερα ο άλλοτε βασικός αιμοδότης των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων έφτασε να μην έχει ούτε έναν ποδοσφαιριστή στις τάξεις της Εθνικής!
Ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Γαλανόλευκης, υπό τη νέα ιδιότητά του πια, οραματίζεται έναν ελληνοκεντρικό Παναθηναϊκό στα χνάρια εκείνης της καταπληκτικής ομάδας που εντυπωσίασε προ δέκα ετών αγγίζοντας δις τη συμμετοχή σε ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και του Κυπέλλου UEFA. Ούτως ή άλλως, η φιλοσοφία του Φύσσα ταίριαξε απόλυτα με τη στρατηγική που ακολουθούν οι Πράσινοι επί των ημερών του προέδρου της ΠΑΕ Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος εξαρχής έθεσε ως προτεραιότητα τη στήριξη και ανάδειξη του ελληνικού στοιχείου, ει δυνατόν με ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τις περίφημες ακαδημίες του συλλόγου.
Ηδη στο υπάρχον ρόστερ κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο εν αντιθέσει προς τις περισσότερες ομάδες της Σούπερ Λίγκας που κατακλύζονται από ξένους ποδοσφαιριστές, ενώ τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η επέκταση των συμβολαίων αρκετών παικτών με βελτιωμένες απολαβές ως επιβράβευση για την πρόοδο που παρουσιάζουν.
Επί της ουσίας, οι Πράσινοι, που φέτος στα μισά του πρωταθλήματος βρίσκονται (σε αντίθεση με πέρυσι) εντός της μάχης του τίτλου, θέτουν τις βάσεις για το χτίσιμο μιας νεανικής ομάδας με προοπτική τριετίας και έντονο το ελληνικό στοιχείο.
Οι Λαγός, Δώνης, Τριανταφυλλόπουλος, Χουχούμης, Σταματάκης, Κότσαρης και Αναγνωστόπουλος, άπαντες στελέχη της πρώτης ομάδας, αποτελούν γνήσια τέκνα των ακαδημιών του συλλόγου, όπως επίσης και οι δανεικοί Ρισβάνης, Μαρινάκης, Ταμπάκης, Γιαννιτσάνης, Μουζακίτης, Αναστασόπουλος, η αξία των οποίων θα επαναξιολογηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι. Τότε θα προωθηθούν στους μεγάλους τρεις (ίσως και τέσσερις) ταλαντούχοι νεαροί παίκτες μεταξύ των οποίων οι Βασ. Αγγελόπουλος, Ζούλης και Λάμπρου, για τον οποίο λέγεται ότι αποτελεί το next best thing των πράσινων ακαδημιών.
Σημαντικό ρόλο παίζουν στην ομάδα και οι Καρέλης, Κλωναρίδης, Μπούρμπος, Κουτρουμπής και Ντίνας, ενώ κατά την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο υπήρξε ενίσχυση με δύο επιπλέον έλληνες παίκτες: τον 35χρονο κεντρικό αμυντικό Στάθη Ταυλαρίδη και τον 24χρονο μεσοεπιθετικό Σωτήρη Νίνη, που προ επταετίας θεωρήθηκε το μεγαλύτερο ταλέντο των ελληνικών γηπέδων τα τελευταία είκοσι χρόνια. Παράλληλα, υπάρχει συμφωνία με τον αρχηγό της Βέροιας και έναν από τους πιο βελτιωμένους παίκτες του πρωταθλήματος Νίκο Καλτσά, ο οποίος μένει ελεύθερος και θα ντυθεί στα πράσινα το καλοκαίρι, ενώ το Τριφύλλι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με τον πρώην δεξιό μπακ του Ολυμπακού και της Λάρισας Γιώργο Γκαλίτσιο, ο οποίος αγωνίζεται στη βελγική Λόκερεν και το συμβόλαιό του λήγει τον προσεχή Ιούνιο.


Γιάννης Αναστασίου
Στο τιμόνι τουλάχιστον μέχρι το 2017

Μολονότι οι ομάδες στην Ελλάδα παραδοσιακά αλλάζουν σαν τα πουκάμισα τους προπονητές, ο Παναθηναϊκός, κόντρα στο ρεύμα, διατηρεί στον πάγκο του επί ενάμιση χρόνο τον νεόκοπο και άπειρο προπονητή Γιάννη Αναστασίου, ο οποίος στην παρθενική του παρουσία ως head coach –πέραν του Κυπέλλου που κατέκτησε την περασμένη σεζόν –παρουσιάζει εξαιρετικό έργο. Οι ανανεώσεις συμβολαίων, οι μεταγραφές και ο εν γένει αγωνιστικός σχεδιασμός του Τριφυλλιού της επόμενης τριετίας γίνεται με βάση τα «θέλω» του 41χρονου προπονητή, ο οποίος επίσης εντός των προσεχών εβδομάδων θα διαπραγματευθεί με τους διοικούντες την ΠΑΕ για την πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του, καθώς υπάρχει ικανοποίηση για την πορεία της ομάδας, για το ποδόσφαιρο που αποδίδει αλλά και για την πρόοδο των νεαρών ποδοσφαιριστών. Δεδομένου ότι οι Πράσινοι άρχισαν την προσπάθεια ριζικής ανανέωσης σε πρόσωπα και φιλοσοφία πριν από δύο καλοκαίρια με σωρεία προβλημάτων και θυμίζοντας περισσότερο σχολική εκδρομή και λιγότερο ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, ο αρχιτέκτονας αυτής της προσπάθειας πιστώνεται τα περισσότερα (αν όχι όλα) τα θετικά στοιχεία που βγάζει το Τριφύλλι στο παιχνίδι του. Η πολύτιμη συνεισφορά του κόουτς Αναστασίου στην αγωνιστική ανάκαμψη του Παναθηναϊκού, που προ διετίας έμεινε εκτός Ευρώπης, αναγνωρίζεται από τους ιθύνοντες του συλλόγου, που τον θέλουν στο τιμόνι της ομάδας τουλάχιστον μέχρι το 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ