Ηταν ένα Μουντιάλ για το οποίο όλοι γνώριζαν ότι δεν θα εμφάνιζε ποδοσφαιριστές ικανούς να αναγνωριστούν ως κορυφαίοι του κόσμου, είναι άλλωστε χαώδης η απόσταση που χωρίζει άπαντες από τους Ρονάλντο και Μέσι, ενώ έπονται οι Νεϊμάρ και Μπέιλ, οι δύο επόμενοι που μοιάζουν σημαντικά ξεχωριστοί ώστε να εξελιχθούν σε κάτι κοντινό.
Ωστόσο στα γήπεδα της Βραζιλίας προέκυψαν και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, όπως επί παραδείγματι αυτή του Χάμες Ροντρίγκεζ, από τον οποίο λίγοι περίμεναν ότι θα πραγματοποιούσε εμφανίσεις που θα τον οδηγούσαν στην αγκαλιά της Ρεάλ Μαδρίτης. «Το Βήμα της Κυριακής» καταπιάνεται με την πορεία που ακολουθούν έκτοτε κάποια από τα πρόσωπα που συζητήθηκαν περισσότερο στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο 23χρονος επιτελικός μέσος Χάμες Ροντρίγκεζ δεν χρειάστηκε ιδιαίτερο χρόνο προσαρμογής για να δικαιώσει την επιλογή του κ. Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος είδε στο πρόσωπό του το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για την ολοκλήρωση της «Αγίας Τετράδας» στην επιθετική γραμμή των Μερένχες. Ο Κολομβιανός εξελίχθηκε γρήγορα στον αγαπημένο συμπαίκτη του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος είχε «γκρινιάξει» για τις αποφάσεις της διοίκησης της Ρεάλ να πουλήσει τον Μεσούτ Οζίλ και τον Ανχελ ντι Μαρία, όμως πλέον συνειδητοποιεί ότι όλα έγιναν για καλό δικό του και του συνόλου! Ο Ροντρίγκεζ μετράει ήδη 9 γκολ και 9 ασίστ σε 25 επίσημα ματς με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ αναγνωρίζεται η θετική επιρροή του όχι μόνο στην απόδοση του Πορτογάλου αλλά και σε εκείνες των έτερων σταρ Γκάρεθ Μπέιλ και Καρίμ Μπενζεμά.
Ο Νάβας έπιασε θέση στον πάγκο


Δεν είναι εξίσου ελπιδοφόρο το ξεκίνημα της καριέρας στη Ρεάλ για τον τερματοφύλακα-αποκάλυψη (αν αποδεχθούμε ότι ο Γερμανός Μάνουελ Νόιερ είχε ήδη προϊδεάσει για το ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει) του Μουντιάλ Κέιλορ Νάβας. Ο γκολκίπερ της Κόστα Ρίκα αποκτήθηκε κατά την περίοδο της καθολικής αμφισβήτησης του Ικερ Κασίγιας, ο οποίος παρουσιαζόταν ως ο επόμενος φύλακας-άγγελος της λονδρέζικης Αρσεναλ, ωστόσο δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και να πείσει τον κ. Αντσελότι πως αξίζει να πάρει τη θέση του κορυφαίου ισπανού τερματοφύλακα της τελευταίας δεκαπενταετίας.
Ο 28χρονος Νάβας έχει περιοριστεί σε ρόλο αναπληρωματικού και έχει αγωνιστεί σε μόλις πέντε επίσημα ματς των Μερένχες. Ασφαλώς τούτο δεν πρέπει να τον πτοεί. Εχει πολλά αγωνιστικά χρόνια μπροστά του για τη συγκεκριμένη θέση και ήδη έχει πετύχει τον μεγάλο σκοπό της ζωής του, να γίνει μέλος της κατά πολλούς κορυφαίας ομάδας στον πλανήτη.
Ο Φαν Γκαλ και οι άτυχοι εκλεκτοί του


Η διοργάνωση της Βραζιλίας λειτούργησε όπως η «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τον ολλανδό πρώην τεχνικό της Μπάγερν Μονάχου κ. Λουίς φαν Γκαλ. Εχοντας αποτύχει στη βαυαρική ομάδα και με τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους να τον αντιμετωπίζουν πλέον καχύποπτα καταλογίζοντάς του «γεροντικές» εμμονές και άρνηση συνεργασίας με τις μοντέρνες τακτικές ιδέες, ο άλλοτε αναμορφωτής του Αγιαξ φάνηκε να βρίσκει το αποκούμπι του στην εθνική ομάδα της Ολλανδίας. Τουλάχιστον έτσι το ερμήνευαν οι κοντόφθαλμοι, διότι ο ίδιος είχε άλλα, πολύ διαφορετικά σχέδια.
Οι Οράνιε του Φαν Γκαλ διέθεταν τον ασυγκράτητο Αριεν Ρόμπεν, τον μισό Ρόμπιν φαν Πέρσι από εκείνον που ήταν παλιά και εννέα μαχητές να τρέχουν ακατάπαυστα και να τηρούν στο 101% το πλάνο και τις οδηγίες του προπονητή. Αυτή η όχι ιδιαίτερα ταλαντούχα ομάδα έχασε στα πέναλτι από την Αργεντινή την πρόκριση στον τελικό του Μουντιάλ και ο τεχνικός ηγέτης της έκλεισε σε αυτήν τον κύκλο του έχοντας επιστρέψει στην ελίτ των ευρωπαϊκών πάγκων. Με μια τεράστια πρόκληση να ανοίγεται μπροστά του, καθώς δεν ανέλαβε απλά τις τύχες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ανέλαβε την ευθύνη της διαδοχής του μοναδικού σερ Αλεξ Φέρσκιουσον, αφού η εποχή Ντέιβιντ Μόιες αντιμετωπίζεται σαν να μην υπήρξε ποτέ!
Για τις επιλογές του πάντως από το Μουντιάλ δεν δικαιώνεται ως σήμερα, περισσότερο από συγκυρίες… Ο Αργεντινός Μάρκος Ρόχο, πρώην στόπερ της Σπόρτιγκ Λισαβόνας, ο οποίος διέπρεψε στα γήπεδα της Βραζιλίας ως αριστερός μπακ, έχει παίξει σε μόλις δέκα ματς αντιμετωπίζοντας διαδοχικούς τραυματισμούς. Ακόμη πιο άτυχος στάθηκε ο εξαιρετικός ολλανδός στόπερ και αμυντικός χαφ (ο οποίος επίσης διακρίθηκε ως αριστερός οπισθοφύλακας στο Παγκόσμο Κύπελλο!) Ντάλεϊ Μπλιντ, που υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο.

Μίροσλαβ Κλόζε
Ο πρώτος σκόρερ
Ο Μίροσλαβ Κλόζε έγινε στα γήπεδα της Βραζιλίας ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ φτάνοντας τα 16 τέρματα και ξεπερνώντας τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο που σταμάτησε στα 15 γκολ. Στα 36 χρόνια του παραμένει πολύτιμη μονάδα για την ιταλική Λάτσιο μετρώντας 4 γκολ και 3 ασίστ σε 15 ματς του πρωταθλήματος και Κυπέλλου της χώρας.

Ανοδική πορεία
Μανωλάς, Βράι, Μούσα και Ερέρα

Οχι απλώς δικαίωσε τη Ρόμα (οι άνθρωποι της οποίας ενθουσιάστηκαν από τις επιδόσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο) για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, αλλά εκτόξευσε στα ύψη τη χρηματιστηριακή αξία του. Ο 23χρονος στόπερ Κώστας Μανωλάς είναι αδύνατον να πουληθεί σήμερα από τους Τζιαλορόσι με λιγότερα από 15 εκατ. ευρώ, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι εφόσον η πορεία του συνεχίζει να χαρακτηρίζεται ανοδική το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρξει πρόταση για την αγορά του από τη Ρόμα η οποία θα αγγίζει ή και θα ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχες περιπτώσεις θα πρέπει να λογίζονται ο 22χρονος ολλανδός κεντρικός αμυντικός Στέφαν ντε Βράι (πήρε μεταγραφή στη Λάτσιο), ο 22χρονος νιγηριανός εξτρέμ Αχμέντ Μούσα, ο οποίος ανήκει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και απασχολεί τις Ντόρτμουντ, Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους εν όψει της επερχόμενης χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, και ο 24χρονος μεξικανός κεντρικός χαφ της Πόρτο Εκτορ Μιγκέλ Ερέρα, ο οποίος αρέσει ιδιαίτερα στον κ. Πεπ Γκουαρντιόλα, προπονητή της Μπάγερν Μονάχου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ