Στη σκιά του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε τον περασμένο Απρίλιο στην Ανατολική Ουκρανία θα διεξαχθεί η πρώτη μάχη του Ολυμπιακού με την ουκρανική Ντνίπρο Ντνιπροπετρόφσκ για τη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Ουκρανοί βουλευτές πριν από δέκα ημέρες απαίτησαν να κηρυχθεί η χώρα επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία, ωστόσο το ποδόσφαιρο ζει και βασιλεύει!
Οι συγκρούσεις ουκρανικών στρατευμάτων με τις φιλορωσικές δυνάμεις μπορεί να μην έχουν τερματιστεί στην Ανατολική Ουκρανία, ωστόσο ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει στο Κιέβο για να αντιμετωπίσει στις 19 Φεβρουαρίου την Νντίπρο στο Στάδιο «Ολιμπίσκι». Εκτός και αν η UEFA λάβει σοβαρά υπόψη τα επεισόδια που δημιούργησαν οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της τόσο στον αγώνα με την Κοπεγχάγη για τον γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ (30 Ιουλίου 2014) όσο και στη συνάντηση με τη Σεντ Ετιέν στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ (12 Δεκεμβρίου 2014). Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ματς που έγινε πρόσφατα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου ο περιβάλλων χώρος θύμιζε πεδίο μάχης καθώς μετά τη λήξη του αγώνα ακούστηκαν πυροβολισμοί και υπήρξαν άγριες συμπλοκές ουκρανών και γάλλων οπαδών με αποτέλεσμα περίπου 15 να διακομιστούν στο νοσοκομείο.
Θυμούνται ακόμη τη Μέταλιστ


Η Ντνίπρο απειλείται με τιμωρία από την Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA και είναι πολύ πιθανόν ο αγώνας με τον Ολυμπιακό να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Το σίγουρο είναι ότι το ματς δεν πρόκειται να γίνει στη φυσική έδρα του ουκρανικού συλλόγου «Νντίπρο Αρίνα» λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην περιοχή. Οπως και να έχει οι Ερυθρόλευκοι θα κληθούν να δώσουν το πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας και θα πρέπει να τους έχει γίνει μάθημα ο αποκλεισμός από την ουκρανική Μέταλιστ στη φάση των 16 του Γιουρόπα Λιγκ το 2012. Κατά σύμπτωση ο τεχνικός της Ντνίπρο κ. Μίρον Μάρκεβιτς ήταν στον πάγκο της Μέταλιστ στα δύο ματς κόντρα στον Ολυμπιακό του Ερνέστο Βαλβέρδε (0-1 στο Χάρκοβο και 1-2 στο «Γ. Καραϊσκάκης»).
Οι Πειραιώτες σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης θα ενισχυθούν τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο δίνοντας προτεραιότητα στη θέση του στόπερ μετά την αποχώρηση του γάλλου σταρ Ερίκ Αμπιντάλ. Αναμένεται να γίνουν δύο-τρεις αξιόλογες προσθήκες στο ρόστερ και η πρόκριση στις 16 της διοργάνωσης θα κριθεί στον αγώνα ρεβάνς που θα γίνει στις 26 Φεβρουαρίου 2015 στο «Γ. Καραϊσκάκης» με ή χωρίς τον Μίτσελ. Ο ισπανός τεχνικός βρίσκεται σε «επιτήρηση» από τη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός και όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση θα δίνει εξετάσεις σε κάθε παιχνίδι πρωταθλήματος.
Ο Ολυμπιακός θα βρει σε αγωνιστικό λήθαργο τους Ουκρανούς καθώς το πρωτάθλημα έχει σταματήσει λόγω χειμώνα από την 1η Δεκεμβρίου και θα ξαναρχίσει στις 28 Φεβρουαρίου 2015, μετά το δεύτερο ματς στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Ο κ. Μίρον Μάρκεβιτς που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ντνίπρο το περασμένο καλοκαίρι ακολουθεί το σύστημα 4-2-3-1. Ηγέτης των Ουκρανών είναι ο 25χρονος διεθνής μεσοεπιθετικός Εβγκέν Κονοπλιάνκα, ο οποίος φοράει το Νο 10 (αγωνίζεται στην ουκρανική ομάδα από το 2007) και βεντέτα ο κροάτης διεθνής φορ Νίκολα Κάλινιτς.
Οι επιδόσεις της Ντνίπρο


Στη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ η Ντνίπρο προκρίθηκε κατακτώντας τη δεύτερη θέση στον 6ο όμιλο με 7 βαθμούς (δύο νίκες, μία ισοπαλία, τρεις ήττες) πίσω από την Ιντερ, αφήνοντας εκτός τις Καραμπάγκ και Σεντ Ετιέν. Μάλιστα την τελευταία αγωνιστική των ομίλων επικράτησε με 1-0 της γαλλικής ομάδας και σε συνδυασμό με την ισοπαλία της Καραμπάγκ (0-0 με την Ιντερ) εξασφάλισε την πρόκριση.
Στο ουκρανικό πρωτάθλημα η Ντνίπρο βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με 28 βαθμούς, ενώ την κούρσα οδηγεί η Ντινάμο Κιέβου με 36 και τη δεύτερη θέση κατέχει η Σαχτάρ Ντόνετσκ με 31 βαθμούς. Η ομάδα του Μάρκεβιτς έχει 8 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες σε 14 αγωνιστικές. Στην έδρα της έχει σημειώσει σε 7 παιχνίδια μόλις 3 νίκες.


Η ιστορία
Οι Ερυθρόλευκοι απέναντι σε ουκρανικές ομάδες

Για το Κύπελλο Πρωταθλητριών ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από την Ντινάμο Κιέβου (2-2 εντός, 1-0 εκτός τη σεζόν 1974-1975).
Για το Κύπελλο Κυπελλούχων, ο Ολυμπιακός έχασε με 1-0 από την Τσερνομόρετς στο γήπεδό του και πήρε την πρόκριση με εντυπωσιακή νίκη 3-0 στην Οδησσό (1991-1992).
Στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ οι Ερυθρόλευκοι έφεραν δύο ισοπαλίες με τη Σαχτάρ: 2-2 στο Ντόνετσκ και 1-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης» (2005-2006).
Για το Γιουρόπα Λιγκ αποκλείστηκε από τη Μέταλιστ στη φάση των 16 (2011-2012).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ