Ο πιτσιρικάς μπαίνει φουριόζος στο –έτσι κι αλλιώς μεγάλο για τα κυβικά του –αυτοκίνητο και κάθεται στη θέση του οδηγού έτοιμος να οδηγήσει.
Την ίδια στιγμή ο πατέρας του, ξετρελαμένος με το ηλεκτρονικό παιχνίδι του γιου του, μπαίνει στο πίσω κάθισμα χωρίς να δίνει σημασία στα τεκταινόμενα. Οπως είναι φυσικό, ο νεαρός μπερδεύεται, αντί για πρώτη έχει βάλει όπισθεν, και η συνέχεια επί της οθόνης…
Το διδακτικό αυτό μήνυμα της νέας διαφήμισης (αλλά και γενικότερα της καμπάνιας «Παίξε υπεύθυνα») της ΟΠΑΠ ΑΕ δεν είναι τυχαίο αλλά βασισμένο στη φιλοσοφία της εταιρείας η οποία θέλει ο εκάστοτε παίκτης βασικά να διασκεδάζει από το παιχνίδι, να ψυχαγωγείται και όχι να του γίνεται τρόπος ζωής και να εξαρτάται από αυτό.
Για πρώτη φορά άλλωστε έχουμε στην Ελλάδα μια τέτοια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το υπεύθυνο παιχνίδι και έρχεται από τον όμιλο του ΟΠΑΠ. «Το παιχνίδι είναι ωραίο μόνο όταν είναι υπεύθυνο: δεν παίζεις αν είσαι κάτω των 18, δεν ξεπερνάς τα όρια» είναι το μήνυμα μέσω του οποίου η ΟΠΑΠ ΑΕ παρουσιάζει την καμπάνια της θέλοντας ουσιαστικά να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό (παίκτες και μη) γύρω από τις πιθανές συνέπειες που συνεπάγεται η μη υπεύθυνη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια και να υπάρχει και η κατάλληλη ενημέρωση.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και εσωτερικά το ίδιο το κτίριο όπου στεγάζεται η ΟΠΑΠ ΑΕ είναι «ντυμένο» πλέον στο πλαίσιο του «Παίξε υπεύθυνα» θέλοντας έτσι να περάσει το μήνυμα πρώτα απ’ όλα και στους ίδιους τους εργαζομένους της εταιρείας που με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν καλύτερα στο νόημα και σαφώς μπορούν να προωθήσουν με άλλον αέρα τη συγκεκριμένη καμπάνια.
Οι δράσεις που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ο όμιλος είναι συγκεκριμένες και μετρήσιμες ως προς την αποτελεσματικότητά τους και κυρίως απόλυτα εναρμονισμένες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές προβλέπονται από τους φορείς World Lottery Association και European Lotteries, μέλος των οποίων είναι και η ίδια η ΟΠΑΠ ΑΕ.
Οι 10 εντολές του έξυπνου παίκτη


1) Παίζει τυχερά παιχνίδια ορίζοντας από την αρχή ένα χρηματικό ποσό και δεν το ξεπερνά για κανέναν λόγο ΠΟΤΕ.
2) Δεν δανείζεται χρήματα για να παίξει.
3) Δεν παίζει τα χρήματα που προορίζει για άλλες ανάγκες.
4) Δεν προσπαθεί να «ρεφάρει» ρισκάροντας επιπλέον χρήματα.
5) Είναι συνειδητοποιημένος και πιστεύει ότι δεν μπορεί να επηρεάσει το τυχερό παιχνίδι.
6) Αποφεύγει να θεωρεί το παιχνίδι λύση των προβλημάτων του και των ανησυχιών του.
7) Θεωρεί ότι τα χρήματα που δαπάνησε για να παίξει είναι το αντίτιμο που πληρώνει κανείς για να διασκεδάσει.
8) Ζητάει βοήθεια όταν αντιλαμβάνεται ότι τείνει να ξοδεύει παραπάνω ή να παίζει συχνότερα.
9) Δεν αφήνει την εργασία του ή τις σπουδές του για να παίξει.
10) Δεν παίζει όταν αισθάνεται λυπημένος, μόνος, βαριεστημένος, φορτισμένος ή αγχωμένος.
Ερωτηματολόγια για όσους συμμετέχουν


Η ΟΠΑΠ ΑΕ έχει διανέμει σε όλα τα πρακτορεία ανά τη χώρα ένθετα με ερωτηματολόγια σχετικά με το αν κάποιος έχει παραβεί κάποια ή κάποιες από αυτές τις δέκα εντολές. Με ερωτήσεις όπως αν έχετε ποντάρει ποτέ περισσότερα χρήματα από αυτά που μπορείτε να χάσετε ή αν έχετε δανειστεί χρήματα ή αν έχετε πουλήσει κάποιο αντικείμενο για να βρείτε χρήματα για να παίξετε.
Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες απάντησης (α. Ποτέ, β. Κάποιες φορές, γ. Αρκετά συχνά και δ. Σχεδόν πάντα)που βαθμολογούνται με 0, 1, 2 και 3 βαθμούς αντίστοιχα, με το 0 να παίρνει η απάντηση «Ποτέ» και ούτω καθεξής.
Ο συμμετέχων (που έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει και ηλεκτρονικά το ερωτηματολόγιο μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού) μπορεί να τσεκάρει το αντίστοιχο κουτάκι σε κάθε ερώτηση και με βάση τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσει να μάθει τι είδους παίκτης είναι.
Σύμφωνα με την κλίμακα του ερωτηματολογίου, η κατάταξη έχει ως εξής:
0 βαθμοί: Δεν υπάρχει πρόβλημα από την ενασχόλησή σας με τα τυχερά παιχνίδια.
1-2 βαθμοί: Χαμηλό επίπεδο ενασχόλησης με λίγες ή καθόλου αρνητικές συνέπειες.
3-7 βαθμοί: Μεσαίο επίπεδο δυσχέρειας που οδηγεί σε κάποιες αρνητικές συνέπειες.
8 ή παραπάνω βαθμοί: Δυσχέρειες από την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια με αρνητικές συνέπειες και πιθανή απώλεια ελέγχου.

Σεμινάρια
Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης

Η ΟΠΑΠ ΑΕ υποστηρίζει οικονομικά και μια τηλεφωνική γραμμή (1114) στην οποία μπορεί να απευθυνθεί όποιος πιστεύει ότι έχει πρόβλημα σχετικό με τα τυχερά παιχνίδια (ή πιστεύει ότι έχει πρόβλημα κάποιος συγγενής ή φίλος του). Πρόκειται για γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης και τηλεσυμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ και μέσα από αυτό το πρόγραμμα γενικότερα προσφέρεται βοήθεια και καθοδήγηση σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Η Γραμμή Βοηθείας λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 9.00 ως τις 21.00 με πλήρως εξειδικευμένο προσωπικό, όπως κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Μπορεί να επικοινωνήσει κανείς και μέσω mail στη διεύθυνση 1114a@kethea-alfa.gr.
Αλλά η προσπάθεια της εταιρείας δεν σταματά εκεί αλλά έχει και συνέχεια καθώς διενεργεί σεμινάρια εκπαίδευσης των πρακτόρων της και ενημερώνει τους συνεργάτες της στα λοιπά σημεία πώλησης όπου διαθέτει τα προϊόντα της προκειμένου να μπορούν να εντοπίζουν στοιχεία εθιστικής συμπεριφοράς και να ενημερώνουν τους παίκτες εκείνους που χρειάζονται βοήθεια από ειδικούς.
Χρηματοδοτεί τη διενέργεια έρευνας από ανεξάρτητο πανεπιστημιακό φορέα για την αποτύπωση του τοπίου συμπεριφορών του κοινού στην Ελλάδα αναφορικά με τα τυχερά παιχνίδια.
Σχεδιάζει και υλοποιεί την προώθηση των προϊόντων της σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές της υπεύθυνης διαφήμισης και μάρκετινγκ και τους κανόνες της ΕΕΕΠ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ