Στην εποχή του Internet και της ταχείας διάχυσης των πληροφοριών και εικόνων μέσω των ιστοσελίδων και των social media, είναι αλήθεια εκτός από περιττό και επουσιώδες το να αναζητείς διαφορετικά λόγια ώστε να μεταφέρεις στη σκέψη κάποιου το μεγαλείο ενός αθλητή, εν προκειμένω του ασυναγώνιστου Αργεντινού Λιονέλ Μέσι. Του ποδοσφαιριστή που δημιουργεί ρεκόρ τα οποία στο μέλλον θα καταρρίψει κάποιος που μάλλον δεν θα είναι… Γήινος!
Οι ζώντες της εποχής που ο Πελέ άλλαζε τον παγκόσμιο χάρτη του ποδοσφαίρου συνεχώς λιγοστεύουν, οι διηγήσεις τους θα γίνονται όλο και πιο σπάνιες, τα κατορθώματά του (όπως και εκείνα των Εουσέμπιο, Μπόμπι Τσάρλτον, Μπεκενμπάουερ, Φακέτι, Ριβελίνο και των ακόμη παλαιότερων Ζάγκαλο, Πούσκας κ.λπ.) θα εξιστορούνται σαν ποδοσφαιρικά παραμυθάκια και θα μεταφέρονται μέσα από ξεθωριασμένες εικόνες και κάποιες μη αντιπροσωπευτικές συρραφές από αρχαία βίντεο σε γρήγορη κάλυψη.
Ο Μαραντόνα μόλις που… πρόλαβε


Ακόμη και ο Μαραντόνα ίσα που πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του για τις επόμενες γενιές μέσω της τηλεόρασης. Σε πενήντα ή εκατό χρόνια από σήμερα όμως δεν θα υπάρχει φίλος του ποδοσφαίρου που να μη γνωρίζει ποιος ήταν αυτός ο μικροσκοπικός θαυματοποιός από την Αργεντινή και κυρίως το πώς έπαιζε για να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Με μια απλή αναζήτηση ο καθένας θα μπορεί να μάθει, να δει και να θαυμάσει.
Ο Μέσι σημείωσε το πρώτο τέρμα του στην Ισπανία κατά της Αλμπαθέτε την Πρωτομαγιά του 2005 και έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν σε ηλικία 17 ετών, 10 μηνών και 7 ημερών. Το σχετικό επίτευγμα καταρρίφθηκε στη συνέχεια από τον άλλοτε συμπαίκτη του στην Μπάρτσα Μπόγιαν Κρκιτς, αλλά τούτος θα είναι και μοναδικός λόγος για να θυμάται κάποιος τον ισπανό επιθετικό που κάποτε συγκρίθηκε με τον Μέσι. Αν και ο τελευταίος είναι αθλητής που ζει και αναπνέει για να δημιουργεί νέα ρεκόρ, η απώλεια του συγκεκριμένου τον αφήνει αδιάφορο με όλα αυτά που ακολούθησαν, αλλά και αυτά που ετοιμάζει ώστε να ολοκληρώσει τον μύθο του.
«Ερωτας» με τα… δίχτυα


Το 2014 θα αναγνωρίζεται πάντοτε για τον Μέσι ως η σεζόν της κατάρριψης ρεκόρ τα οποία φάνταζαν ως άπιαστα ακόμη και για τον ίδιο στο ξεκίνημά του ως μέλος της πρώτης ομάδας της Μπάρτσα: «Οταν ήμουν στη Μασία, έκανα όνειρα, ήθελα να γίνω ένας από τους καλύτερους, να πλησιάσω τους ξεχωριστούς, να αφήσω πίσω μου κι εγώ λόγους για να με θυμούνται όταν θα σταματήσω. Ασφαλώς οφείλω να παραδεχθώ ότι νιώθω ευλογημένος που κατάφερα σημαντικά πράγματα τόσο γρήγορα. Τα ρεκόρ δεν είναι μόνο δικά μου, είναι και εκείνων που με βοήθησαν να είμαι γερός και να προχωρήσω» δήλωσε ο πάντοτε ταπεινός Αργεντινός μετά τα νέα επιτεύγματά του, αμφότερα ενισχυμένα με παραστάσεις ξεχωριστές, όχι με τυπικότητες…
Με δύο διαδοχικά χατ τρικ, ο 27χρονος μάγος των γκολ έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της ισπανικής λίγκας και του Τσάμπιονς Λιγκ. Με τα τέρματά του απέναντι στη Σεβίλλη έφτασε τα 253 στο σύνολο, ξεπερνώντας τον μυθικό Τέλμο Θάρα, ο οποίος είχε σκοράρει 251 με τη φανέλα της Αθλέτικ Μπιλμπάο σε δεκαετίες (1940-1955) που έχουν χαθεί στην ποδοσφαιρική λήθη. Με τρία γκολ κόντρα στον ΑΠΟΕΛ πήρε κεφάλι και στη σχετική λίστα με τους καλύτερους σκόρερ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Μετράει 74 τέρματα, τρία περισσότερα από τον παλαίμαχο πλέον Ραούλ και δύο παραπάνω από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος είναι και ο βασικός ανταγωνιστής του.
Με τη σημείωση ότι ο Μέσι έφτασε τα 74 σε 91 εμφανίσεις, ενώ ο Πορτογάλος έπιασε τα 72 σε 142 ματς, χώρια που είναι κατά δύο χρόνια γηραιότερος. Το παρθενικό τέρμα του στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Αργεντινός το σημείωσε εναντίον του Παναθηναϊκού στις 2 Νοεμβρίου 2005, στην ευρεία νίκη των Μπλαουγκράνα με 5-0. Χατ τρικ σε εκείνο το ματς είχε πετύχει ο Σάμουελ Ετό, ενώ δίχτυα είχε βρει και ο Ολλανδός Μαρκ φαν Μπόμελ.


Μπροστά από Κρόιφ, Πλατινί, Φαν Μπάστεν
Μηχανή παραγωγής γκολ και επιτευγμάτων

Η λίστα με τα ξεχωριστά ατομικά επιτεύγματα του Μέσι είναι (συνολικά) η μεγαλύτερη από κάθε άλλον που έχει παίξει ποτέ ποδόσφαιρο σε συλλογικό (όχι εθνικό) επίπεδο. Είναι ο μοναδικός που έχει κατακτήσει τέσσερις φορές τη Χρυσή Μπάλα (μπροστά από ιερά τέρατα όπως ο Κρόιφ, ο Πλατινί και ο Φαν Μπάστεν που έχουν από τρεις επικρατήσεις) και έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ σε επίσημα ματς ενός ημερολογιακού έτους (91 το 2012, χρονιά στην οποία μαζί με τα φιλικά ματς σημείωσε συνολικά 96 τέρματα).
Μόνο εκείνος έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ σε τέσσερις συνεχόμενες περιόδους (2008-2012) και είναι ο μοναδικός που έχει βρει δίχτυα σε 22 διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις σε διοργανώσεις της UEFA, στις οποίες μάλιστα έχει αναδειχθεί τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ (όσες και ο σπουδαίος γερμανός μόμπερ του παρελθόντος Γκερντ Μίλερ).
Είναι ασφαλώς ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, καθώς του λείπει μόλις ένα τέρμα για να φτάσει τα 400 σε όλα τα ματς (επίσημα και ανεπίσημα) στα οποία έχει φορέσει τη φανέλα της. Σε επίσημες αναμετρήσεις μετράει 371 τέρματα, τα 107 εξ αυτών σε εκτός έδρας αναμετρήσεις του ισπανικού πρωταθλήματος, όσα κανένας άλλος στην ιστορία της Λίγκας. Και όλα τα προαναφερθέντα είναι απλώς κάποια από τα ατομικά επιτεύγματα του αργεντινού μάγου που σε πέντε-έξι χρόνια από σήμερα θα έχει οδηγήσει τα δικά του ρεκόρ σε απλησίαστα νούμερα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ