Περίεργη καθυστέρηση
Εχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τη λήξη της θητείας του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΚΑ, αλλά η αθλητική ηγεσία δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην τοποθέτηση νέας διοίκησης, με αποτέλεσμα να υφίστανται αρκετές αρρυθμίες στη λειτουργία του μεγαλύτερου αθλητικού κέντρου της χώρας. Για παράδειγμα, δεν έχουν υπογραφεί σημαντικά συμβόλαια για τη χρήση του κέντρου από επαγγελματικές ομάδες και βαλτώνει η λύση σημαντικών προβλημάτων που αφορούν την επάρκεια των εγκαταστάσεων. Παρόμοια κατάσταση υπάρχει τόσο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όσο και στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, που παραμένουν ακέφαλα για πολλές εβδομάδες. Στο Φαληρικό Παλέ, έδρα του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα, παρατηρούνται τριτοκοσμικά φαινόμενα όσον αφορά τις συνθήκες φιλοξενίας των θεατών. Στον Αγιο Κοσμά, που ταλανίζεται και από το οικονομικό σκάνδαλο το οποίο διερευνούν το ΣΔΟΕ και οι οικονομικοί εισαγγελείς, υπάρχει πρόβλημα μισθοδοσίας των υπαλλήλων του κέντρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν απλήρωτοι για σχεδόν δύο μήνες. Η αθλητική ηγεσία είναι ενήμερη όλων αυτών των δυσκολιών και των προβλημάτων, αλλά προς το παρόν προτιμά να μη δρα προκαλώντας σε όλους τους ενδιαφερομένους πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της αδράνειάς της.
Η ευκαιρία του μπάσκετ
Η δυσωδία που αποπνέει το ελληνικό ποδόσφαιρο και το λουκέτο στη Σούπερ Λίγκα αφήνουν πεδίο δράσης στο μπάσκετ, που συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκύριακο με τη διεξαγωγή πλήρους αγωνιστικής στην Α1. Το ζήτημα όμως είναι τι κάνει και ο ΕΣΑΚΕ ούτως ώστε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να προβάλει το προϊόν του στον κόσμο. Οχι σπουδαία πράγματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Σύνδεσμος αντιμετωπίζει αρκετές ανοιχτές πληγές που πρέπει να κλείσει: σε επίπεδο παραγόντων συνεχίζεται η κόντρα Αγγελόπουλων – Γιαννακόπουλου, σε επίπεδο χορηγιών δεν έχει ακόμη υπογραφεί η σύμφωνα με το «ΣΚΡΑΤΣ», ενώ εκκρεμούν η απόφαση του ΑΣΕΑΔ για το διακοπέν ντέρμπι Αρη –ΠΑΟΚ και ο ορισμός νέας ημερομηνίας για τον αναβληθέντα αγώνα ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού.
Το άνοιγμα της ΚΑΕ Ολυμπιακός
Ευτυχώς ορισμένες ΚΑΕ επιχειρούν άνοιγμα προς την κοινωνία εκπληρώνοντας την ανάγκη του μπάσκετ για εξωστρέφεια. Ετσι, μετά το εκπληκτικό πρόγραμμα «Ρέθυμνο Assist» και άλλες προσπάθειες, η ΚΑΕ Ολυμπιακός, με αφορμή τη διεξαγωγή του αγώνα με τον ΠΑΟΚ σήμερα το μεσημέρι (12.30) στο ΣΕΦ, διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεις για την ανάδειξη και ενημέρωση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας. Είναι θλιβερό, ωστόσο σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επομένως καλό είναι να αρχίσει η προσπάθεια από τους αθλητικούς χώρους.
450 δισ. ευρώ
Σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία δεν διάγει τις καλύτερες των ημερών της, με σημαντικές χώρες να βρίσκονται στα όρια της μηδενικής ανάπτυξης, υπάρχει ένας τομέας της που εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Πρόκειται για την αθλητική βιομηχανία, το μέγεθος της οποίας αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με στοιχεία γαλλικής Δημόσιας Τράπεζας Επενδύσεων, ο συνολικός τζίρος της παγκόσμιας αθλητικής βιομηχανίας έφθασε το 2013 το ποσό των 450 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μάλιστα αύξηση κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το γαλλικό παράδειγμα
Το σκάνδαλο των στημένων αγώνων στη Β’ εθνική κατηγορία και η αποκάλυψη ότι ο νυν και πρώην πρόεδροι της Μαρσέιγ κατηγορούνται για μίζες από μεταγραφές παικτών συγκλόνισαν το γαλλικό ποδόσφαιρο. Και τα δύο οδήγησαν σε συλλήψεις υψηλόβαθμων παραγόντων και ιδιοκτητών. Για τον προπονητή της Παρί Σεν Ζερμέν Λοράν Μπλαν η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο κυκλοφορούν πολλά λεφτά και κάποιοι θέλουν να επωφεληθούν και παρανόμως. Η παρατήρηση Μπλαν ισχύει και για την Ελλάδα. Με μία διαφορά: ότι στη χώρα μας δεν πληρώνει κανείς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ