Χρειάζεται απύθμενο θράσος για να αρνηθεί ένας 24χρονος αθλητής πρόταση… 4,7 εκατ. δολαρίων (περίπου 3,7 εκατ. ευρώ) για διετές συμβόλαιο. Ο Κώστας Παπανικολάου, όμως, φημίζεται για την καλώς εννοούμενη θρασύτητά του, ενώ ο ατζέντης του Γιώργος Σφαιρόπουλος «διάβασε» αριστοτεχνικά την οικονομική ευχέρεια τη δεδομένη χρονική στιγμή για τους Χιούστον Ρόκετς τζογάροντας λες και η ομάδα του ΝΒΑ είχε έδρα το Λας Βέγκας!
Ο αγώνας της διάκρισης
Το αποτέλεσμα; Ο διεθνής φόργουορντ, ο οποίος ήταν εξαιρετικός στις πρώτες εμφανίσεις του στον μαγικό κόσμο του κορυφαίου πρωταθλήματος, υπέγραψε συμβόλαιο με τα διπλά χρήματα, καθώς οι συνολικές, μεικτές αποδοχές του για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι 9,4 εκατ. δολάρια (περίπου 7,5 εκατ. ευρώ) μετατρέποντάς τον στον δεύτερο πιο ακριβοπληρωμένο «rookie» (πρωτοεμφανιζόμενο παίκτη) στην ιστορία του ΝΒΑ μετά τον Νίκολα Μίροτιτς των Σικάγο Μπουλς και πρώην της Ρεάλ Μαδρίτης. Εν συγκρίσει με το 1,3 εκατ. ευρώ που θα έπαιρνε ο Παπανικολάου εάν έμενε στην Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2014-15, τα περίπου 2,4 εκατ. ευρώ που θα πάρει καθαρά στο Χιούστον δεν συνιστούν χαώδη διαφορά.

Αν, όμως, καταφέρει να καθιερωθεί, το δεύτερο συμβόλαιό του μπορεί να είναι διαστημικό και αυτό γιατί σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των δύο κόσμων η απόσταση μεταξύ του ΝΒΑ και της Ευρωλίγκας παραμένει ασύλληπτη.
Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος αντιμετωπίζεται από τους ειδικούς του ΝΒΑ ως το «next big thing» διάγοντας μόλις τον δεύτερο χρόνο του στους Μιλγουόκι Μπακς, όπου παρεμπιπτόντως θα πάρει εφέτος 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από δύο χρόνια στον Φιλαθλητικό του Ζωγράφου έπαιρνε 300 ευρώ μηνιαίως για τα οδοιπορικά του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι άλλοι δύο διεθνείς Κώστας Κουφός (2,4 εκατ. ευρώ) και Νικ Καλάθης (650.000 ευρώ) έχουν τα φόντα ώστε να μείνουν για πολλά χρόνια στο ΝΒΑ προσθέτοντας αρκετά μηδενικά στους λογαριασμούς τους και διατηρώντας ισχυρή την ελληνική παροικία.
Ενας άλλος κόσμος
Η σύγκριση ΝΒΑ – Ευρώπης είναι σχεδόν αδόκιμη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στη γαλλική «Equipe», ο αμερικανικός οργανισμός απασχολεί χίλιους εργαζομένους ενώ η «Euroleague Basketball» που έχει έδρα στη Βαρκελώνη έχει προσωπικό πενήντα ατόμων.
Ο ετήσιος τζίρος του ΝΒΑ αγγίζει τα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ της Ευρωλίγκας κυμαίνεται μεταξύ 28 και 30 εκατ. ευρώ. Αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην κολοσσιαία τηλεοπτική συμφωνία του ΝΒΑ, η οποία για την τρέχουσα σεζόν θα αποδώσει στις 30 ομάδες 737 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό που μοιράζονται οι 24 ομάδες της Ευρωλίγκας είναι μόλις 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με άρθρο του οικονομικού «Forbes», μόνο οι Λος Αντζελες Λέικερς βγάζουν άλλα 95 εκατ. ευρώ ετησίως από τη συμφωνία με τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, κάτι που δεν προβλέπεται για τις ευρωπαϊκές ομάδες και αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τους αρμόδιους.
Η έρευνα, μάλιστα, του «Βήματος» επιβεβαιώνει ότι οι οικογένειες Γιαννακόπουλου και Αγγελόπουλου κάνουν απλώς ένα ακριβό και ασύμφορο χόμπι, καθώς τα ετήσια οφέλη του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ευρωπαϊκών αγώνων τους είναι 1,35 εκατ. ευρώ για τον καθένα. Αναλογικά, και το έπαθλο για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, η οποία έχει καταλήξει σε ελληνικά χέρια στα πέντε από τα οκτώ τελευταία Φάιναλ Φορ, αποφέρει στον νικητή το… αστρονομικό ποσό των 250.000 ευρώ!

«Σε καμία διοργάνωση, ούτε καν στο ΝΒΑ, δεν είναι η λίγκα υπεύθυνη για τα έσοδα των ομάδων, αλλά για να ορίσει το πλαίσιο στο οποίο θα εργαστούν οι ομάδες προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους. Στο ΝΒΑ τα έσοδα που επιστρέφονται στις ομάδες από τη λίγκα ανέρχονται στο 20%. Στη Euroleague είναι στο 8%»
υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ιθύνων νους της Ευρωλίγκας Τζόρντι Μπερτομέου, ο οποίος σε παλαιότερη επίσκεψή του στην Αθήνα είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ομίλου που θα αποτελούσε ενεργό κύτταρο του ΝΒΑ.
Οι τιμές των εισιτηρίων
Μέσα από τα λεγόμενά του, μάλιστα, είχε διαφανεί η ιλιγγιώδης ταχύτητα με την οποία κινείται το ΝΒΑ εν συγκρίσει με την Ευρωλίγκα: «Για να γίνει ένας όμιλος στην Ευρώπη θα πρέπει να έχουμε 5-6 πολύ καλές ομάδες. Ερχονται, όμως, κάποια ερωτήματα από την ίδια την αγορά. Θα πρέπει αυτές οι ομάδες να έχουν περίπου 130 εκατ. δολάρια για να παίξουν σε αυτό το επίπεδο. Χρειάζονται περίπου 50 sold out στα γήπεδα με μέσον όρο 100 ευρώ το εισιτήριο. Θα πρέπει οι συνεργάτες που έχουμε τώρα στην τηλεόραση να πληρώσουν δέκα φορές παραπάνω από αυτά που πληρώνουν αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα σχετικά με το πώς λειτουργεί το λεγόμενο σάλαρι καπ με έξι διαφορετικούς φορολογικούς νόμους που ισχύουν στην Ευρώπη».
Ειδικά για τα εισιτήρια, δεν έχει κι άδικο. Μόνο η επιστροφή του Λεμπρόν Τζέιμς στο Κλίβελαντ αύξησε κατακόρυφα τις τιμές, με αποτέλεσμα οι Καβαλίερς να έχουν πλέον τα ακριβότερα εισιτήρια σε ολόκληρο το ΝΒΑ ξεπερνώντας ακόμη και τους εμπορικότατους Λέικερς. Η μέση τιμή του εισιτηρίου είναι 170 ευρώ και ο μέσος όρος 305 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές των εισιτηρίων στο ΟΑΚΑ και στο ΣΕΦ ξεκινούν από 10 ευρώ και δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ στα ευρωπαϊκά ματς. Στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος τα εισιτήρια των «αιωνίων» ξεκινούν ακόμη πιο χαμηλά, από τα 5 ευρώ…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ