Είναι ο Βασιλιάς της Μαδρίτης. Εχει κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα του, ενώ οι τελευταίοι δύο τίτλοι, ο ομαδικός (Τσάμπιονς Λιγκ) και ο ατομικός (Χρυσή Μπάλα), έχουν αλαφρώσει από τις πλάτες του ένα τεράστιο διπλό βάρος. Αυτό που απαιτούσε να οδηγήσει τη Ρεάλ στην κατάκτηση του πολυπόθητου Decima και το πιο δύσκολο, εκείνο που τον διατηρούσε εγκλωβισμένο στην ιδέα μιας συνεχιζόμενης δολοπλοκίας, σύμφωνα με την οποία αδικείται στη μάχη με τον Λιονέλ Μέσι κατά την ετήσια ανάδειξη του κορυφαίου στον κόσμο! Δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο (άλλωστε αμείβεται με 17 εκατ. ευρώ ετησίως) για να αναζητήσει τη φυγή του από την ισπανική πρωτεύουσα, τώρα που όλα λειτουργούν υπέρ του. Κι όμως, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι εκεί έξω, περιμένει και ελπίζει. Και ο Κριστιάνο έχει λόγους για να το σκέφτεται…
Αν θα έπρεπε κάποιος να κατονομάσει ένα και μόνο ψεγάδι στη σχέση του με τη Ρεάλ, αυτό εντοπίζεται στην απροθυμία της διοίκησης των Μερένχες να συμμεριστεί την άποψή του όταν αυτή αφορά την παραχώρηση ποδοσφαιριστών που ο ίδιος θεωρεί απαραίτητους για την ομάδα.
Αν και λογίζεται ως το αγαπημένο (ασφαλώς και «χαϊδεμένο») παιδί του προέδρου της Βασίλισσας κ. Φλορεντίνο Πέρεθ, η σχέση τους διαταράχθηκε πριν από μερικούς μήνες, όταν η Ρεάλ αποφάσισε την πώληση του Ανχελ Ντι Μαρία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εκεί λέγεται ότι ξεχείλισε το ποτήρι που είχε «μισο-γεμίσει» μία άλλη μεταγραφική ιστορία, έναν χρόνο νωρίτερα. Τότε που οι Μερένχες ενέδωσαν στην πίεση της Αρσεναλ και της παραχώρησαν τον Μεσούτ Οζίλ.

Το δέλεαρ και η νέα πρόκληση
Οι σχέσεις με τους Μαδριλένους και τα 200 εκατ.

Αν και από πολλούς χαρακτηρίζεται βεντέτα ή απρόσιτος και αλαζών, παρότι κάμποσοι θεωρούν ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο θέλει να ξεχωρίζουν μόνο εκείνον και να μην απονέμονται εύσημα σε κάποιον (ή κάποιους) από τους συμπαίκτες του, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Τέτοια συμπλέγματα (που αντιθέτως ο Λιονέλ Μέσι, με τη φήμη του καλού παιδιού, εμφάνισε κατά καιρούς στην Μπαρτσελόνα) ο 29χρονος σουπερστάρ δεν τα έχει. Ο Ζοζέ Μουρίνιο είχε πει παλαιότερα ότι «μοιάζει να το ευχαριστιέται μόνο όταν εκείνος παίζει καλά και βάζει γκολ». Ωστόσο η αντιπαράθεσή τους είναι γνωστή, οπότε και η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Special One δεν μπορεί να υπολογίζεται ως ακριβής ή αληθινή. Αλλωστε ο αντίπαλός του στην Μπάρτσα Ζεράρ Πικέ είχε δηλώσει πρόσφατα: «Μην πιστεύετε όσα ακούτε για εκείνον. Τον ξέρω πολύ καλά και είναι ένας ιδιαίτερα φιλικός άνθρωπος».
Δείξε μου τον συμπαίκτη σου…
Ο Ρονάλντο δεν είναι χαζός. Αντιθέτως, κατανοεί ότι μόνο με αρκετούς από τους καλύτερους στον κόσμο δίπλα του θα μπορέσει να διατηρηθεί σε κορυφαίο επίπεδο, να κατακτά τίτλους, να κερδίζει αγώνες. Ακόμα και αν ευσταθεί η άποψη ότι μετέβη στη Μαδρίτη πριν από πέντε χρόνια έχοντας διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων, το παράδειγμα της Μπαρτσελόνα και η (υπο)στήριξη του Μέσι με παικταράδες της μπάλας (Ινιέστα, Τσάβι, Ανρί, Ετό, Φάμπρεγας κ.ά.) σίγουρα θα διαφοροποίησε το σκεπτικό του.
Επιπροσθέτως, δεν είναι ο τύπος που δημιουργεί ίντριγκες. Σήμερα αναγνωρίζεται στα αποδυτήρια της Ρεάλ (μαζί με τον Σέρχιο Ράμος) ως ένας από τους πιο «χαλαρούς» τύπους που υπάρχουν εκεί. Αστειεύεται διαρκώς, είναι φίλος με όλους, δεν μειώνει κανέναν, αποφεύγει τις εντάσεις και παίρνει τον λόγο σε σοβαρά θέματα μόνο όταν θεωρεί ότι έχει να πει κάτι σημαντικό. Αποτελεί υπόδειγμα επαγγελματία, παραμένει στο βοηθητικό γήπεδο για επιπλέον προπονήσεις, προσέχει τη διατροφή του και την εναλλάσσει, ανάλογα με τη σωματική κατάστασή του. Γενικώς κάνει όλα όσα πρέπει για να παραμένει ο πρώτος στον κόσμο.
Η «φαγούρα» για τη Γιουνάιτεντ
Η πορεία του στην Αγγλία ήταν εντυπωσιακή. Κατέκτησε εννέα τίτλους με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αγωνιζόμενος σε αυτήν από το 2003 μέχρι το 2009 και αναγνωρίστηκε ως ιδιαίτερα σημαίνων μέλος των τελευταίων χρόνων της μακρόχρονης ακμής της. Αγάπησε την ομάδα και αποχωρώντας άφησε να πλανάται η επιθυμία της επιστροφής, λέγοντας ότι «αυτή η σχέση ίσως να μην τελείωσε για πάντα». Δύο χρόνια μετά την παραχώρησή του στη Ρεάλ, ο (πολυεπίπεδα) ηγέτης των Κόκκινων Διαβόλων σερ Αλεξ Φέργκιουσον είχε προβλέψει: «Είμαι βέβαιος ότι θα έρθει η ημέρα που ο Κριστιάνο θα επιστρέψει στο Μάντσεστερ και θα κλείσει την καριέρα του». Δεν συνέβη πάντως επί των ημερών του…
Είναι ακόμα νέος, μόλις 29 ετών για να σκέφτεται πότε θα κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του. Ωστόσο το φλερτ με τη Γιουνάιτεντ είναι ξανά υπαρκτό και τα δημοσιεύματα που στηρίζονται σε εντός της ομάδας πηγές (αφού τέτοιες επικαλούνται), ολοένα και πληθαίνουν! Αυτός είναι ο ποδοσφαιριστής που σύμφωνα με τον προπονητή της ομάδας Λουίς φαν Χάαλ θα προκαλέσει πραγματική ανατροπή δεδομένων και γύρω του θα χτιστεί η επόμενη αυτοκρατορία της Γιουνάιτεντ, τουλάχιστον όπως ο Ολλανδός τη φαντασιώνεται. Αλλά και με το άκουσμα της επιστροφής με σκοπό να ηγηθεί της επανενθρόνισης της ομάδας στις εντός και εκτός Αγγλίας κορυφές, ο Πορτογάλος λέγεται ότι «φτιάχνεται».
Ο Ρονάλντο έχει συμβόλαιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης έως το 2018 και δηλώνει ευτυχισμένος εκεί. Αυτά δεν θα σημαίνουν και πολλά εν τέλει, αν όντως προκύψει πρόταση 200 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του (όπως γράφεται ότι ετοιμάζει ο Φαν Χάαλ για το ερχόμενο καλοκαίρι) και εκείνος ζητήσει να του επιτραπεί η επιστροφή του στην Αγγλία. Σε τέτοιου επιπέδου συζητήσεις, κανένα μεγάλο κλαμπ δεν στυλώνει τα πόδια ή αρνείται να συμμεριστεί την επιθυμία ενός ποδοσφαιριστή που αναγνωρίζεται ως ο κορυφαίος στον κόσμο. Οπως ο Ρονάλντο αποχώρησε το 2009 νιώθοντας την ανάγκη να αλλάξει κάτι στην καριέρα του, έτσι μπορεί να προκύψει και το αντίστροφο το ερχόμενο (ή το μεθεπόμενο) καλοκαίρι εφόσον νιώσει την επιθυμία να γίνει ο σημαιοφόρος μιας νέας πρόκλησης. Μέσα στη χρονιά θα φανούν πολλά. Μέχρι τότε, υπομονή…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ