Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Κλάουντιο Ρανιέρι τήρησε την παράδοση που θέλει κάθε νέο προπονητή της Εθνικής ποδοσφαίρου να αρχίζει την πορεία του στη Γαλανόλευκη με αρνητικά αποτελέσματα. Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Ελλάδα το 2004 Γερμανός κ. Οτο Ρεχάγκελ εισήλθε στα προκριματικά του Euro με δύο ήττες (από Ισπανία και Ουκρανία), ενώ ο πορτογάλος διάδοχός του κ. Φερνάντο Σάντος μπήκε επίσης με το… αριστερό αποσπώντας δύο ισοπαλίες από τη Γεωργία και την Κροατία. Ωστόσο αμφότεροι στη συνέχεια έμαθαν από τα (πρώτα) λάθη τους, προσαρμόστηκαν στην πραγματικότητα της Εθνικής και κυρίως απομόνωσαν τα αποδυτήρια και επέβαλαν τους δικούς τους κανόνες οδηγώντας την Ελλάδα σε μοναδικές επιτυχίες (κατάκτηση Euro, πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στους «8» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και παρουσία σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις).
Στην περίπτωση του κόουτς Ρανιέρι πάντως το κακό τρίτωσε, καθώς μετά την εντός έδρας ήττα (1-0) στην πρεμιέρα από τη Ρουμανία και την ισοπαλία (1-1) στη Φινλανδία, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα υπέστη μία ακόμη οδυνηρή ήττα (2-0) στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» από τη Βόρεια Ιρλανδία. Μολονότι η Ελλάδα βρίσκεται στον ευκολότερο όμιλο που έχει κληρωθεί ποτέ σε προκριματική φάση, είναι πλέον αντιμέτωπη με έναν ντροπιαστικό αποκλεισμό που θα την επαναφέρει στα πέτρινα, προ του 2004, χρόνια…
Το ζητούμενο είναι πώς θα καταφέρει ο 63χρονος ιταλός τεχνικός να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Εθνική έπειτα από τρεις αγωνιστικές, καθώς ήδη οι επιλογές του αμφισβητούνται έντονα όχι μόνο από τα μέσα ενημέρωσης και τους φιλάθλους αλλά ακόμη και από ποδοσφαιριστές της ομάδας. Το γεγονός ότι σε μόλις τρία 90λεπτα έχει χρησιμοποιήσει 21 ποδοσφαιριστές και πέντε διαφορετικά συστήματα καταδεικνύει τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο κατά τα άλλα πολύπειρος κόουτς, που όμως εργάζεται για πρώτη φορά σε πάγκο εθνικής ομάδας.
Είναι πασιφανές ότι επί του παρόντος ο Ρανιέρι έχει χάσει τον έλεγχο στα αποδυτήρια και δεν εμπνέει τους έλληνες διεθνείς, οι οποίοι προ τεσσάρων μηνών «έτρωγαν σίδερα» στα γήπεδα της Βραζιλίας, αλλά μεσοβδόμαδα έπαιζαν «σαν κοιμισμένοι», όπως ορθώς διαπίστωσε ο άλλοτε αρχηγός και νυν τεχνικός διευθυντής Γιώργος Καραγκούνης.
«Με λυπεί ο τρόπος που παίζουμε, νιώθω ότι έχουμε χάσει την ταυτότητά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά την ήττα από τους Βορειοϊρλανδούς ο εκ των παλαιότερων διεθνών Βασίλης Τοροσίδης καταδεικνύοντας το βασικότερο πρόβλημα της νέας και ανανεωμένης Εθνικής του Ρανιέρι. Η Ελλάδα δεν θυμίζει σε τίποτε πια τη σφιχτή, μαχητική και δύσκαμπτη ομάδα, οι παίκτες της οποίας, στην προ Ρανιέρι εποχή, έμοιαζαν διατεθειμένοι να «πεθάνουν» μέσα στο γήπεδο.
Αυτό άλλωστε αποτελεί και το μεγαλύτερο παράπονο του ρωμαίου προπονητή, ο οποίος στη συνάντηση που είχε μεσοβδόμαδα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Γιώργο Σαρρή αναρωτήθηκε: «Πού πήγαν το πάθος και η αυταπάρνηση που έβλεπα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου;». Ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το αγωνιστικό πρόσωπο που έχουν παρουσιάσει βασικά στελέχη της Εθνικής, όπως ο Κώστας Μήτρογλου, ο Γιώργος Σαμαράς και ο Κώστας Μανωλάς, ενώ ακόμη και στις προπονήσεις έχει διαπιστώσει ότι, κυρίως κάποιες παλιές καραβάνες, δεν βγάζουν τη «φλόγα» που θα περίμενε. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι στα πλάνα του προτιμά να συμπεριλαμβάνει νεαρούς και άπειρους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι όμως δείχνουν σαφώς μεγαλύτερη διάθεση, αφού έχουν και επιπλέον κίνητρο.

Μέτρα
Αποκλεισμός ακόμη και πρωτοκλασάτων

Δεδομένου ότι ο ομοσπονδιακός τεχνικός έχει αντιληφθεί πως η θέση του είναι ιδιαίτερα επισφαλής μόλις τρεις μήνες μετά την πρόσληψή του, φέρεται αποφασισμένος να λάβει μέτρα προκειμένου να επαναφέρει την Ελλάδα στον δρόμο των επιτυχιών, αρχής γενομένης από το επόμενο ματς με τα Νησιά Φερόες στις 14 Νοεμβρίου στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να προβεί σε αποκλεισμό ακόμη και πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών εφόσον τις προσεχείς εβδομάδες δεν βελτιώσουν την εικόνα τους στους συλλόγους όπου αγωνίζονται, ενώ θα σφίξει τα λουριά και στα αποδυτήρια της ομάδας, καθώς θεωρεί ότι δεν απέδωσε καρπούς ο πρόσχαρος (μάλλον χαλαρός) τρόπος με τον οποίο προσπάθησε να προσεγγίσει τους διεθνείς. Επίσης, σε αγωνιστικό επίπεδο εξετάζει την επαναφορά του κλασικού 4-3-3 που χρησιμοποίησαν ως επί το πλείστον με επιτυχία οι προκάτοχοί του και επιστροφή στην επιτυχημένη αμυντικογενή φιλοσοφία της ομάδας, στον δρόμο που χάραξαν ο Ρεχάγκελ και ο Σάντος, οι πιο επιτυχημένοι ομοσπονδιακοί προπονητές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ