Στην πιο δύσκολη φάση της σύγχρονης Ιστορίας της βρίσκεται η Εθνική Ελλάδας, καθώς μετά τη δεύτερη εντός έδρας ήττα σε ισάριθμα ματς στο «Καραϊσκάκη» και τον μόλις έναν βαθμό σε τρία ματς, φλερτάρει με τον αποκλεισμό στα προκριματικά του Euro 2016.

Μετά τη Ρουμανία στην πρεμιέρα, αυτή τη φορά, ήταν η σειρά της Β. Ιρλανδίας να περάσει νικηφόρα από το Φάληρο με 2-0 (9′ Γουόρντ, 51′ Λάφερτι με τον ίδιο παίκτη να έχει και δοκάρι στο 45′) και πλέον ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Κλαούντιο Ρανιέρι… τρέχει και δε φτάνει για να «γυρίσει» την υπόθεση πρόκριση.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μετρά μόλις ένα βαθμό στον 6ο όμιλο, εκείνον που κέρδισε το περασμένο Σάββατο στο Ελσίνκι από τη Φινλανδία, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία πέτυχε την τρίτη νίκη σε ισάριθμες αναμετρήσεις και οδηγεί την κούρσα στο γκρουπ.

Η κατάσταση είναι πια πολύ άσχημη για την Εθνική, που έχει μείνει καθηλωμένη στην προτελευταία θέση του ομίλου της και στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει υπερπροσπάθεια για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να βρεθεί στην πρώτη τριάδα.

Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι η ελληνική ομάδα προβλημάτισε και πάλι με την απόδοσή της, απογοητεύοντας το πολυπληθές κοινό που γέμισε το «Γ. Καραϊσκάκης» για να στηρίξει την προσπάθεια των διεθνών, όπως εκείνοι είχαν ζητήσει.

Με ένα πολύ πιο επιθετικό σχήμα ξεκίνησε η ελληνική ομάδα, συγκριτικά με τον αγώνα του περασμένου Σαββάτου εναντίον της Φινλανδίας. Ο Ρανιέρι απέσυρε έναν μέσο (Σάμαρης) και τον Μαυρία επιλέγοντας Σαμαρά, Μήτρογλου για την αρχική ενδεκάδα, αφού εκτός της νίκης οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα δεν υπήρχε ως ενδεχόμενο στο σχεδιασμό τεχνικής ηγεσίας και διεθνών.

Επιθετική πάντως η Εθνική ήταν μόνο στο σχεδιασμό, αφού το νωθρό ξεκίνημά της είχε τίμημα το 0-1, νωρίς-νωρίς μάλιστα: στο 9ο λεπτό και στο τέλος ενός κύκλου «στημένων» φάσεων ο Νόργουντ εκτέλεσε κόρνερ και ο Γουόρντ, ανενόχλητος σχεδόν, άνοιξε το σκορ με κοντινό σουτ που αιφνιδίασε τον Καρνέζη. Σαν να μην έφτανε αυτό ο Βύντρα αποχώρησε τραυματισμένος στο 16΄, με τον Τοροσίδη να γυρίζει πια στην «καλή» θέση του (δεξιά) και τον Σταφυλίδη να περνά αριστερά.

Χωρίς ανάπτυξη από τον άξονα και κίνηση από τους διεθνείς η Ελλάδα ήταν ομάδα αργή και προβλέψιμη, περίμενε δε τα πάντα από τις κούρσες και τις σέντρες των Τοροσίδη και Σταφυλίδη, που προβλημάτισαν τους Βορειοϊρλανδούς κάποιες στιγμές αλλά δεν βρήκαν αποδέκτες, αφού εύκολα ή δύσκολα οι φιλοξενούμενοι κατόρθωναν να φτάνουν πρώτοι στην μπάλα.

Ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη που η ελληνική ομάδα κατέγραψε μόλις μία κλασική ευκαιρία σε 45 λεπτά: στο 35΄ και στη μοναδική φορά που οι διεθνείς έπαιξαν γρήγορα η μπάλα έφτασε με δύο πάσες στον Καρέλη (ασίστ του Σαμαρά), αλλά ο άπειρος νεαρός πλάσαρε άστοχα με το αριστερό στην έξοδο του Κάρολ.

Στο 45΄ μάλιστα η ομάδα του Ο΄ Νιλ έφτασε κοντά στο 0-2, όταν ο Λάφερτι νίκησε τον Μανωλά, μπήκε στην περιοχή αλλά το σουτ του εξαιρετικού επιθετικού έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Καρνέζη. Στο 51΄ όμως ο επιθετικός της Νόριτς δεν λάθεψε απέναντι στον Καρνέζη, τελειώνοντας μια αντεπίθεση την οποία δημιούργησε… μόνος του, κι αφού ο Σταφυλίδης δεν κατόρθωσε να τον ανακόψει.

Ποια ήταν η αντίδραση της ελληνικής ομάδας ως το τέλος; Ένα επικίνδυνο αριστερό σουτ του Ταχτσίδη στο 66΄ που απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ πέφτοντας στη δεξιά γωνία του ο Κάρολ και μετά από αυτό τίποτα απολύτως, με αποτέλεσμα να ακουστούν για πρώτη φορά μετά από χρόνια κάποιες «χλιαρές» αποδοκιμασίες στο φαληρικό γήπεδο.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ:
Στεφάν Λανουά (Γαλλία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Σαμαράς, Μανιάτης, Σάμαρης – Λάφερτι

ΕΛΛΑΔΑ (Κλάουντιο Ρανιέρι): Καρνέζης, Βύντρα (16΄ Σταφυλίδης), Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Μανιάτης, Ταχτσίδης, Καρέλης, Σαμαράς (67΄ Σαλπιγγίδης), Αθανασιάδης (46΄ Σάμαρης), Μήτρογλου.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Μάικλ Ο΄ Νιλ): Κάρολ, Μακ Λάφλιν, Μακ Όλεϊ, Μπερντ, Ντέιβις, Λάφερτι (72΄ Μαγκένις), Φέργκιουσον (78΄ Ριβς), Έβανς, Νόργουντ, Χιούζ, Γουόρντ (59΄ Μακ Γκίβεν).

Μετά τον αγώνα

Την ευθύνη για την νέα εντός έδρας ήττα από τη Βόρειο Ιρλανδία ανέλαβε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Κλαούντιο Ρανιέρι. Ο Ιταλός προπονητής που είδε την ομάδα του να μένει με έναν βαθμό στα προκριματικά του Euro 2016, δεν έκρυψε, ωστόσο τη δυσαρέσκειά του για την απόδοση των μέσων.

Αναλυτικά όσα τόνισε στο ΝΕΡΙΤ: «Δεχθήκαμε δύο γκολ στις αρχές των δύο ημιχρόνων. Ξέραμε ότι ο αντίπαλός μας είναι πολύ ισχυρός στις αντεπιθέσεις. Δεν είχαμε τη δύναμη να αντεπεξέλθουμε. Ο πίνακας λέει την αλήθεια πάντα. Το πρόβλημα είναι όταν αντιμετωπίζεις κλειστές άμυνες να έχει καλούς παίκτες στο έναν εναντίον ενός. Μόνο ο Τοροσίδης το έκανε αυτό σήμερα. Θέλαμε παίκτες να σπάσουν την αμυντική γραμμή του αντιπάλου. Γι’ αυτό μπήκαν μαζί οι Αθανασιάδης και Μήτρογλου. Οι μέσοι μας δεν έκαναν την προσπάθεια που θα έπρεπε να κάνουν.

Πλέον πρέπει να βρω τις λύσεις, να μιλήσω με τους παίκτες μας. Κάθε ματς είναι καθρέφτης των παικτών. Πάντα την ευθύνη έχει ο προπονητής, είναι ξεκάθαρο. Εγώ από την πλευρά μου θα ψάξω να βρω τι φταίει».

Τοροσίδης: «Xάσαμε την ταυτότητά μας»

Ο Βασίλης Τοροσίδης δεν έψαξε για δικαιολογίες μετά το 2-0 από τη Βόρεια Ιρλανδία στο Καραϊσκάκη. Ο αρχηγός της Εθνικής δήλωσε στο μικρόφωνο της ΝΕΡΙΤ: «Δεν μετράει τόσο η ήττα όσο το πρόσωπο που δείχνουμε. Δεν παίζουμε όπως παίζαμε. Έχουν γίνει αλλαγές στην ομάδα, μέσα κι έξω από αυτήν, αλλά αυτές δεν αποτελεί δικαιολογία γιατί είμαστε έμπειροι ποδοσφαιριστές. Με λυπεί ο τρόπος που παίζουμε, νιώθω ότι έχουμε χάσει την ταυτότητά μας. Ο κόσμος πρέπει να ελπίζει, έχουμε ακόμη επτά παιχνίδια για να είμαστε στη Γαλλία».

Σταφυλίδης: «Εμείς φταίμε»

Οι παίκτες ήταν σύμφωνα με τον Κώστα Σταφυλίδη αυτοί που έφταιγαν για την ήττα από τη Β.Ιρλανδία, με τον αμυντικό της Φούλαμ να λέει πως υπάρχει χρόνος για να έρθει η πρόκριση: «Πρώτα από όλα θέλω να πω πως όλα τα παιδιά δώσαμε το 100% για τη νίκη. Οι αντίπαλοι έπαιξαν κλειστά και ήταν δύσκολο να τους διασπάσουμε και εμείς φταίμε για την ήττα. Πάντα υπάρχει ελπίδα, δεν ξεκινήσαμε καλά αλλά θα προσπαθήσουμε στην συνέχεια να αλλάξουμε την εικόνα και να πάμε καλύτερα».

Για την συνέχεια, είπε: «Είμαστε μια καινούργια ομάδα, ο προπονητής έβαλε και σήμερα νέους ποδοσφαιριστές. Νομίζω πως χρειαζόμαστε χρόνο και όσο περνάνε τα παιχνίδια θα βγάζουμε καλά στοιχεία στο παιχνίδι μας».

Κάρολ: «Πρώτη φορά έτσι η Ελλάδα»

Την αρνητική έκπληξη που του προκάλεσε το γεγονός ότι η Ελλάδα δέχτηκε δύο γκολ στην έδρα της και δεν σκόραρε, εξέφρασε ακόμα και ο διεθνής Βορειοϊρλανδός πορτιέρο, Ρόι Κάρολ! Ο έμπειρος τερματοφύλακας που πέρασε και από την Ελλάδα με ΟΦΗ και Ολυμπιακό, τόνισε: «Είμαι χαρούμενος που επέστρεψα στην Ελλάδα. Είχα 10 παίκτες μπροστά μου που έκαναν καλή δουλειά σε επίπεδο τακτικής και πειθαρχίας και η ομάδα μου κατάφερε να πάρει τη νίκη».

Σχετικά με την εικόνα της Ελλάδας ο Βορειοϊρλανδός τερματοφύλακας, ανέφερε: «Δεν έχω δει την Ελλάδα να μένει εντός έδρας με δύο γκολ πίσω. Έπαιξε καταλυτικό ρόλο το γκολ που πετύχαμε στην αρχή και στο δεύτερο ημίχρονο. Ωστόσο, τίποτα δεν κρίθηκε έχουμε το επόμενο ματς απέναντι στην Ρουμανία».